Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Fűzfa Jutka: Boldog vagyok ebben az otthonban

Irigylésre méltóan vidám és kiegyensúlyozott, pedig veleszületett sérülése miatt tolószékhez kötött. Huszonkét éve él a Tómalom utcai Fogyatékos Gyerekek Otthonában, délelőttönként ő olvas fel a fekvő betegeknek. Fűzfa Jutka boldog embernek tartja magát.

Ahogy mesél, ahogy fel-felnevet, amikor az otthonban töltött életéről mesél, azon kapom magam, legalább néhány napra szívesen cserélnék vele.

Fűzfa Jutka derűjét nem törik meg hétköznapi gondok, nem tudja, mi az a stressz, felelősség, egzisztencia. Pedig lenne miért panaszkodnia: csecsemőotthonban kezdte az életét és huszonkét éve él a Tómalom utcai Fogyatékos Gyerekek Otthonában.

Családja nincs, veleszületett sérülése miatt csak kerekes székkel tud helyet változtatni, központi idegrendszerének sérülése miatt korlátozottak a képességei. Mégis... Óriási erőfeszítéssel és eltökéltséggel mindent megtanult, ami viszonylagos önállóságához kell.

Fűzfa Jutka nem panaszkodik. Derűjével mindig mosolyt csal társai és a gondozók arcára is. Fotó: Magasi
Fűzfa Jutka nem panaszkodik. Derűjével mindig mosolyt csal társai és a gondozók arcára is. Fotó: Magasi


– Ketten élünk a lakóotthoni szobánkban, de jól megvagyunk. Reggel fel tudok egyedül öltözni, átülök a székembe, rendbe teszem a szobát, együtt megreggelizünk, és persze el is mosogatunk magunk után – meséli büszkén Jutka. Ha mindennel elkészült, elgurul az otthonnak abba a részlegébe, ahol a súlyos, fekvő beteg lakók élnek. Meséket, történeteket olvas nekik, énekelget vagy verseket szaval.

– Már várnak, látom rajtuk, hogy örülnek, amikor megérkezem – mondja Judit, akit elkötelezett gondozói örömmel tanítgatnak meg mindenre, ami könnyebbé teheti az életét.

És ő lelkesen érdeklődik, tanul, igyekszik. Pedig amikor ide került, a kezét sem tudta használni. A fejlesztéseknek köszönhetően az évek során aztán Fűzfa Jutka lett az intézet „csodagyereke", aki sérülései ellenére gyönyörűen rajzol, fest, barkácsol, internetezik és verset ír. Fel sem tudná már sorolni, hány pályázatot nyert.

– Van a szobánkban tévé és van számítógépem is – dicsekszik a 31 éves Judit, akiről gondozói elárulják: figyelemmel kíséri a nagyvilág eseményeit és határozott világnézete van. Vasárnap templomba jár, megkeresztelkedett és szívesen utazik nyaranta az evangélikusok táborába.

– Nagyon sok barátom van és kapcsolatot tartok sokakkal az interneten is. Steiner Kristóffal például nyolc éve levelezem, s néha fel is hív Izraelből – árulja el huncut mosollyal Judit. Hacsak lehetőség adódik rá, utazik: Mikulás-ünnepségre Győrbe, nyaralni a Balatonra...

– Én boldog vagyok itt! – sommázza a lényeget a lány, s kétség sem férhet szavaihoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem iszik tejet az iskolások közel fele

„Élet, erő, egészség: a tej és a tejtermékek szerepe az emberi táplálkozásban" címmel tartja prof. dr. Varga László a Soproni Nyugdíjasegyetem előadását. Tovább olvasom