Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 27°C Még több cikk.

Futármunka két keréken

Új jelenség Sopronban: biciklis futárok tekernek az utcákon. A futárszolgálat Sopronban egy éve kínálja különleges szállítási szolgáltatását. A futárok nemcsak pénzt keresnek, hanem kiélhetik nagy mozgásigényüket is.
Ketten vannak úton

– Barátnőm tavaly nyáron közlekedési baleset miatt hosszabb kórházi ápolásra szorult, nap mint nap jártam hozzá a Győri útra – mondja Ivancsics Gábor, a Fuss Forrest! Futárszolgálat ötletgazdája és egyben vezetője. – Leggyorsabban kerekezve értem le hozzá, innen jött később a biciklis futárszolgálat ötlete is. Bár Sopronban ilyen szolgáltatásnak sem ismertsége, sem kultúrája nem volt, mégis egy hét alatt sikerült jó pár céget meggyőzni, hogy foglalkoztassanak. Eleinte egyedül dolgoztam, mostanra egy átlagos napon ketten vagyunk úton. Nyomdák, tervezőirodák, fogorvosok vannak állandó szerződéses partnereink között, ők havonta nyolcvan–száz fuvart is igényelnek, így kedvező áron juttatjuk el a küldeményeiket. Magánszemélyek is keresnek minket, levelet vagy virágot kézbesítünk vagy bevásárolunk.

Új kerékpárutak

Több pályázatot nyújtottunk be idén – mondta el megkeresésünkre Horváthné Seregély Jolán, a városüzemeltetési iroda vezetője. – Egy-egy rövid belvárosi útszakasz kijelölése nem javítaná a kerékpárosok helyzetét, ezért a Sopron–Ágfalva és a Sopron–Balf útvonal mellett a meglévő Fertő parti kerékpárutat egészítjük ki. Ezek az utak természetesen a várost is átszelik, illetőleg a belvárost is érintik az átfogó tanulmányterv szerint.
A futárszolgálat profi kerekesei naponta átlagosan 60–70 kilométert tesznek meg, így saját bőrükön érzik, mennyire szükség lenne több kiépített kerékpárútra Sopronban. Az egyirányú utcákon a KRESZ engedélyezi a biciklis szembeforgalmat, amennyiben a megfelelően széles úttesten sávot festenek fel, és az autósokat tábla is figyelmezteti a szembejövő forgalomra. Sopronban (sajnos) nincsenek ilyen útszakaszok.
A balesetek szempontjából eddig szerencsés volt Gábor. Pedig az autók közötti száguldozás mellett az útfelbontások kerülgetése jár a legnagyobb veszéllyel. – Szeretem a munkám, mert rengeteg emberrel találkozom, jó levegőn vagyok és  kiélhetem a nagy mozgásigényemet is – meséli a soproni biciklis futár.

Biciklisfutár-történelem

A kerékpáros futárok svájci minta alapján érkeztek hozzánk, és tíz éve indult az első vállalkozás Budapesten. Jelenleg négy konkurens cég küldöncei kerekeznek a fővárosban. A gyorsaság mellett az olcsóságot és a megbízhatóságot tartják fő erényüknek. A nagyvilágban mindenhol megtalálható a bicajos szolgáltatás, de míg New Yorkban rémálom, a német nyelvterületeken nagyon nyugalmas a biciklis futár élete.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolják a Pilis-Investet

Ismét elmaradt a Pilis-Invest küldöttgyűlése. Dr. Szekeres Csaba ügyvéd szerint a cég vagyona… Tovább olvasom