Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Füstölő autó a soproni iskolában

Az Európai Unió szeptember 22-ét autómentes világnapként tartja nyilván. A dátumhoz kötődő események célja, hogy felhívják a figyelmet a motorizáció és az elavult közlekedésszervezés által okozott környezeti és egészségügyi problémákra.


Az autómentes nap kapcsán hétfőn meghökkentő akciót tartottak a soproni Vas-Villa’-iskolában. A diákok a reggeli érkezéskor egy személy-
autóval találták szembe magukat, megtapasztalhatták, mekkora füstöt képes produkálni egy apró kis Polski.

A Vasvilla diákjai meglepődtek a szokatlan akció láttán, de a pedagógusok szerint a környezettudatos nevelést nem lehet elég korán kezdeni.
A Vasvilla diákjai meglepődtek a szokatlan akció láttán, de a pedagógusok szerint a környezettudatos nevelést nem lehet elég korán kezdeni.

– Intézményünk komolyan veszi a környezettudatos nevelést, minden évben beszélgetünk az autómentes napról – mondta el portálunknak Borossay György tanár, aki rendszeresen szervez biciklitúrát s bringabörzét az iskolában s a városban. – Nagyon fontosnak tartom a személyes példamutatást, hiszen addig, amíg a felnőttek a sarki boltba is autóval mennek, nem várhatjuk el a gyermekeinktől, hogy másként gondolkodjanak. Szerencsés lenne, ha a törvényalkotók és a hétköznapi emberek azonosan gondolkodnának, így közelebb jutnánk a megoldáshoz.

Rokob Csaba, az akció kivitelezője kommunikációs-kreatív szakemberként – és a régi barátság okán is – aktívan segítette a pedagógus munkáját. Elmondta, örült a felkérésnek, mert szerinte a környezettudatos nevelést nem lehet elég korán kezdeni. A cégük számára nagyon fontos cél, hogy a jó ügyek mellé odaálljanak.

Dukai Bálint 13. osztályos tanuló meghökkent a látottakon, autószerelő szakos diákként szakmai szemmel is értékelte az akciót.

Dukai Bálint autószerelő-tanulóként pontosan tudja: egy elavult jármű milyen súlyosan károsítja a környezetet. Fotók: M. D.
Dukai Bálint autószerelő-tanulóként pontosan tudja: egy elavult jármű milyen súlyosan károsítja a környezetet. Fotók: M. D.

– Rettentően káros az autózás a környezetre, egyetlen nap kevés is ahhoz, hogy rendbe tegyük azt, amit addig elrontottunk. A szakmából adódóan tudom, hogy az öreg autók mennyi káros anyagot bocsátanak ki, ezért én két évtizednél idősebb járművet nem is engednék az utakra, ezek ugyanis az átlagosnál jóval nagyobb mértékben szennyezik a környezetet. Én magam sokat járok biciklivel, gyalog, évekig karatéztam, most pedig focizom. Ép testben ép lélek, tartja a mondás, s én megpróbálom ehhez tartani magam. Jó dolognak tartom az autómentes napot, remélem, szerdán sokan leteszik a kocsit, hogy kíméljük a környezetünket s védjük az egészségünket.


Autómentes napot először 1997-ben tartottak a franciaországi La Rochelle-ben. 2001-ben megszületett az autómentes napról szóló
Európai Charta, melyet másodikként – az akkor még unión kívüli országok közül elsőként – Magyarország írt alá. A programokhoz kapcsolódik az európai mobilitási rendezvénysorozat, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendeznek meg. A cél, hogy ilyenkor minél többen mellőzzék a gépkocsi használatát, gyalog vagy kerékpárral közlekedjenek, esetleg tömegközlekedési eszközökkel.


Soproni rendezvények

Az európai autómentes napon szerdán 16 órakor kezdődnek a programok a Fő téren egészség- felméréssel, szűrővizsgálatokkal, igény szerint a kerékpárok műszaki állapotának átvizsgálásával. A 6 kilométeres családi kerékpártúra 17 órakor indul, a résztvevők között nyereménysorsolást tartanak. A nap során a vonatokon a forgalmi engedély felmutatásával ingyen lehet közlekedni, regisztrációs jegy sem szükséges, de helyjegy váltása kötelező. 

Olvasóink írták

 • 5. Adam2101 2010. szeptember 24. 08:53
  „Ki kényszerítette szegégy srácot, hogy ezt mondja? Egy autószerelőnek tudnia kell, hogy nem a jármű kora számít, hanem az állapota. Az egy dolog, hogy magyarországon a két évtizedes autók javarésze lepusztult.
  Nyugati barátainknál nem ritka, hogy 20-25 éves járműveket használnak napi szinten. Normálisan karbantartva, mindenféle barkácsolt megoldás nélkül. Példaként a német szabály, mely szerint akkor felel meg a jármű a műszaki vizsgálaton, ha károsnyag kibocsáltása a gyártási évében előírt szinttől maximálisan 7%-kal tér el.
  Egy szépen rendbetett, normális műszerekkel beállított, és hogy modernek legyünk 50:50%-ban E85-tel,és benzinnel tankolt kispolszki emisszós értéke tud meglepetéseket okozni a mérésnél.
  Az autómentes nap egy jó mozgalom, a többi nappal van a baj, amikor az autómentes napot oly sokat népszerüsítő politikai elit "2db motoros rendőr - rendőrautó - fekete autó: xy pártelnök - fekete autó: meghívott vendég - fekete autó: tolmács, gyorsíró stb - rendőrautó - 2db motoros rendőr" felállásban vonulnak végig az adott városon.”
 • 4. Shaki 2010. szeptember 21. 19:14
  „Csetneky 2010.09.21. 16:20

  Ez jóóóóó!:)))) És tényleg, mi öten vagyunk családban, mindnek ingyenes?”
 • 3. Csetneky 2010. szeptember 21. 16:20
  „Hányan lehet ingyen utazni egy forgalmi engedéllyel? Mert az autóm ugye, öt személyes. :)”
 • 2. boy1970 2010. szeptember 21. 14:56
  „Ez csak kamu füst lehetett! Egy jó Trabi az odaba...tt volna!:)”
 • 1. miracle 2010. szeptember 21. 11:12
  „A bemutató utolsó napirendi pontjaként a diákokat ünnepélyes keretek között kórházba szállították, miután jókat tüdőztek a füstből.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Névtelen bejelentések - Éghető anyagok mindenütt - galéria

A soproni tűzoltóságra sorra érkeznek olyan bejelentések, amely szerint a társasházak padlásán,… Tovább olvasom