Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Füstben fuldokoltak a lakók

Huszonnyolc lakásból menekítették ki a tűzoltók szombaton éjjel a lakókat, miután a soproni Tómalom utca egyik társasházának földszintjén kigyulladt a tároló, s az épület perceken belül megtelt sűrű füsttel.
illusztráció
Négyen füstmérgezést kaptak, két lakót a helyszínen láttak el a mentők, két kislányt kórházba szállítottak. Kék és piros fények töltötték be a soproni Tómalom utca 34/A. számú lakóház előtti teret, mentő- és tűzoltóautók torlaszolták el az utcát, ahol fázósan összebújó emberek két órán keresztül reménykedtek: nem lesz nagyobb baj.

Többségüket létrán menekítették ki otthonaikból a tűzoltók, miután késő este – egyelőre ismeretlen okokból – kigyulladt az egyik földszinti tároló. A füst pillanatokon belül elárasztotta az egész házat, olyannyira, hogy a riasztott tűzoltók a helyszínre érkezve először azt gondolták, a tető égoldalról.

– A lakók már az ablakokban, erkélyeken próbáltak meg levegőhöz jutni – folytatta Horváth Gyula –, a legfelső szintről pedig kétségbeesett kiáltásokat hallottunk. Azonnal megkezdtük a mentést. Miután a tetőtéri lakásokban volt a legnagyobb a hőség és a füst, először onnan hoztuk le a lakókat, köztük két tizenéves gyereket, akik egyedül voltak otthon.

A tűzoltók egy része persze közben kereste a füst forrását, a tűzfészket is... A tűzoltóságon elrendelt hármas, kiemelt fokozatú riasztásnak köszönhetően a három soproni kocsi munkáját segítette egy csornai, két kapuvári és egy fertőrákosi önkéntes tűzoltócsapat is.

Mindenkire szükség volt, hiszen a négyszintes házat gyorsan kellett kiüríteni, miközben az oltás is megkezdődött. A környék megtelt az otthonukat és értékeiket féltő házbeliekkel, az értük aggódó hozzá tartozókkal és ismerősökkel s rengeteg kíváncsiskodóval. A füstölő ház oldalának támasztott létrák, a tűzoltó- és mentőautók villódzó fényei, az aszfalton kígyózó tömlők és az egyenruhások rövid parancsszavai adták mindehhez a hátteret.

Sikongatások hallatszottak

Veres József és felesége éppen a majálisról tért volna haza, ám lakásukba már nem jutottak be.
– Egyszerre értünk ide a tűzoltókkal. Iszonyúan megijedtünk, amikor láttuk, a szomszédaink az erkélyen állnak, s mindenhonnan dől a füst. A harmadikról sikongatásokat le hetett hallani, szörnyű volt... Aztán minden olyan gyorsan történt, most úgy látszik, már nem lesz nagyobb baj – sóhajtott fel a házaspár, akik két óráig várták, hogy hazatérhessenek.

– Először azt hittem, a hűtő motorja égett le, de aztán perceken belül megtelt a lakás füsttel. A lépcsőház felé próbálkozni sem lehetett, vizes ruhával eltorlaszoltuk a bejáratot és az erkélyen igyekeztünk levegőhöz jutni – mesélte már túl az első ijedségen Fedor Roberta. – A másodikon lakunk – mutatott fel ablakára az asszony. – A tűzoltók a létrán hoztak le, majd frászt kaptam – mondta. Ő is, társai is megkönnyebbültek már, látva, hogy a tűzoltók gyorsan megfékezték a lángokat. Aggodalomra már csak az adott okot mindnyájuknak, hogy mit találnak majd odabent... Több mint két óra elteltével, éjjel egykor a tűzoltók végül vissza kísérték a lakókat. Az alapos szellőztetés mindenütt elkelt, s a vizet néhány napig nélkülöznie kell a ház lakóinak. A tűz ugyanis meg olvasztott egy műanyag csövet, ezért le kellett zárni a vízvezetékeket.

A mentőszolgálat két autójában négy füstmérgezést kapott lakót láttak el. Ketten a helyszíni beavatkozást követően hazatérhettek, két gyermeket viszont az Erzsébet-kórházba vittek további megfigyelésre.

Tetemes anyagi kár

Bár a Tómalom utcai tűznek – a gyors beavatkozásnak köszönhetően – nagyobb volt a füstje, mint a lángja, így is tetemes az anyagi kár a házban. Kovács János tűzoltóparancsnok kíséretében, bokáig érő vízben igyekszünk megkeresni a tűz fészkét.

Kormos arcú tűzoltók között törünk előre a még mindig sűrű füstben a koromfeketévé vált földszinti folyosón. Idebent vagy húsz fokkal melegebb van, s alig látni valamit. A tárolóból, ahol ismeretlen okokból a lángok felcsaptak, semmi sem maradt. Idő s bizony nem kevés ráfordítás kell, mire a korom és víz kitakarodik innen, s a ház újból a régi lesz. Ami maradt: Idő s nem kevés ráfordítás kell, mire a korom és víz kitakarodik a tárolóból, s mire a ház újból a régi lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiosztották a kereskedelmi és ipari vásár díjait

A Soproni Kereskedelmi és Ipari Vásár hat legszínvonalasabb kiállítója péntek délután… Tovább olvasom