Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Frissdiplomások munka nélkül

Idén nyáron harmincöt állástalan pályakezdő diplomás jelentkezett be a soproni munkaügyi központba.
Idén nyáron harmincöt – a tavalyinál tizennéggyel több – állástalan pályakezdő diplomás jelentkezett be a soproni munkaügyi központba. Tartós elhelyezkedési probléma esetén továbbtanulásra, többen külföldi munkavállalásra is gondolnak.

A szociálpedagógus végzettségű soproni Lenti Alexandra idén diplomázott a Nyugat-Magyarországi Egyetem főiskolai karán.
– Amikor elkezdtem felsőfokú tanulmányaimat, már akkor sejtettem, nem lesz könnyű Sopronban vagy környékén elhelyezkedni: a kar évente ontja a frissdiplomásokat.

– Ugyanakkor vonzott a szakma, a hátrányos helyzetű gyerekekkel és az elesett emberekkel való törődés – fogalmaz Alexandra. – Diplomaosztás után szívesen vállaltam volna munkát a családsegítőnél, a gyermekjóléti szolgálatnál, gyermekotthonokban vagy a városháza szociális osztályán, de sehol nem volt felvétel. Azt mondták, nyújtsam be az önéletrajzomat, s ha lesz üresedés, majd értesítenek. Mivel ez idáig nem történt semmi, bejelentkeztem a munkaügyi központba. Nem rajtam múlik, hogy diplomával a zsebemben egyszerűen nem tudok elhelyezkedni. Foglalkoztat a gondolat, hogy külföldi munkával – bébiszitterséggel – is megpróbálkozzam. Ha ez sem sikerül, akkor idehaza keresek valamilyen munkát, és ezzel együtt levelezőn gyógypedagógiai tanulmányokba kezdek. Addig is a munkaügyi központ nyelvtanfolyamán szeretném tökéletesíteni német nyelvtudásomat.

– Nógrád megyéből jöttem Sopronba tanulni a közgazdaság-tudományi karra. Sopront is meg a közgazdaságtant is nagyon megszerettem – meséli történetét Szőke Izabella, aki nyáron jó eredménnyel diplomázott, s angol szakmai középfokú nyelvvizsgával is rendelkezik. – Albérletben lakom, tehát számomra kiváltképp fontos, hogy mielőbb munkát találjak. Egyetemista koromban egy fejlesztési ügynökség gyakornoka voltam: azt reméltem, ott majd elhelyezkedhetem, de végül olyat vettek fel, aki többéves szakmai gyakorlattal jelentkezett. Nem vagyok elkeseredve, tudom, évfolyamtársaim közül sokan hasonló cipőben járnak.

Diplomamunkámat az innováció, marketing és a turizmus témaköréből írtam, ezen a szakterületen szeretném kamatoztatni tudásomat. Közel húsz céghez küldtem el az életrajzomat, ennek ellenére nem sikerül munkát találnom. Igaz, egy biztosítótársaság alkalmazott volna, de az ügynöki munka nem nekem való. Ezek után nem sok választásom maradt: úgy érzem, fejlesztenem kell német nyelvtudásomat, s Ausztriában próbálok szerencsét. Ha ez sem jön össze, mérlegképes könyvelői képesítést szerzek, a tanulásra mindig nyitott vagyok. Előbb-utóbb majd csak sikerül munkát találnom...

369 álláslehetőségből tíz a diplomásnak

– A júniusi adatok szerint a munkaügyi központ soproni kirendeltségén 1485 munkanélkülit regisztráltunk, köztük 102 pályakezdőt, ebből 35 frissdiplomást – tájékoztatott Rimányiné Somogyi Szilvia, a megyei központ igazgatója. – Összehasonlításul: tavaly júniusban 45 volt a regisztrált pályakezdők (s 21 a diplomások) száma. Jelenleg a bejelentett álláshelyek száma 369, ebből mindössze tíz a diplomások által betölthető. 2004 hasonló időszakában 211 álláshely volt, ebből öt a diplomásoké. Jellemzően szociálpedagógusok, közgazdászok, jogászok és tanítók elhelyezkedése bizonyul nehéznek, ugyanakkor faipari mérnök, épületgépész üzemmérnök, földmérő üzemmérnök és orvos számára most is tudunk állást ajánlani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavasztól építik a mélygarázst

Sopronban a Kisvárkerületre tervezett mélygarázs előkészületei során befejeződött a telekalakítás. A létesítményt 2006 tavaszán kezdik el építeni, míg a Petőfi téri mélygarázs kivitelezésének időpontja még bizonytalan. A közgyűlés által jóváhagyott önkormányzati szerepvállalást azonban az ellenzék részéről ma is kritika illeti. Tovább olvasom