Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Francia technológia a soproni szőlőkben

A Sop-Vin balfi présházánál csütörtök a gazdák jelenlétében mutatták be azt a szőlőkombájnt, amely a csúcs- technológiát képviseli a Soproni Történelmi Borvidéken.
Nagy várakozás előzte meg annak a francia gyártmányú, ötödik generációs szüretelőkombájnnak a „bemutatkozását", amely csütörtök a balfi lankákon szüretelte a veltelinit. A soproni szakcsoportok képviselői nem titkolt érdeklődéssel figyelték az inkább holdjáróra emlékeztető kombájn munkáját, amely óránként – a művelés módjától függően – átlagosan egy hektár leszüretelésére képes.

Csercsics György, a Sop-Vin egyik ügyvezetője szerint ma már a kézi munka nagyon drága, ráadásul nehéz a szüretre embereket toborozni.
– Természetesen mi is ismerjük a szőlőkombájnokkal szembeni érveket – letöri a vesszőt, összetöri a szemet –, de ez a gép már nem a korábbi konstrukciók egyike. Csúcstechnológiát képvisel, ráadásul a veszteség is kevesebb, mint a hagyományos szüretnél. A rothadt és zöld szemeket nem szüreteli le, így a minőség sem szenved csorbát. Mindezt a látottak alapján mondom.

Az ügyvezetővel egyetértett Keszei István, Taschner István és Török István is, akik szakcsoportjaikat képviselték a bemutatón.
A gép tulajdonosa, Mikó Attila elmondta, kétméteres sortávtól 3,5 méterig használható a kombájn kordonos művelés esetén. Egy hektár leszüretelése – mostani számításai szerint – 60 ezer forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parkolás telefonnal

A telefonos parkolásról tartott bemutatót tizennégy osztrák város képviselőjének tegnap délelőtt a… Tovább olvasom