Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Francia együttes CD-jén Sopron

A Páneurópai Piknik keltette történelmi fordulat késztette a francia Gran Kino együttest zenei anyag készítésére 1989-ről. „Sopron" című alkotásuk Lobenwein Tamás fotóival illusztrálva kerül a videomegosztó portálra.

A határáttöréssel, végül a vasfüggöny és a berlini fal leomlásával végződött 1989-es Páneurópai Piknik hírét az évenkénti megemlékezések, illetve a kerek évfordulók nagyszabású konferenciái őrzik.

Huszonhárom év elteltével most az emlékezés új formájával rukkolt elő a Lyonhoz közeli kisvárosban működő Gran Kino együttes. „1989" című albumuk zenei anyagában helyet kapott a Sopron című alkotás, amely főhajtás a Páneurópai Piknik előtt. A világzene stílusú muzsika prózai aláfestését Bella Árpád nyugalmazott határőr alezredes mondja, akit egy filmrendező és a francia együttes két tagja interjúvolt meg korábban.

Nagy László: 1989-ben még nem volt CD; a Gran Kino bakelitlemezen is kiadta a fordulat évének megzenésített történéseit. Fotó: Gosztonyi Miklós
Nagy László: 1989-ben még nem volt CD; a Gran Kino bakelitlemezen is kiadta a fordulat évének megzenésített történéseit. Fotó: Gosztonyi Miklós


Az elhangzottakból vágták össze a kísérő szöveget. (Leginkább Bella Árpád és beosztottjai lélekjelenlétének tudható be, hogy tragédia nélkül zajlott le a keletnémetek határáttörése Sopronpusztánál 1989. augusztus 19-én. Nekik köszönhető, hogy NDK-sok százai juthattak át épségben a szabad világba.)

– A tavalyi koppenhágai zenei vásáron ismerkedtem meg Robin Genetierrel, a Gran Kino együttes vezetőjével. Amikor megtudta, magyar vagyok, lelkendezve újságolta, nemrég olvasott az 1989-es Páneurópai Piknikről, annak történelmi hatásáról. Öröme még nagyobb lett, miután közöltem, Sopronból érkeztem, s jómagam egyik szervezője voltam az eseményeknek – mondta Nagy László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány titkára, zenei menedzser.

– Beszámolt arról, lemezt készítettek 1989-ről, a fordulat
évéről. Ebben Sopron is szerepet kapott, hiszen a határáttörés hatása a keleti tömb bukását idézte elő, a szabadság győzelmét. Ezért született meg a Sopron című kompozíció. Azóta Európa több országában, köztük hazánkban is elhangzott a mű, s még idén Dél-Afrikában, januárban Japánban turnéznak a lemez anyagával.

A dél-afrikai turnén, a durbani koncerten Paul Simonnal együtt adják elő a kompozíciókat. Szeretnénk, ha az együttes előbb-utóbb Sopronban is bemutathatná a produkciót, amelyben a soproni események mellett – többek között – Hirohito császár halála kapcsán japán, a pekingi események miatt kínai történések megzenésített változata is helyet kapott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szabadtéri szentmisét tartottak Sopronban

Ünnepi szabadtéri szentmisét tartottak a Szent István napi városi megemlékezés keretében a szent… Tovább olvasom