Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

FPÖ-tagok a bővítés ellen?

Amennyiben az Európai Unió elzárkózik attól, hogy az Ausztriát érintő tranzitmegállapodásokat utólagos szabályozással lássák el, az osztrák parlamentben a Szabadságpárt (FPÖ) tagjai közül többen akár nemmel is szavazhatnak az EU-bővítésre.
A bécsi nemzetgyűlés november 12-ről december 4-re halasztotta a döntését arról, támogatja-e az EU bővítését. Információink szerint az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – az Osztrák Néppárttal (ÖVP) koalíciót alkotó kisebbik kormányzópárt – tagjai közül többen feltételekhez kötik igenlő voksukat. Pk ugyanis neheztelnek az Európai Unióra. A párt burgenlandi szervezetének elnöke, dr. Stefan Salzl ezzel kapcsolatban a Kisalföldnek elmondta: szeretnék elérni, hogy az Ausztriára vonatkozó uniós tranzitmegállapodásokat utólagos szabályozással lássák el.

A közúti teherforgalom fokozódásának negatív hatásai ugyanis számos osztrák tartományban okoznak megoldásra váró problémákat. – Soha nem volt vita tárgya, hogy a „közlekedési lavina" legérzékenyebb területeinek védelmében külön rendeletek szülessenek – fogalmazott dr. Stefan Salzl. – Amennyiben az unió mégis elzárkózik attól, hogy ezt a lépést megtegye – márpedig leállította ezeket a megbeszéléseket –, akkor a szabadságpártiak közül többen azt mondják: ha az unió nem hajlandó tárgyalni az osztrákok problémájáról, az FPÖ sem tárgyal az EU bővítéséről. Hangsúlyozom, ez nem a párt egészének a véleménye. Ezért úgy gondolom, az FPÖ megteremti a lehetőséget, hogy a bécsi parlamentben a szabadságpárti képviselők ne a frakciófegyelem, hanem egyénileg, lelkiismeretük szerint szavazzanak.

Kismarton (Eisenstadt) polgármestere, dr. Peter Nemeth úgy látja, Ausztriában már „lefutott ügy" az unió bővítésének – egyébiránt kétharmados többséget igénylő – kérdése. – Biztos vagyok abban, hogy az osztrák parlament helyeselni fogja az újabb tagországok felvételét – mondotta.

„ Mi, osztrákok, gyakorlatilag úgy vesszük, májustól Magyarország is uniós állammá válik."

Theresia Marhold irodai alkalmazott meglátása szerint valóban nem lehet kérdéses a tíz állam integrációja, viszont ez gondokat is fog jelenteni a számukra. – Ausztriában még soha nem volt annyi munkanélküli, mint napjainkban, s jövő májustól valószínűleg csak rosszabb lesz az itteni helyzet az új EU-államokból beáramló munkaerő miatt – mondja. – Huszonöt éves fiam a bécsi egyetemen végzett média szakon, mégsem tud főállásban elhelyezkedni: kényszervállalkozóként dolgozik az egyik kábeltévénél.

Bettina Brünner portás másképp közelíti meg a kérdést: – Az osztrák–magyar kapcsolatoknak történelmi gyökerei vannak, ez most határ nélkülivé bővül. Az együttműködés lehetőségei pedig korlátlanok. Az EU-bővülés kapcsán optimistán nézek a jövőbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látogatás a rózsadombi kísértetszállóban

A soproni önkormányzat, pontosabban Kalmár István alpolgármester nemrég levelet kapott a… Tovább olvasom