Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Fotókiállítás a zsirai szociális otthon lakóiról - galéria

Fábián Gábor fotográfus Arcok a múló időben címmel portréfotókon keresztül mutatja be a zsirai értelmi fogyatékosok világát.

A zsirai Rimanóczy Kastélyban működő Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona, a Fogyatékkal Élők Világnapja alkalmából egész napos rendezvény keretében köszöntötte a lakóit.

A kiállítás célja a toleranciára való meggyőzés, az ép emberek betekinthetnek a lakók életébe, továbbá a sorsszerűség és a felelősség tudta.

A megnyitón Ivanics Ferenc Országgyűlési képviselő és Hollósi Péter, a szociális intézmény vezetője mondott beszédet.Életképek

Fábián Gábor fotográfus az otthonban dolgozik. Szabadidős tevékenységeket szervez a lakóknak: számítógép - fotó szakkört, valamint a fotózási technikák elsajátítását is ismerteti a lakókkal.

Arcok a múló időben. Fotók: Károlyi Szabina.


Az értelmi fogyatékos emberek tiszták. A szó legnemesebb értelmében egyszerűen élik meg a saját magukkal való szembesülés pillanatait. Az egyik fotó egy zsirai lakót ábrázol, aki épp a tükörben nézi magát és mosolyog. Mosolyog, miközben szembesül magával. Felmerült bennem a kérdés: mi hétköznapi emberek az esetek túlnyomó többségében miért nem tudjuk ezt megtenni? Örülnek, ha meglátják magukat, akár így a kiállítás képein is - mondta Fábián Gábor

… igyekeztem nem hatásvadász képeket kiállítani, hanem minden kép személyes és belsőséges viszonyát hangsúlyozni ami, kettőnk kapcsolatáról szól. Lehet nem olyan izgalmas, de őszinte.
( Fábián Gábor)


Mivel a tudatosság a legtöbb estben nem úgy működik náluk, mint az "épek" társadalmában, így elfogadtatni sem akarják magukat, legalábbis nem előre megfontolt eszközökkel. A szeretetre és az egyenrangú elfogadásra viszont nagy szükségük van. Nem a szeretet "megkapása" hanem annak átadása, ami fontos a szociális segítők körében .
Szabadidős tevékenységeik intenzívek.

Többek között íjász-főző,- és rajzszakkör, valamint mozgásszínház és hittan is a fejlődésüket segíti.

Erős monotonitástűrő képességgel áldotta meg legtöbbjüket a sors, ez további képességekkel egészül ki, ilyen az apró részsikerek önfeledt öröme. Otthonukban rengeteg dolgot tehetnek a bentlakók, az őket segítő szociális dolgozók igyekeznek mindenkinek a maga egyéniségének megfelelően biztosítani a körülményeket. Az otthon csak annyira avatkozik be az életükbe amennyire tényleg szükséges, ezen felül mindent mindenki maga intéz.

Van, aki kertészkedik, van ki az előadó művészetekben éli ki magát, s van ki kézművességgel foglalkozik.

A fotózás mellett Fábián Gábor főként a mozgókép műfajában alkot. A kiállított portréfotók mellett az Angyali vidéken című filmje is a zsirai lakók hétköznapjainak mutatja be. A film premier vetítésére a fotókiállítás megnyitóján került sor, ahol a meghívottak betekintést nyerhettek egy olyan világba, amelyet kevesen ismerünk fel.

A fotókiállítás a zsirai Napvirág-házban tekinthető meg decemberben.
Keszei Andrea a vendégház tulajdonosa második alkalommal adta helyszínül tehetséges fotóművész munkáinak bemutatását a Napvirág-házban.

Keszei Andrea támogatja a tehetséges művészeket. Szerinte fontos, hogy közkinccsé tegyük azokat a dolgokat, amelyek felhívó jelleggel értesítenek a társadalom el,- és befogadó képességéről.

A fotókiállítás előzetes bejelentkezés alapján (+36/20/287-5547-es telefonszámon) december végéig megtekinthető a Napvirág-Házban. (9476 Zsira, Salamonfai u. 30.)

Olvasóink írták

  • 1. info2009* 2010. december 29. 12:24
    „En azt nem ertem, hogy miert nem lehet a kastelyt szallodanak hasznalni es a parkot visszaadni a kornyek lakossaganak. Miert kell ertelmi fogyatekosokat kastelyban szallasolni? Egy uj epulet valahol mashol sokkal jobban megfelelne a celnak, hiszen a kastelyok nem gyogyintezmenynek epultek. A kastely eladasabol, lehetne epiteni egy celszeru epuletet.

    A masik dolog amit nem ertek, az van ra kiirva, hogy budapesti ertelmi fogyatekosok. Ha ez tenyleg igaz, akkor miert kell budapesti ertelmi fogyatekosokat Zsiran tartani.

    Valakinek ezt ki kellene vizsgalni...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját otthonában hűlt ki egy férfi Sopronban

A 63 éves férfit mozdulatlanul, a földön fekve találta a szomszéd amikor bement hozzá, mert feltűnt neki, hogy pár napja nem látta az egyedül élő idős embert. Tovább olvasom