Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Fotó: Lobenwein- archívum

Nincs olyan év, hogy legalább egyszer ne írnánk le a Kisalföldben „Fotó: Lobenwein-archívum".

A Páneurópai Piknik évfordulóján, augusztus 19-én mindig egykori kollégánk, Lobenwein Tamás archívumához nyúlunk. A keletnémetek határáttöréséről készített fotóinál kifejezőbb felvételek azóta sem kerültek elő.
Szinte hihetetlen, de már tíz éve, hogy Tamás elment közülünk.

A bányászati múzeumból ment nyugdíjba, de a fotóriporteri munkát soha nem hagyta abba. Ez volt az élete, a szenvedélye. Felmenőin keresztül zsigereiben hordozta a fotózás iránti alázatot, a senki máséval össze nem téveszthető látásmódot. Több mint négy évtizedes munkássága alatt megszámlálhatatlanul sok eseményt örökített meg.

Lobenwein Tamás
Lobenwein Tamás


Sokszor megkérdeztem a feleségétől, Kláritól, hogy mi lesz a páratlanul gazdag kordokumentumok sorsa. Most, az évforduló kapcsán is feltettem a kérdést, amire válaszként egy nagy sóhaj érkezett: „Talán még megérem, hogy lesz velük valami.

A fiúkra bíztam, Robira és Norbira, akik nagy becsben tartják, de hiába van rendszerezve a szobányi fénykép és negatív, közöttük igazán csak Tamás ismerte ki magát.

Bármilyen korábbi eseményről kértek tőle felvételt, egy perc alatt elővette. Minden a fejében volt, tudta, hová kell nyúlnia. Én hiába keresgélnék. Talán majd Marci unokám egyszer a nyomdokaiba lép..." – mondja, miközben olyan felvételeket keresünk, ami Tamásról készült.

„Hihetetlen, mi mindenről van fotó ebben a házban, de róla alig maradt." Egy azért igen, amin fényképezőgéppel a kezében látható...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útkarbantartáshoz készülődnek Muckon

Az egykori mucki határőrőrs területén nemrég komoly mennyiségű zúzottkő-halmokat raktak le.… Tovább olvasom