Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Fórumozók lélektana

Sopron - Az internetes fórumozás olyan, mint kiabálni a tömegben. Eltűnik a személyes felelősség, a kontroll. Egyre többen vannak, akik a világhálón vezetik le a feszültségüket.
Korunk nagy vívmánya, az internet, hatalmasra tárta a kommunikáció ablakát, ugyanakkor fontos ajtókat be is zárhat, ha nem vigyázunk.
Egyre többen fejtik ki egy-egy téma vagy hír kapcsán véleményüket az interneten, többek között a Kisalföld online kiadásában is.

A hozzászólások gyakran kritikák, de nem építő jellegű vélemények, sokkal inkább agresszív, frusztrált megnyilvánulások. Kik és milyen motivációkkal választják a véleménynyilvánításnak ezt a formáját? – kérdeztük Jávorszky Edit pszichológustól, a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának docensétől.

Illusztráció: Magasi
Illusztráció: Magasi

– A rendszeres fórumozók vagy sok időt töltenek el a számítógép előtt, vagy nincsenek jó, tartalmas emberi kapcsolataik. De leginkább persze mindkettő jellemző. Számukra a gép a partner, a kapcsolat. Akik pedig a világhálót arra használják, hogy durva megjegyzéseket fűzzenek a hírekhez, mások beszámolóihoz, általában alacsony önbecsülésűek, akik nincsenek jóban sem a világgal, sem önmagukkal – mondja a szakember, hozzátéve: mindenkiben megvannak az agresszív ösztönök, de szocializálódásunk során megtanuljuk ezeket kontrollálni. Az interneten viszont megtehetünk olyasmit is, amit személyes kapcsolatainkban sohasem mernénk. Olyan ez, mint a tömegjelenség: elveszik az egyéni felelősség. Ez a magyarázata annak is, miért negatív a hozzászólások egy része, hiszen a dicsérethez, jó szóhoz nem kell bátorság, a megalapozott kritikát sem kell álnév mögé bújtatni. A pszichológus szerint fontos motivációja az agresszív megnyilvánulásoknak, hogy ezek során az olyan egyén, aki a személyes kapcsolataiban bátortalan, itt végre lebecsülhet másokat.

Azt gondolhatnánk, hogy mindezek tekintetében a fórumozók önmagukból kiírt agressziója pozitív hatású, mert inkább legyen az interneten erőszakos, mint a valóságban. A szakember szerint azonban nem így van. – Átmeneti megkönnyebbülést a feszültségkiürítés persze nyújthat, de a konfliktusok fennmaradnak, a problémákat csak kapcsolati szinten lehet megoldani. Akik felfokozottan reagálnak a dolgokra, reaktív emberek, akiket minden külső inger lázba hoz, például a reklámok, úgy érzik, mindenképpen meg kell szólalniuk. Pedig nem a külvilág kihívá-
sainak kell megfelelni, hanem a belső egyensúlyt kellene helyreállítani – hangsúlyozza Jávorszky Edit.

A szakember szerint a XXI. század tévénéző, internetező, újságolvasó emberét hamis képek özöne veszi körül. A filmekben mindenki gazdag, a reklámszereplők vásárolnak, csinosak és fiatalok. A valóság persze más, s akaratlanul is felszínre törhet az irigység, s ez váltja ki a frusztrációt. – Függetleníteni kell magunkat a külső ingerektől. A rendszeres tévénézők például évi hetvenezer gyilkossággal is találkozhatnak a képernyőn – mondja a pszichológus. Mindenhol agresz-
szióba, konfliktusba botlunk, ennek ellenére a belső harmóniánkat kell megtalálni és erősíteni.

– Azt mondja Csíkszentmihályi Mihály USA-ban élő pszichológus, hogy „az én minél több személyiségen kívüli jelképpel azonosul, annál sebezhetőbbé válik". Én is úgy gondolom, hogy a külvilág olyan, amilyen: a harmóniát önmagunkban kell megteremtenünk. Ez egy hosszú, nehéz munka, mindennap dolgoznunk kell a személyiségünkön. De ez egy biztosan megtérülő pozitív folyamat.
Az interneten megteszünk olyasmit is, amit személyes kapcsolatainkban sohasem mernénk.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Don Kartács 2008. május 09. 15:42
  „Rozmaring. Mi lesz benne? Nesze fröccs, fröccsentem egyet.

  Amit fröcsögésnek tartasz az agyturkászok terén fenntartom továbbra is. Az agyturkász a saját tanulmányai alapján állít fel egy diagnózist róla, és mint a jó politikus beléd neveli, hogy igaza van és olyan vagy, amilyennek mond. Nem érdekli ki vagy mi vagy milyen a jellemed. Ha létezne normális agyturkász, akkor az megpróbálná az ember működését megismerni és abból következtetni, de így? Ha látsz valamit leírva, tény, hogy sokszor az az őszinteség, ahogy pan.cser is mondta, hogy az ember őszintén szabados stílusban reagál, de attól még mit lát? Azt látja, hogy amit az ember mond azt így mondja és jön a téves diagnózis.

  De egyszerűbb ha példát mondok Neked, hátha felfogod. Az emberben a legnagyobb dühöt nem az váltja ki, hogy látja azt ami történik, hanem az, hogy nem tehet semmit. Emellett pedig dühös általában azért, hogy ami neki feltűnik másnak nem tűnik fel. A véleményeltérés szabad, mert mindenki szabadon fogalmaz meg mindent, meg tartozik valahová, de a düh mindenkiben ott van, hogy nem tud cselekedni. És hol máshol adja ki magából, mint itt. Mert itt legalább mégha hülyeséget is beszél, de meghallgatják.”
 • 38. Kisalföld Sopron 2008. május 05. 14:15
  „Popper Péter A széthasadt kárpit, valamint A tigris és a majom című köteteit mutatják be május 7-én, szerdán 17 óra kezdettel a Sopron Plazában található Alexandra Könyváruházban. A szerző a beszélgetés után dedikálja a könyveit.”
 • 37. Hajni** 2008. május 05. 13:13
  „pan-cser! Fátylat rá! :))))))”
 • 36. szöszmötölő 2008. május 05. 11:38
  „Bár tartalmilag nem ide tartozik de néhány napja terjeng az a pletyka Sopronban ,hogy Popper Péter író, pszichológus előadást fog tartani május 07-én csak a helyszínt nem tudom. ha valaki bővebb információval rendelkezik az előadásról kérem írja meg.”
 • 35. xy- 2008. május 05. 07:55
  „34-hez!

  Talán azért ritka, mert képzettebbek,
  vagy toleránsabbak
  vagy más életutat jártak be.
  Mindenesetre nekem szimpatikusabb, ha az indulatot is európai normák szerint fejezi ki valaki.”
 • 34. joco1 2008. május 05. 05:49
  „Van "tojásdobáló" és verbális "tojásdobáló".Az hogy itt(internetten) a verbális tojásdobálok milyen "mélységig" érnek le, azt a moderálás döntheti el. Van olyan forum ahol jellemzőek(tehát engedik) a tárgár, ocsmány "reagálásokat", szerencsére itt a másik"politikai oldal mocskolodása" ritka.”
 • 33. andy 2008. május 04. 21:48
  „Pan.cser te jól érzed magad net után?
  Leírjam...?Nem tudom biztosan,hogy jó ötlet-e?Nekem szerencsére jók a kapcsolataim,szeretetben élek önmagammal s környezetemmel.Szeretem embereket s pár percre feljövök netre,mert kíváncsi vagyok.Én nem vezetem le feszültségeket neten,mert rendszeresen foglalkozom önmagammal,s így tényleg harmónia vesz körül,de... amint netről lejövök,energetikailag,érzelmileg,gondolatilag már tisztítom is magam,mert érzem azt a romboló energyt,ami átjön...”
 • 32. pan.cser 2008. május 04. 21:17
  „Kedves Hajni! Úgy gondolom nem neveztelek flusztráltnak, de senki mást sem. Csupán azt akartam érzékeltetni mennyire félre informálhat egy nyúlfarknyi cikk és milyen könnyű általánosítani. Elnézést ha ha megsértettelek de nem ez volt az szándékom. Andynak annyit, ha az internet feszültségeket vezet le, ha kapcsolati pótlék az sem baj, hiszen ha valami akkor ez az amely a belső harmónia irányába hat.”
 • 31. Hajni** 2008. május 04. 18:28
  „Sorponyi!
  Valóban a stílus az,ami engem is felháborít és ezért támadnak engem jó páran.:))) Útálom a trágár kifejezéseket! Kár,hogy már feledésbe merülnek az alábbi szavak,érzelmek :
  szeretet,békesség,nyugalom,öröm ,boldogság, .... nem folytatom,mert lehet,hogy ismét kapok pár agresszív hangvitelű reakciót :))”
 • 30. Hajni** 2008. május 04. 18:14
  „pan-cser!
  "Mi van akkor ha rozmaring flusztrált, vagy Hajni akik olyan könnyen nyilatkoznak másokról?" (és azt ,hogy tesszük,milyen hangsúllyal?) Igaz,hogy Te és én nem értünk egyet,de könyörgöm.....nem volt szükségem arra,hogy hasonlóan pocskondiázzak,mint ahogy azt Ti is tettétek,mert a hozzászólók többsége saját maga bizonyította , hogy Jávorszky Edit nem tévedett.:)))
  Ezt is ő mondta:"sokkal inkább agresszív, frusztrált megnyilvánulások"
  Ajánlom,hogy olvasd végig az eddigi hozzászólásokat és nyugodtan nevezz engem frusztráltnak,ha a tartalmuk nem agresszív ,fröcsögő és mocskolódó,mint ahogy azt a cikk is állítja, amihez hozzászóltunk. Szép estét mindenkinek! :))))”
 • 29. Sorponyi 2008. május 04. 17:57
  „Igazat adok Nagy Mártának, mert anonim mindig nagyob a szánk, mint szemtől szemben, nyiltan. A nagyobb baj mégsem az "ordítozásunk", hanem a vélemények tartalma és stílusa. Sokszor azt se nézzük, hogy miről szól a cikk, a vélemény, egyszerűen kiírjuk magunkból azt a sok klipet, amiket szimpatikus pártunk, oldalunk belénk táplált. Stilusunk? Néha olyannyira alpár, hogy azt az elhiresült közírónk is megírigyelhetné. Szégyelljük magunkat!”
 • 28. andy 2008. május 04. 16:15
  „Kedves Pancser!Én is úgy gondolom:"hogy a külvilág olyan,amilyen:a harmóniát önmagunkban kell megteremtenünk.Ez egy hosszú,nehéz munka,mindennap dolgoznunk kell a személyiségünkön.De ez egy biztosan megtérülő pozitív folyamat."
  S hiába a külső segítség,ha a segített nem akar önmaga is változni...Lehetetlen bárkin is akarata ellen segíteni:ez csak együttműködéssel létező és működőképes...
  S cikben említett feszültséglevezetés,indulatok,stb...ez mind-mind valós!Sajna az is.hogy az internet sokesetben kapcsolati pótlékként jön számításba...Vannak kivételek,de nem ez az általános szerintem!”
 • 27. pan.cser 2008. május 04. 15:21
  „Ha a lélek tudományát alkalmaznák, bizony sok minden nem úgy lenne ahogy van. Például mindenki ismer olyan bűnözőket aki, ha kiszabadul kis idő múlva újra visszaesik. Ez általános jelenség. Kivételek vannak és ezekhez a kivétalkhez igazodik az igazságszolgáltatás, ilyenkor a lélektan nem jut szerephez. Valami más igen, eszmék és a politika, kedves Andy! aztán hiába tartok önvizsgálatot a cikk sugallata alapján, ugyanis soha nem kiabáltam és valószínű nem is fogok a tömegben. Ennyit a cikk leegyszerűsített megállapításáihoz és hitelességéhez.”
 • 26. andy 2008. május 04. 13:17
  „Nem tudom,hogy egy személyiség jellemzésel foglalkozó cikk,politikai indíttatású hozzászólásoknak,véleményeknek van-e köze a témához egyáltalán?
  S általánosságban nézve:miért zavarja e körbe sorolható embereket a lélek,a lélekgyógyászat,a pszichiáter vagy épp agyturkásznak nevezett vélemény?Nem lenne ideje megismerni önmagatokat?
  Döbbenetesek,elszomorítóak hozzászólások többnyire....”
 • 25. csike 2008. május 04. 09:40
  „Szerintem meg az mocskolódik aki tehetetlen,ész érvekkel nem birja a másikat meggyőzni! Azok akik saját gondjaik megoldására
  koncentrálnak ,dolgoznak !!- és megvalósítják saját kis álom világukat és nem várják az égi mannát azok nem érnek rá mocskolódni!! ( persze az álmainkat a realításokhoz kell igazítani)
  Abban igazad van ,hogy azt mocskolsz akit akarsz de próbálj meg
  mától a saját kis sikereidnek örülni ,meglátod sokkal boldogabb kiegyensúlyozottabb ember leszel !!!”
 • 24. Kapuvári 2008. május 04. 09:02
  „Szerintem meg ilyen rozmaringok nem mernek szembenézni a valósággal!szép,és jó világot hazudnak maguknak, és a külvilágnak!Az a frusztrált,aki másról mond ismeretlenül véleményt, aki nem magába néz először!az,hogy én egy bizonyos politikai oldalt mocskolok,az az én dolgom!azt mocskolok,akit akarok!(pláne,ha megérdemlik) pl. a 16. hozzászólásban mi a nem igaz, és mi a fröcsögés? ha valakinek nem tetszik az igazság,nem az írót kéne szidni!”
 • 23. tricse 2008. május 03. 23:23
  „Az interneten viszont megtehetünk olyasmit is, amit személyes kapcsolatainkban sohasem mernénk.

  biztosan van a cikkben igazság is,de én csak annyit fűznék az egészhez,hogy akár itt,akár bármelyik fórumon mindenhol tricse a nevem--be lehet ütni a googleba és lehet olvasgani a véleményeimet,sőt az iwiwen is megtalálhat aki akar,képpel,névvel akár

  részemről ennyi”
 • 22. csekkk 2008. május 03. 23:00
  „"Egyre többen fejtik ki egy-egy téma vagy hír kapcsán véleményüket az interneten, többek között a Kisalföld online kiadásában is."
  Szerintem ez az, ami fáj sokaknak. Viszont jobb lenne, ha minél hamarabb elfogadnák. Jobb lenne, ha a nickem helyett odaírnám, hogy Tóth Attilának hívnak? Vagy Nagy Mártának? Vagy Pandacsöki Boborjánnak? Tényleg ez számít, és nem az, hogy mit mondok?
  A másik meg az, hogy kicsit unalmasak már ezek a 6-8 évvel ezelőtti sztereotípiák, hogy a fórumozó csak anyázni tud, mert önbecsülése nulla meg hogy elveszik az egyéni felelősségvállalás. 2008-at írunk! Dévényi Tibibácsi hasonló (csak kevésbé árnyalt) kijelentésével elérte pár éve, hogy az internetezők jelentős része megutálja.
  Azóta dübörög a web2: blogok vannak, online enciklopédiák, közösségi oldalak, videómegosztók stb. Erre újra visszatérünk 2001-be, hogy aki fórumozik, az szégyellje magát? Érdekes...”
 • 21. pan.cser 2008. május 03. 22:32
  „Hej rozmaring rozmaring leszakadt rólad az ing! Hajni kedves tévedsz, mitől nem fröcsög rozmaring és miért fröcsögök például én. Jávorszky Edit szerint ha jól értem nem szerti a fórumokat! Téved, nem Isten ő sem. Minden ember szerintem a külvilág kihívásainak kíván megfelelni. A belső egyensúly ez megfoghatatlan valami, nem akar ma már belső egyensúlyt építő szoborszent lenni, meg fakír a ki a belső egyensúly következtében nem vérzik stb. Ki merem jelenteni, Jávorszky Edit is a külvilág kihívásainak próbált megfeleni egész életében. Elvégre eljutott egy elég magas polcra, és ma is versenyben van a hasonló tudományos emberekkel. Mi van akkor ha "rozmaring" flusztrált, vagy Hajni akik olyan könnyen nyilatkoznak másokról?”
 • 20. Hajni** 2008. május 03. 19:50
  „Helyesen :Jávorszky Edit....”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás és koncertek Leventéért

Sopron - A segítőkészség és az összefogás eredménye lesz, ha Bakonyi Levente újra kijuthat a kínai… Tovább olvasom