Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Fórum: Vállalkozásbarát ügyintézést ígérnek a hivataloknál

Sopron - A Sopronban működő vállalkozók általános panasza, hogy az önkormányzat hivatalaiban túl lassú az engedélyek kiadása. Az önkormányzat vezetése és az osztályvezetők fórumon hallgatták meg az észrevételeket.
Fórum: Az önkormányzat hivatalaiban egyszerűsítenék az engedélyek kiadását

A soproni önkormányzat a közelmúltban a városban működő kereskedőket hívta össze. Ennek folytatásaként tegnap a kamara, az ipartestület, a hegyközség, a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal, az ÁNTSZ, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság képviselőivel találkoztak a polgármesteri hivatal osztályvezetői.

– A tapasztalatuk az, hogy a nyugati határszélen működő vállalkozásokat többször ellenőrzik és a büntetések is magasabbak, mint az ország más részein – mondta el Károlyi Gyula, az ipartestület elnöke. – A bonyolult szabályokat még a legálisan működő cégek sem tudják minden esetben betartani. A rendszeres és következetes ellenőrzésre szükség van, az azonban visszaüthet, ha a vállalkozók mindezeket zaklatásnak élik meg.

Polgárbarát ügyintézést ígérnek, de kérdés, ez mennyit segít a vállalkozókon, kereskedőkön. Fotóillusztráció: Magasi Dávid
Polgárbarát ügyintézést ígérnek, de kérdés, ez mennyit segít a vállalkozókon, kereskedőkön. Fotóillusztráció: Magasi Dávid


Károlyi Gyula hozzátette, a vállalkozóktól kapott visszajelzések szerint az is probléma, hogy a polgármesteri hivatalban túl hosszú időt vesz igénybe a különféle engedélyek kiadása. Kivételként említette az okmányirodát, ahol a vállalkozói igazolványok cseréjénél nagyon rugalmasan járnak el.

Amennyiben előbb elkészül az új okmány, akkor telefonon jelzik az igénylőnek. Az elnök felvetette, jó lenne, ha a vállalkozók kedvezményes parkolójegyet vagy bérletet vásárolhatnának.

Fodor Tamás polgármester kifejtette, a hivatal nagy hangsúlyt fektet a polgárbarát ügyintézésre, ezért a közeljövőben várható, hogy a hatósági ügyintézéseknél tovább rövidülhetnek a határidők. A város parkolási rendjének felülvizsgálata során a fórumon felvetett elképzelést is mérlegelni fogják.

Olvasóink írták

 • 14. Európai közigazgatás 2008. május 07. 09:20
  „Azt nem 2008 évben kell megigérni, hanem már megválasztásuk óta természetesnek venni, hogy nem a 30. nap intézzük el az engedélyt, aztán vissza dátumozuk az időpontját.”
 • 13. akkika 2008. május 07. 09:01
  „"szegény" soproni butikosok!”
 • 12. Orvell 2008. május 06. 20:57
  „titátinak
  Szóval akkor mégiscsak tud olvasni az egészet az ún. önkormányzat indította el! Ennyi. A lényegen nem változtat és ezen rágódni mellébeszélés. A kamarák senkit sem képviselnek ( saját magukon kívül)a bennmaradtakat meg a politikusok rángatják a saját szájuk íze szerint. Még egyszer elmondom kérdezzen meg bárkit ez ami magyarországon van vicc!
  Azért az éedekelne Önnel kapcsolatban is hány éves és miből él?
  kockáztatott-e már valamit az életben a sajátjából, vagy csak okoskodik?”
 • 11. titáti 2008. május 06. 19:29
  „Na akkor kezdjük az elején:
  Volt egy fórum, amiről ez a cikk ezt írja szó szerint:

  "soproni önkormányzat a közelmúltban a városban működő kereskedőket hívta össze." Igen tényleg volt egy fórum. Erről a Kisalföld egy korábbi cikke ezt írja:
  "Horváth Vilmos kamarai elnök, aki kezdeményezte egy érdemi fórum megszervezését (amelyre csütörtökön este került sor)"
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/uzletek_sora_zart_be_a_varkeruleten/2053077/
  Vagyis: nem az önkormányat kezdeményezte azt a Fórumot, amire itt most hivatkozik az újságíró hanem a Kamara. Innentől kezdve én már nem is csodálkozok rajta, hogy a meghívottak a kamarai tagok voltak. Amit viszont te nehezményezel.
  Ennek a fórumnak a folytatása lett az az egyeztetés, amiről ebben a cikkben szó van.

  Nem kérek bocsánatot, mert nincs miért.”
 • 10. Orvell 2008. május 06. 19:05
  „titátinak idézet a cikkből
  "A soproni önkormányzat a közelmúltban a városban működő kereskedőket hívta össze. "
  Inkább beszéljünk a lényegről miután bocsánatot kértél...”
 • 9. titáti 2008. május 06. 18:42
  „Persze olvasni is tudni kell...

  Nehezményezed, hogy csak a kamarai tagok voltak a meghívottak között. "A mutyis kamarákat meghívták"
  Az általam idézett cikkből kitűnik, hogy a Kamara szervezte. Egy szót sem irtam a politikai hozzáállásról, ugyhogy légyszives ne is magyarázz bele ilyet, csak egy tévedésedre hívtam fel a figyelmedet.”
 • 8. Orvell 2008. május 06. 17:07
  „titáti
  Köszönöm a jótanácsot de voltam kamarai tag mint oly sokan, úgyhogy belülről láttuk az elvtársak töketlenkedését...
  Aztán 95% nyi társammal együtt kiléptünk amikor már nem volt kötelező persze mi is tudjuk, hogy nagy szükség lenne kamarára,
  pont olyanra mint a Németeknél van! Ott a politika mielőtt hülye döntést hozna kikéri a véleményüket mert azok valóban a vállalkozókért vannak és nem saját magukért!
  További észrevétel?”
 • 7. titáti 2008. május 06. 16:28
  „Kedves Orvell

  Javaslom olvasd el a Kisalföld cikkét a korábbi fórumról
  Üzletek sora zárt be a Várkerületen címmel.
  Talán rájössz, hogy miért a kamarai tagokat hívták meg.


  (segítek, mert a kamara szervezte, nem a városvezetés)”
 • 6. Orvell 2008. május 06. 15:44
  „Kendermagosnak!
  Jó a kérdés! A válasz pedig nem nem ismeri! Egy volt katonaorvos mszmp-s pártitkár akiből ugyebár varázsütésre vendéglős lett na ne kedves barátom na ne... kérdezz meg néhány igazi vendéglátóst de előtte vegyél be nyugtatót! Az igazsághoz az is hozzátartozik Walter ugyan ilyen volt!”
 • 5. Cogito ergo sum. 2008. május 06. 12:08
  „Igéret szép szó, csak be is kellen tartani. Volt olyan engedély amelyet egy év elteltével adtak csak ki. Ez nem európai ügyintézésgyorsaságába tartozott? Nem is lehetünk bele megelégedve.”
 • 4. kendermagos 2008. május 06. 09:49
  „neked mi bajod orvell? szerinted pl az alpolgármester aki túlszabályozott HAPCI-s vendéglátásban nyomul, több tucat embernek ad munkát, nem ismeri a vállalkozók problémáit?”
 • 3. Orvell 2008. május 06. 09:00
  „Hány éves vagy adri11?
  És mivel keresed a kenyered? Érdekel de komolyan!”
 • 2. adri11 2008. május 06. 08:41
  „T.Orwell, hozzászóló!
  Egy megbeszélésre nem lehet a város összes kereskedőjét meghívni. A kamarák elvileg azért vannak, hogy a kereskedők érdekeit képviseljék. Kivülről könnyű kritizálni mindent, főleg úgy, hogy ilyen-olyan "kicsibe okosba" okokból nem lépnek be a kamarákba.”
 • 1. Orvell 2008. május 06. 07:52
  „Tisztelt Kisalföld! Az alábbi mondat NEM IGAZ!
  "A soproni önkormányzat a közelmúltban a városban működő kereskedőket hívta össze." A mutyis kamarákat meghívták és ezzel mindent letudtak! Ha nem hiszik kérdezékk meg a nem kamarai tag kereskedőket!
  Itt most illene ideírni neveket címeket de sajnos - mivel sötét Orvelli diktatúra van nem tehetjük...
  A Kisalföld azonban alaposabb is lehetne, egy komoly napilaptól többet várnánk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új otthont kaptak a kigyulladt ház lakói

Sopron - Az önkormányzat lakást biztosított azoknak a károsultaknak, akiknek megsérült otthonuk az… Tovább olvasom