Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Fórum a város közlekedéséről

Mikor kétirányúsítják a Várkerületet? Hol lesz az autóbusz-pályaudvar? Megoldódik-e a Jereván-lakótelep közlekedési problémája?
Mezey András mérnök, a soproni közlekedési koncepció készítője és Szóka Sándor, a polgármesteri hivatal munkatársa volt tegnap szerkesztőségünk vendége, hogy válaszoljanak olvasóink kérdéseire.
Első telefonálónkat, Manninger Gusztávot elsősorban az érdekelte, mi lesz a Várkerület sorsa. Mint mondotta, korábban úgy értesült, hogy meg kell szüntetni ezt a „belvárosi gyorsforgalmi utat". Javaslata szerint csökkenne a forgalom, ha az Ötvös utca és a Széchenyi tér között megszüntetnék az egyirányú forgalmat, vagyis balra is lehetne kanyarodni, a Széchenyi tér felé. Az Erzsébet és a Csengery utca közötti benyúló sziget megszüntetését is szorgalmazta Manninger Gusztáv. Érvelése szerint azért, mert akkor az Erzsébet utcában a kereszteződés előtt három sávon tudnának áthaladni a kocsik.

Manninger Gusztáv szerint ha három sávon haladnának az Erzsébet utcában a kocsik, akkor nőne az út áteresztő képessége, és nem kellene a Deák tér felől érkezőknek sokszor két-három lámpaváltást is kivárniuk. A helyi és a helyközi autóbusz-pályaudvar áthelyezését is szorgalmazta, az állomás mellé.

Kétirányú lehet a Várkerület

Válaszában Mezey András részben megnyugtatta, mert kiderült, nyitott kaput dönget, ugyanis készül az a terv, amely szerint a Várkerületet az Ötvös utca és a Széchenyi tér között kétirányúsítják. Az új közlekedési koncepcióban már az szerepel, hogy a vasútállomás mellé – részben a régi vámház helyére – helyezik az autóbusz-pályaudvarokat. Erre már csak azért is szükség lenne, mert a menetrend szerint naponta 259 helyközi autóbusz halad át a Várkerületen.

Nyáron koszos a Csengery utca

Wilfing József a Csengery utca felújításáról érdeklődött, pontosabban arról, hogy mikor folytatják az elmúlt évben megkezdett munkát, és panaszolta, hogy különösen nyáron rendkívül koszos ez a nagy forgalmú út, mert ritkán takarítják.

Szóka Sándor kifejtette, a Csengery utca országos fenntartású. A megyei közútkezelő kht. eddig közvetlenül az államtól kapta a pénzt, januártól azonban egy országos elosztási elv működik, ezért a közútkezelő sem tudja még, hogy az idén mennyi pénzt kap útfelújításra. Egyelőre tehát bizonytalan, hogy a Mátyás király utcától folytatódik-e, és ha igen, mikor, az út rekonstrukciója. Mint elhangzott, a város nem kap külön pénzt az államtól a takarítására. Ennek ellenére az önkormányzat az elmúlt évben többször takaríttatta az utcát. Ma még kérdéses, hogy erre az átvállalt feladatra mennyi pénz jut az idén.

Abban az esetben, ha a város nem tesz lépéseket részben a tisztán tartására, részben pedig a forgalom csökkentésére, akkor engedetlenségi mozgalmat szerveznek az ott élők – reagált az elhangzottakra Wilfing József. Szóka Sándor válaszában hozzátette, az önkormányzat és a polgármester már eddig is sokat tett a panaszok megszüntetéséért. Ezért is tervezik az elkerülő utat, hogy csökkentsék az utca terhelését.
Kocsis László a Vághy Ferenc utcából jelentkezett. Nagy gondjuk az egyirányú utcában lakóknak, hogy képtelenek autójukkal megállni, mert minden hely foglalt. Mit lehet tenni? – kérdezte Szóka Sándortól.
Ez nem egyszerű dolog – kezdte a mondanivalóját a hivatal munkatársa. Közterületi parkolóban vagy mindenkinek megengedett a parkolás, vagy senkinek sem. Kivételezni nem lehet, a közlekedési szabályok erre nem adnak lehetőséget.

Hiányzik az észak-déli összekötő

Riedl Rezső szerint – aki személyesen kereste fel a szakértőket – nem az M9-es Sopront elkerülő szakaszát kell megépíteni, hanem lehetőséget kell teremteni a város észak-déli összeköttetésére, és arra, hogy a Jereván-lakótelepnek ne csak két kijárata legyen. Ezért lenne jó a lakótelep mögött egy észak-déli irányú út, amely összekötné a Lackner Kristóf utcát az Adyval, sőt, a Lövér körúttal. Ez segítené igazán a város belső közlekedését.

Mezey András egyetértett a kérdezővel, azzal a kitétellel, hogy az M9-esre szükség lesz. Hozzátette, a Shell-kútnál épült körforgalom sokat segített a Jereván-lakótelepen élőknek, illetve az arra közlekedőknek. Könnyítene a helyzeten, ha a Teleki Pál utcát meghosszabbítanák és összekötnék – egy körforgalommal – a Táncsics utcával, ugyanis a Faraktár utca túl éles szögben fut ki a Táncsics utcára. Szóka Sándor szerint a településszerkezeti tervekben – városszerkezeti okokból – csak az Ady Endre útig épül majd meg az említett észak-déli út.

Körforgalmak épülnek a 84-esen

Bokori Károly a Virágvölgyben lakik, s a Virágvölgyi út-elkerülő út-Patak utca veszélyes kereszteződésére hívta fel a figyelmet. Mezey András tájékoztatta, hogy a megyei közútkezelő kht. tevei szerint a 84. számú főút Sopront elkerülő szakaszán a jelentősebb csomópontokban körforgalmat alakítanak ki, így a Patak utcánál is, továbbá a Szent Mihály-temetőnél, a balfi országút kereszteződésénél és a Plaza fölött a Lackner Kristóf utcában.

Felújítják a Pócsi utcát is

Kocsis Árpád úgy értesült, még ebben az évben felújítják a Pócsi utcát. Szóka Sándor közbenjárását kérte, azért, hogy a felújítást két ütemben valósítsák meg. Ez lenne a könyvtár és az ott működő vállalkozások érdeke. Nevezetesen: hogy amíg az utca egyik felében dolgoznak, addig a másik oldalról be lehessen hajtani.

Ezt most nem ígérhetem meg, mert a munkálatok várhatóan hosszú ideig tartanak majd – hangzott a válasz. Ugyanis a vizes közműveket is rekonstruálják, illetve elválasztják az eddigi egyesített rendszerű szennyvíz-és csapadékvíz-csatornát. A tervezési munkák lassan befejeződnek, az év közepén talán többet tudunk mondani. Mindenesetre mi is azt szeretnénk – ha megoldható –, hogy szakaszosan újítsák fel a Pócsi utcát.

Szerkesztőségünkben egy órán át válaszoltak szakértőink a kérdésekre. Kiderült, számos felvetés, ötlet szerepel a közelmúltban elkészült közlekedési koncepcióban, ennek ellenére élénk eszmecsere alakult ki kérdezők és válaszadók között.

Várjuk olvasóink ötleteit

Szerkesztőségünk a jövőben is rendez fórumokat. Ehhez azonban olvasóink segítségét kérjük. Írják meg nekünk, hogy mi érdekli önöket, milyen témával foglalkozzunk! Leveleiket a sopron@kisalfold.hu címen várjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Menhelyre kerülnek a kutyák

Az állatkínzással gyanúsított Őrsi András Új utcai épületeiből ötven, a Sopron és Balf közötti szőlőhegyi tenyészetből pedig újabb ötven kutyát foglalt le bűnjelként a hétvégén a rendőrkapitányság zászlósa, Kelemenné Zsirai Krisztina vezette hatósági bizottság. Dr. Reinhoffer Csaba, a bűnügyi osztály vezetője szerint legkorábban kedden az első kutyák már menhelyekre kerülhetnek megőrzésre. Tovább olvasom