Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Fórum a Várkerület forgalmi rendjéről

Sopron - Előnyösebb, ha kétirányú marad a Várkerület, bár az egyirányú forgalmi rend megvalósítható, tartalmazza a napokban elkészült közlekedési koncepció. A tanulmány huszonkét pontban foglalta össze a szükséges változtatásokat.
Lakossági fórumot, társadalmi párbeszédet tartanak Sopron közlekedésrendjének fejlesztéséről, valamint a Várkerület végleges forgalmi rendjének kialakításáról ma este hat órakor a Liszt-központban. Az ott elhangzottak figyelembevételével dönt majd az önkormányzat a Várkerület forgalmi rendjéről.

Kerekes Attila városi főmérnök a Kisalföldnek elmondta, a tanulmány a fontosabb módosítási javaslatokat huszonkét pontban foglalja össze. Mindezek nem járnak jelentősebb építési átalakítással, táblakihelyezésekkel vagy -bevétellel megoldható változtatásokról van szó. A cél az volt, hogy egyszerűbbé tegyék a közlekedést.

Az önkormányzat a lakosság véleményének figyelembevételével dönt a Várkerület végleges forgalmi rendjéről. Fotó: Magasi
Az önkormányzat a lakosság véleményének figyelembevételével dönt a Várkerület végleges forgalmi rendjéről. Fotó: Magasi

– A szakértők számba vették az előnyöket és a hátrányokat, végül azt állapították meg, a Várkerületen bár mindkét forgalmi rend működőképes, a kétirányú forgalom valamivel előnyösebb, nem generál felesleges forgalmat – tette hozzá Kerekes Attila. – A társadalmi egyeztetésen ismertetik a szakértők a tanulmányokat, a jelenlévőknek pedig lehetőségük lesz közvetlenül is kifejteni a véleményüket. A hétvégén az önkormányzat telefonos közvélemény-kutatást
is tart.

Szerdán és csütörtökön egyirányú lesz

Az útépítési munkák miatt a Várkerületen a forgalmi rend június 11-én és 12-én, a kivitelezés függvényében többször változhat, időszakosan egyirányú lesz. A kivitelező a közlekedőktől fokozott figyelmet kér, aki teheti, kerülje el ezt az útszakaszt.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Egy érintett... 2008. június 13. 12:41
  „Ha valaki még olvassa a fórumot... Én érintett vagyok ebben a témában, de nem mint ott lakó, de nem ez a lényeg.
  Amig olyan gyenge a tömegközlekedés, hogy nem nyújt megfelelő alternatívát az autóval szemben, addig nem lehet kiváltani az autókat. Amig az emberek olyan kényelmesek, hogy mindenhova autóval mennek, addig nem lehet kiváltani az autókat. Amig nincsenek müködő tehermentesítők, addig nem lehet kiváltani az autókat. Amig a kerékpárosoknak nem biztosítunk jó feltételeket, nem lehet kiváltani az autókat. Amig nincsenek megfelelő parkolók a belváros körül, nem lehet kiváltani a várkerületen az autókat.
  Sajnos az adottságok olyanok, hogy közlekedési szempontból központi helyet foglal el a Várkerület, viszont a gyalogos, kerékpáros, turisztika szempontjából is értékes helyszin. Ugy tudom, ez a terv egy rövidtávú elképzelés, ami viszont illeszkedik a hosszú távú elképzelésekbe. Bele tartozik kerékpárút fejlesztés és a tömegközlekedés ésszerűsítése átszervezése. De ezen kivül kellenek elkerülők, kellenek parkolók, (és csak korlátozni kell a felszinen aparkolást, egyből megtelik a mélygarázs és a kettő lehet ugyanolyan áron is, sőt néhol a garázs olcsóbb), stb.”
 • 27. stef 2008. június 13. 08:26
  „Hát nincs tökéletes megoldás (hacsak az Internetes ügyintézés nem?)! Ha kiköltöztetjük az ügyfélszolgálatokat (bank, önkorm. stb) ugyanaz pepitában, máshova koncentrálódik a kocsiáradat, bevásárlóközpontok környéke: plusz forgalmat generál az addig csendes területen! Forgalomtechnikai eszközökkel idöszakosan autómentesíteni kellene a belvárost. Kipróbáltam: a legtöbb banki, önkorm.,hivatali ügyet gyalog el lehet intézni! Európa, de Magyaro.több városában is müködik, csak ki kellene nálunk is próbálni!”
 • 26. Olvasó** 2008. június 12. 20:40
  „L.Péter! A legjobb hozzászólás és javaslat amit eddig olvastam az Öné.Nem csak azért mondom ezt mert naponta látom a katasztrofális helyzetet,ami a belvárosban uralkodik,de részese is vagyok a sok bosszúsággal járó túlterhelt belvárosi és Várkerületi forgalomnak nap -mint nap,mivel a Fő-térnél lakom..Szerintem is ez egy jó megoldás lenne a Várkerület és a belváros tehermentesítésére.”
 • 25. L.Péter 2008. június 12. 18:00
  „Végig olvastam a hozzászólásokat, tegnap a tájékoztatásn is ott voltam és a véleményemet is elmondtam. Sajnos nem elég részletesen. A lényeg, azt gondolom, hogy a maga szempontjából mindenkinek igaza van. Közlekedni is akarunk, autóval, busszal, kerékpárral gyalog, parkolni is akarunk, és nyugalmat, kevés zajjal is akarunk. Véleményem szerint az előadáson elhangzottak szerinti megoldásokkal mindenkinek nem tehetnek a kedvére, valakinek az érdeke mindenképpen sérülni fog. A megoldás az lenne, ha a napközbeni forgalom egy részét elirányítanánk a Várkerületről. Például a nagy ügyfélforgalmú hivatalokat (Földhivatal, Okmányiroda stb) át lehetne költöztetni nagy parkolóval ellátható és tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyekre. Erre a célra megfelelne a Táncsics utcai laktanya épülete, vagy az Inkubátorház is, de más megoldást is lehetne keresni. El tudnám képzelni egy Szolgáltatóház létesítését is az Inkubátor ház mellett ahol helyet kaphatnának bankfiókok, posta, és más szolgáltatást nyújtó cégek is.
  Csökkenne a belváros forgalma, egy helyen tudnánk intézni az ügyeinket, időt, pénzt fáradságot takaríthatnánk meg,
  A belvárosi parkolók pedig felszabadulnának a turisták, vendégek számára,és ezáltal fellendíhető lenne a belváros idegenforgalmi élete.”
 • 24. mindigatutit 2008. június 12. 14:31
  „gondolom azért,mert a másik szülő elment már dolgozni vagy menni fog.mi a faxért üljön be ő is a kocsiba.lássák,hogy egy család vagyunk vagy mi??”
 • 23. Dee Joo 2008. június 12. 11:49
  „Két kérdés.
  1; Kinek van-lesz néhány ezer, esetleg tízezer forintja a mélygarázsos parkolásra a jelenlegi amúgy sem rózsás helyzetben?
  2; Győrben most kinlódnak a mélygarázsokban elharapódzó autófosztogatásokkal. Sopronban is lehetőséget akarunk erre biztosítani? Könnyű a Jerevánról, Lőverekből igazságot osztani a belvárossal kapcsolatban. Könnyű a belvárosiak "autóival" verni a csallánt , de megkérdezte őket valaki,hogy : Akartok normálisan közlekedni,élni? Gondolkodott-e már valaki azon : Mi az oka ,hogy a lőveriek, a lakóparkokban élők egyesével, autókkal hozzák gyerekeiket a belvárosi iskolákba. Egy autó ,egy szülő,egy gyerek.
  Jól van ez így? Nem kéne megoldást keresni? A reggeli és a délutáni csúcs nagyban mérséklődne.”
 • 22. mindigatutit 2008. június 12. 11:48
  „jegyezzétek már meg,semmi sincs ingyen.azt valakinek ki kell fizetni!!!!!!!!!”
 • 21. Imike 2008. június 12. 10:23
  „És amit kifelejtettem, szó volt egy ingyenes buszjáratról, amit azok használhatnának ingyen, akik a majdan használatba vett mélygarázs szolgáltatását igénybeveszik. Ezt Nagy Tamás vetette fel ötletként.”
 • 20. Imike 2008. június 12. 10:16
  „Kedves hozzászólók! Én jelen voltam a fórumon. Sokmindenről szó volt. Például, ami tervben van, kerékpársávok kialakítása. Az Árpád utca kétirányusítása, a Torna utca behajtási irányának megváltoztatása stb stb stb. Ott kellett volna lennetek és elmondani véleményetek. Persze mindenki nem érhet rá és mondtuk is, nagyon rossz időpontot találtak. Foci EB. De most ez van. Tervben van még, hogy a vidéki buszok egy részét a 84-esen a Pláza felé vezetnék el. Mondtam nekik, hogy nagyon sok vidéki dolgozik Sopronban és gondoljanak rájuk. Ne kelljen a buszvégállomásról kilómétereket gyalogolniuk (Itt gondolok azokra, akik a kórházhoz, a Győri úthoz, Tesco-hoz stb és környékére járnak dolgozni, vagy ügyet intézni, bevásárolni). Mindkét verziónak meg van az előnye és a hátránya. Az egyirányú Várker szerintem gyorsabb tisztább, hátulütője, hogy nagy köröket kell róni. A kétirányú forgalom előnye, hogy nem lehet gyorshajtani, de véleményük szerint nem szennyezettebb a levegő. Szerintem ezt az ott élők tudják a legjobban! Ha az időjárás engedi megkezdik az aszfaltozást, 16 fa ültetését a forgalmi jelek felfestését. Az átépítéseknél pedig ügyelnek az akadálymentes átkelők biztosítására. Volt köztünk vezetés-szakoktató is, ő is elmondta a véleményét.”
 • 19. stef 2008. június 12. 09:19
  „Próbáljunk meg 1x autómentes Várkerben gondolkodni! Pl: idöszakosan (este, 7vége, Ünnepi Hetekre) Torna u-Major köz között rendezvények, sétatér, müvészbemutatók lennének. Úgy gondolom, a Fötér néha már kicsi, és minden nem is illik oda! Most hiába vannak teraszok, sokan azé nem ülnek le, mert a fejük mellett dübörögnek a kocsik, zajos, büdös a Várker. Mélygarázst megnyitni, felszíni parkolást korlátozni! Nagyon rontja a városképet a sok pléhkaszni!”
 • 18. SZ.Szilvi 2008. június 11. 21:41
  „Nem tudom mit akarnak addig dönteni a Várkerület irányáról, míg fel van dúlva az egész, közlekedni alig lehet rajta. Nem csak autóval, de gyalogosként se lehet anélkül közlekedni, hogy ne kerülgessük az autókat vagy ők minket. ( ez csak az egyik oldalra vonatkozik).
  Szóval, majd ha teljesen kész lesz a Várkerület útja, úgy hogy jó legyen és ne kelljen 3 hónap múlva felbontani úgy ahogy a soproniak szokták és megint KÁOSZT csinálni majd akkor döntsék el, hogy 1 vagy 2 irányú legyen.”
 • 17. Freehill - 2008. június 11. 18:44
  „Nem tudom, hogy egyesek miért mindig éppen a buszokat akarják korlátozni. 1 csuklós buszon annyi utas fér el, mint 30 személygépkocsiban. A kettő közül melyik okoz nagyobb torlódást? Szóval ha korlátozni kell, én inkább a kocsikat ritkítanám meg. A kerékpársávval egyetértek, a kerékpár sokkal inkább része egy élhető belvárosnak, mint az autók tömkelege. A kétirányú forgalom nekem azért tetszik jobban, mert kevésbé száguldoznak az autók, ettől is barátságosabb lesz a környék.”
 • 16. Balázs Lajosné 2008. június 11. 18:44
  „A belváros értékeinek, és az ott lakók védelmének az érdekében
  egyírányúsításra lenne szükség.
  Nem mindig az autósokat kellenne előtérbe helyezni.
  Korábban az egyirányú közlekedésnél sokkal csendesebb volt
  a Várkerület, kisebb volt a forgalom, nem volt annyira poros, koszos a levegő, ezt kellene figyelembe venni.
  Ma már nem lehet a Várkerületen sétálni, annyira egészségtelen
  a levegő.”
 • 15. Vidéki 2008. június 11. 17:23
  „Kedves Soproniak!
  A véleményeket olvasván nem értek egyet, h engedély legyen ennek meg annak!
  Kérem szépen hol tartunk?
  Nem igaz, hogy például egy előadásra nem lehet normálisan oda érni mivel a busz a távolsági nem a helyi járat nem mehet be a LAKOSOK miatt a Várkerre.
  Mi ez?
  Hát hol élünk már?
  Kész hülyeség ez a megint felburítom a közlekedést terv....
  Igazán el lehetne dönteni, hogy 1irányű vagy2irányű legyen....
  De legalább a távolsági buszok járnának úgy mint régen!”
 • 14. Sorponyi 2008. június 11. 16:12
  „Kedves "aktív hozzászóló" társaim!
  Ha jól olvastam, akkor ebben a cikkben a város közlekedése rendjének kialakításáról, javításáról van szó. Az utak állapota ugyan összefüggésben van ezzel, de jobb lenne itt most a kőzlekedésről vitatkozni. lehet kívánalmakat megfogalmazni, összehasonlításokat tenni az utakkal kapcsolatban, de a megoldás azért nem olyan egyszerű, mint ahogy mi laikusok látjuk.
  Ami konrétan a Várkerület jövőbeni forgalmi rendjét illeti, én is meghagynám a kétírányú forgalmat, de azért nem korlátozás nélkül. A buszoknak csak egy részét engedném be /régen külön járat!/ és a teherforgalmat is csak az itt élők ellátása érdekében, külön engedéllyel engedném be.
  Hál´ Istennek a kerékpározás már nálunk is népszerű, elterjedt, így azokkal értek egyet, akik itt is javasolnak külön kerérpár utat. Még, ha a parkolás kárára is. Egyszer lehetnek a biciklisek is előnyben az autósokkal szemben!”
 • 13. zzZ 2008. június 11. 14:05
  „A másik...
  Nem csak a soproni, hanem a környéki úthálózat is szégyenletes állapotban van!
  Tessék csak Brennbergbányáról Hermes felé menni...
  Egy kőhajításnyira a határ túloldalán, Récényben (Ritzing) példaszerűen rendbetett utak...
  A kontraszt óriási, Ritzingből átlépve érzi az ember igazán, hogy hol vagyunk/tartunk mi, és hol ők..
  Sajnálatos..
  Hasonló úthálozattal Albániában találkozik az ember..
  SZÉGYEN”
 • 12. zzZ 2008. június 11. 13:58
  „Inkább az utakat kellene végre rendbetenni! Mert azok egyszerűen katasztrófálisak, Sopronhoz egyáltalán nem mérhetőek! Hogyan engedheti meg magának az osztrák határ közelében fekvő, elsősorban a turizmusból, szolgáltatásokból élő város a 21. században ezeket az utaknak egyáltalán nem nevezhető valamiket?
  Természetesen sokkalta egyszerűbb egy 30-as táblát kitenni (ld Ady Endre pl.), mint azokat normálisan rendbetenni. S itt most nem az időnkénti gyenge foltozgatásokat értem, mert azok a soproni utaknak annyit jelentenek, mint hallottnak a pofon.
  Itt kérem szépen teljesen fel kellene bontani az utakat és egy normális, terhelést kellőképpen viselő réteget rávinni!
  Természetesen előtte mindenképpen egyeztetni a kábeltévésekkel, gázosokkal, csatornásokkal, hogy ne az legyen, hogy a szépen rendbetett utat pár hét múlva újrafeltúrják..

  Mégis milyen véleménnyel lehet egy városunkba látogató turista az utakat látván???

  Ráadásul nem holmi városszéli bekötőutakról van szó, hanem igen fontos közlekedési utakról, Várkerület, Ady Endre út, hogy csak egy kettőt emeljek ki a sok közül.
  Mikor lesz itt végre rend? Mert igérgetésekből, elképzelésekből nincs hiány, de ezeknek a megvalósítása sok-sok évek óta csúszik..”
 • 11. olvasó** 2008. június 11. 13:56
  „Igaz,hogy jelentősen lelassult a forgalom,amióta nem egyirányú a Várkerület,de....nem kell feleslegesen kerülni a nagy posta irányába,ha csak a belvárosig megyünk,nem száguldoznak folyamatosan sávot váltva a még gyorsabb haladás érdekében a zenétől dübörgő autók ,megszűntek az autóversenyek és a motorosok is lelassultak,bár ez a kismotorosokra annyira nem jellemző.Viszont hiába a 30-as korlátozás ,a lassú tempó,a zebráknál kevés az,aki figyelembe veszi a gyalogos elsőbbségét,ha a lámpák nem működnek.Biztos,hogy nehéz lesz a soproniak kedvében járni,de bízzunk abban,hogy az illetékesek és az itt élők kedvező döntést hoznak annak érdekében,hogy végre normálisan tudjunk közlekedni,mert ami itt van az már tényleg katasztrófális!”
 • 10. hjk 2008. június 11. 11:23
  „jó lenne ha a forgalmi rend kialakításánál BICIKLISEKET is figyelembe vennék mer sokan nem mernek rámerészkedni a Várkerületre (jogosan) ezért a járdán gyalogosakat kerülgetik ! senkinek se jó igy! Kész a mélygarázs kis Várkelületen talán forgalmi rend szerinti jobboldalon meg lehetne szüntetni a parkolot és a járdát megnövelni térszerüvé alakítani ! na ezek szép álmok mi...”
 • 9. Dr. Oliver Spuller 2008. június 11. 10:29
  „Kerékpár utakat (összefüggöt) és jó járdákat a városnak.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazolvány helyett igazolás

Sopron - A soproni okmányiroda bár megrendelte, az igényeltnél kevesebb vállalkozói igazolványt… Tovább olvasom