Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Forródrót a profikhoz

Sopron - Sopronban jó a közbiztonság, ebben határozottan egyetértenek a város közterületeinek rendje fölött őrködők. Garázdák ugyanakkor mindig lesznek, az a lényeg, hogy a közelben legyen egyenruhás is, aki elkapja őket...
A több százmillió forintból megújult Deák tér a soproniak kedvenc tartózkodási helye, főleg szép, napos időben. Bár nem mindenki tetszését nyerte el küllemében, az vitathatatlan, hogy alig lehet szabad padot találni, sétányai benépesültek, a játszótér már-már zsúfolt. Ez a „közszeretet" lehet a magyarázat arra, hogy a helybéliek különösen érzékenyek a tér rendjére és biztonságára. Ez indokolta azt is, hogy az önkormányzat őrző-védő céget bérelt fel a tér rendjének biztosítására. De a város nemcsak Deák térből áll! A Kisalföld arra volt kíváncsi, hogyan tudják egymás munkáját kiegészíteni, segíteni a különböző egyenruhások.

A Kisalföld megkérdezte a különböző egyenruhásokat is a soproni közbiztonságról.
A Kisalföld megkérdezte a különböző egyenruhásokat is a soproni közbiztonságról.

Farkas Gábor rendőrkapitány szerint indokolt volt a Deák tér őrzésével külön is megbízni egy céget. – A rendőrségnek sajnos nincs arra lehetősége, hogy egy-egy frekventált helyre állandó posztos rendőrt állítson. Természetesen a járőrök folyamatosan ellenőrzik a közterületeket, de nem lehetünk mindenütt jelen. Ezért mi örömmel fogadunk mindenkit, aki partner a rend megőrzésében – bocsátotta előre a rendőrtiszt, aki mindennek alátámasztására azt is közölte: csak az elmúlt néhány hónapban hat esetben történt garázdaság vagy más bűncselekmény a Deák téren. Egy férfit itt szúrtak nyakon, letördelték a díszfákat, betörték az üvegtáblákat, két férfi összeverekedett, egy táskából mobiltelefon tűnt el és egy lakásba is betörtek.

Ezek után érthető, hogy a teret őrző kft. nappal egy, éjjel két alkalmazottal folyamatosan felügyeli a teret és „forródróton" értesíti a „profikat", ha történik valami. Ugyancsak összedolgoznak a hivatásosokkal a polgárőrök. Sopronban ötven önkéntes havi háromszáz forint tagdíjat fizet azért, hogy – ahogy ők megfogalmazták –, ne csak beszéljenek, tegyenek is városukért. Horváth Attila szolgálatvezető elmondta, tavaly 47 körözött személyautó felderítésében vettek részt, idén is tizet „fogtak" már. Naponta két-három, hétvégén négy polgárőr van szolgálatban, és a rendőrséggel közösen is járőröznek.

A kérdésre, hogy szerintük Sopronban milyen a közbiztonság, az őrző-védők, a rendőrség és a polgárőrség képviselői határozott és azonnali választ adtak: jó!

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. lolita 2008. szeptember 15. 19:31
  „36-nak!Ertelmetlen buta szöveg,jo lenne ha a palyarol kilepne ha nemtud a cikkhez hozzaszolni!”
 • 36. :) 2008. szeptember 08. 08:29
  „Joco miért is nem szeretnéd hogy egy kávézóban van egy meleg és te?
  Csak nem kirekesztő fasisztanáci csőcselék vagy te is? :))))”
 • 35. joco 2008. szeptember 05. 16:25
  „34. maga/te h.ly(j)e vagy?. én azt irtam, hogy egy szöke növel..Érted? nem hát. Tudod azota nem is volt szöke nöm, illetve aki igy "indult" annak kötelezö volt a festés.és különben is miért fáj neked a "melegfelvonulás"? tán nem mersz közéjük állni, titkolod nemi hovatartozásodat?Kicsi-titkolt- buzink! itt most bevállalhatod a "nemiferdeségedet." én nem itéllek el, de szeretnén, ha nem egy kávézoba járnánk.”
 • 34. bolgárőr 2008. szeptember 05. 15:36
  „Most végre megértettelek Jocó! Akkor ezért pártolod annyira a melegfelvonulásra járókat. Így már minden világos!”
 • 33. :)) 2008. szeptember 05. 11:02
  „hát a szőkéket fenntartással kezeld :))))))))”
 • 32. joco 2008. szeptember 05. 06:05
  „Kérdés a "polgárör ellenes" csapat tagjaihoz:
  Én egyszer csunyán "összekülönböztem" egy szöke hölggyel.most utáljam a nöket?”
 • 31. H.A. 2008. szeptember 04. 18:18
  „30. joco!
  Igaza van!
  "A jószándékú ember mindig elfogad minket, de akinek van valami a füle mögött az mindig is utálni fogja a polgárőrséget"”
 • 30. joco 2008. szeptember 04. 16:04
  „H.A. :a legkönnyebb kritizálni, de tenni? hát ilyenek a korábbi "ellendrukker" (polgárör ellenes)csapat nevében nyilatkozo emberkék.”
 • 29. H.A. 2008. szeptember 04. 12:41
  „28. :) !
  Az, hogy kint van valaki az kevés! Ahhoz látni is kell és cselekedni is és nem a másiktól várni a segítséget és a rendteremtést! Tudja baromi jó lehet az Ön szemszögéből szórakozni és kritizálni, de én és a kollegáim éves szinten 5 - 6 ezer órákat töltünk a város közterületein csak azért, hogy ne legyen még több rongálás, garázdaság és egyebek. Természetesen mindezt ingyen és bérmentve a napi munkánk mellett és a családtól elvett idő terhére.”
 • 28. :) 2008. szeptember 04. 12:34
  „jó, mától kinn leszek én is a tereken :)
  biztos javulni fog a közbiztonság, polgárok irány mindenki a terekre :)”
 • 27. joco 2008. szeptember 04. 12:21
  „Polgárör ellenes "csapat"! tán az sem lenne rossz, ha maguk is TENNÉNEK valamit a KÖZ-BIZTONSÁGÁÉRT.Nem csak itt fikázni azokat akik tényleg kint is vannak a tereinken utcáinkon.”
 • 26. Na mindegy 2008. szeptember 04. 10:06
  „Biztonsági őr a Deák téren? És mit csinálnak?? Semmit... A játszótéren esténként hemzsegnek a kamaszok, nem éppen szakszerűen használva a berendezéseket. A Robogósok oda vissza versenyeznek... olykor a téren keresztül sisak nélkül...”
 • 25. H.A. 2008. szeptember 04. 09:54
  „24. királyság!
  Mi polgárőrként amit tudunk elkövetünk a jobb közbiztonságért! Ugyanakkor megjegyzem, hogy mi a szabadidőnk terhére a családunktól elvett időből és a napi 8 - 12 - 24 órai munkánk mellet dolgozunk a városért amíg Ön és sok más soproni ember itt reklamál, hogy ez nem jó meg az nem tetszik! Országosan bizonyított tény, hogy azon településeken ahol polgárőrség (is) működik ott csökkent a bűncselekmények száma! Nem feltétlen kell minden nap körözött személyeket elfogni és rongálókat elkapni. Tudja a megelőzött bűnt nem lehet pénzben mérni. Mi lenne ha nem lennénk? Mi lenne ha az emberek nem látnának a városban minket? Méginkább szabad lenne a pálya a bűnözés elött. Én mindig is azt mondtam, hogy jobb a megelőzött bűn mint a fel nem derített! Minden soproni elött nyitva áll a kapunk és lehet jönni és tenni valamit a városért! élehet tenni azért minden embernek ami nem tetszik neki! csak közösen lehet erdeményeket elérni és nem néhány embertől várni a megváltást.”
 • 24. királyság 2008. szeptember 04. 09:39
  „H.A. nak
  Ezek szerint minden klassz és jó, mert más városokban ennél szarabb a helyzet?

  "Önnek nem tetszik városunk közbiztonsága! Miért nem tesz érte? "
  És önök miért nem tesznek érte?”
 • 23. H.A. 2008. szeptember 04. 09:09
  „3. KÖZBIZTONSÁG!
  Magyarországon jelen pillanatban közel 100 ezer körözött játmű van! Az, hogy a városban is találunk körözött járműveket nem azt jelenti, hogy innen is lopták el!

  5. LÉNYEG!
  Menjen el Győrbe vagy Bpre vagy akár az ország másik felébe és nézzen ött körül a közbiztonságot illetően! Önnek nem tetszik városunk közbiztonsága! Miért nem tesz érte?


  8. :)!
  9. !? !
  Önnek is csak azt tudom mondani, hogy: Önnek nem tetszik városunk közbiztonsága! Miért nem tesz érte?


  A kerékpáros hozzászólásokra reagálva:
  Én is kerékpározom, de a járdát nem használom kerékpározásra! Ellenben van egy olyan tapasztalatom, hogy a Deák téren a kerékpárúton sétálgatnak az emberek illetve ott sétálnak a babakocsis kismamák. Miért nem lehet a járdán sétálni? Van 3 járda plusz a tér kavicsos része. Igen tudom, a kavicson nemigen lehet tolni egy babakocsit, de a kerékpárúttal párhuzamosan ott vannak a járdák ahol sétálhatnak. Volt arra példa, hogy a gyalogosok toltak le, hogy hogy merek kerékpározni, miért nem megyek le az úttestre.”
 • 22. kmmk 2008. szeptember 04. 07:56
  „Kedves Csaba Zsuzsanna!

  Probaljon meg az allat autos,motoros jarmuvek kozott menni. Aztan akkor lehet hogy megtapasztalja, hogy miert mennek a biciklisek a jardan.”
 • 21. ggg 2008. szeptember 04. 07:48
  „én is szoktam a járdán bringázni, DE maximálisan figyelek a gyalogosokra, és tiszteletben tartom, h a járda az ő területük.
  AZ AUTÓSOK ÁLLATOK! köztük nem lehet biztonságban tekerni. biciklis utak alig vannak. ahol van, az autósok ott se tartják be a kreszt. pl. deák téren a párhuzamosan haladó biciklis utat kanyarodva keresztezők egyáltalán nem adnak elsőbbséget az egyenesen továbbhaladó bringásnak. mondjuk sztem ez azért van, mert nem is vágják, h kinek van elsőbbsége.
  szóval a lényeg, h ha a gyalogosok és a bringások figyelnek egymásra, prímán elférnek a járdákon.
  ja, és azt még hozzá tenném, h a meglehetősen kevés biciklis úton is elég gyakran kell kerülgetni a gyalogosokat...”
 • 20. Csaba Zsuzsanna 2008. szeptember 03. 21:39
  „Kedves tb(18)

  Én meg igen is csinálnék az egérből elefántot a járdán biciklizés kapcsán!
  nem tudom az erre vonatkozó §-kat..., de gondolom meg van szabva ? éves korig!

  Engem a járdán ütött el biciklista, aztán, sutty eliramodott, két hét betegállományomba került!!!

  A körözött autókhoz: sokat ellopnak, feltörnek, de van, hogy maga a tulajdonos is tehet róla!”
 • 19. HOLALA 2008. szeptember 03. 21:36
  „Kandi kamerások hol vagytok? Nagy a szükség!”
 • 18. tb 2008. szeptember 03. 17:45
  „Sopron nem egy Harlem, de nem is egy 8. ker, nem egy Miskolc, Ózd stb...

  Országosan szerintem viszonylag jónak mondható a közbiztonság. Egyedül a bulinapokon kellene a szórakozóhelyek környékén nagyobb rendőri, polgárőri jelenlét, ill. az oda vezető útakon.

  A járdán történő biciklizésből nem csinálnék egérből elefántot.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uszoda utca: szankcionálják a kivitelezőket a késés miatt

Sopron - Nem tudja tartani az Uszoda utca csapadékcsatorna-építésénél a vállalt határidőt a… Tovább olvasom