Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Forintokra váltott ötletek

Sopron, Győr, Fertőd, Pannonhalma – a régió városai jelentős bevételt remélnek a turizmusból, az itt élők mégis a programok, a vendégcsalogató ötletek vészes hiányára panaszkodnak. Utánajártunk, máshol, mások hogyan boldogulnak. Szombathelyen például idén több mint százezren keresték fel a Savaria fesztivált.
Ki az, aki nem játszott el még soha a gondolattal: milyen lehetett az élet az ókorban, a középkorban? Valószínűleg nincs ilyen... Ezért is volt eleve sikerre ítélve a szombathelyiek ötlete, a Savaria Történelmi Karnevál, amelynek során évről évre ezrek bújhatnak elődeik öltözékébe, élhetik az ősök ünnepnapjait, eljátszhatják a patríciust vagy, ha úgy tetszik, akár a római császárt is. Magyarországon Szombathely mellett még jó néhány város dicsekedhet római eredettel, mégis a vasi megyeszékhelyen tudták a legjobban kézzelfogható eredményre váltani az örökséget. Magyarán forintokra.

Amiből kiindultak

Krisztus után 50 körüli alapításakor a város a Colonia Claudia Savariensium nevet kapta. Savaria méltóságát Plinius feljegyzései, a megőrződött római sírkövek, az oltárok és más feliratok igazolják, melyek a városról, mint Pannónia fontos polgárjogú településéről tanúskodnak. A közel 2000 éves Szombathely – az antik Savaria – története egyedülálló, hiszen megalapítása óta a mai napig lakott település. Fontos kereskedelmi út volt az őskori eredetű Borostyánkő út, amely mellett Savaria ismertsége – elsősorban híres szülötte, Szent Márton nyomán – mindig töretlen volt. Dicső korszakát követően a település jelentősége hosszú évszázadokon át háttérbe szorult, hajdani szerepét csak a XVI. század végén szerezte vissza.

A gyárak adták a ruhákat

A történelmi karnevál ötlete még a hatvanas évek legelején merült fel. 1961 és 1969 között meg is rendezték a mindössze egy díszes felvonulásból álló Savaria Fesztivált, ahogy akkor kellett, illetve lehetett: szocialista brigádok vállalták fel egy-egy történelmi kor megjelenítését. A gyárak ingyen gyártották le az ehhez szükséges ruházatot, a cipőgyár például több száz sarut adott. 1969-ben viszont a pártbizottság már túl költségesnek ítélte a karnevál megszervezését, és úgy döntött, elegendő lesz kétévente megtartani a felvonulást. Nos, legközelebb már csak a millennium évében ölthették magukra tógáikat a szombathelyiek.
– A nosztalgiaérzés nem csitult a helyiekben, sőt, a rendszerváltás után egyre nőtt – emlékszik vissza a fesztivál legújabb kori történetére Szommer Ildikó karneváligazgató. A millennium évében a lehetőségek, a körülmények, a szándékok és a remények szerencsés találkozása hívta újra életre a Savaria Történelmi Karnevált. Az önkormányzat kulturális bizottsága kapta a közgyűléstől a szervezés feladatát, akik akkori külső tagjukat, a megyei múzeum igazgatóhelyetteseként dolgozó Szommer Ildikót bízták meg: állítsa össze a programot.

A számok egyre nőnek

– Saját erőből már 2000-ben sem boldogultunk volna, de pályázatokból tizenegymilliót szereztünk, az önkormányzat harmincmilliós támogatása és a szponzoroktól kapott összeg azonban mintegy 80 milliós keretet eredményezett. Öt évvel később, azaz idén, már 123 millió forintos volt a költségvetésünk – mondja az igazgató. Ebből mintegy százmillió megy el a programokra, a többi a működéshez kell.
De nemcsak a költségek növekedtek Szombathelyen, hanem minden más is. Főleg látogatók érkeznek egyre többen. Az első fesztiválon mintegy 40–50 ezren vettek részt, a másodikon már kétszer ennyien, aztán meghaladta a vendéglétszám a százezret. Tavaly volt a csúcs: a négy és fél napos rendezvénysorozatot mintegy 130 ezren keresték fel. Idén négy napig „állt a bál" Savariában, s most először eső áztatta az így is közel 120 ezres vendégsereget.
Szombathely önkormányzata 2001 májusában alapítványt hozott létre a karnevál szervezésére. Mindent a tíztagú kuratórium és a három főállású alkalmazottat foglalkoztató karneváliroda intéz. Legalábbis év közben, mert a fesztivál ideje alatt háromszázan dolgoznak azon – a jegyszedőktől a biztonsági emberekig –, hogy mindenki jól érezze magát.

Gladiátorok élőben

És jól is érezték magukat nemcsak a vendégek, hanem az itt élők is. A több mint tíz helyszínen 160 (!) program közül választhattak. A város Fő terén vásári forgatag, ahol a ritka kézművestermékek ugyanúgy megtalálhatók, mint a ma divatos portékák. Egy dolog köti össze mégis a vásározókat: a minőség. Erre kényesen ügyelnek a szervezők. A tér végén álló színpadon idén olyan neves előadók léptek fel, mint a Ghymes, a Hétrét együttes és Boban Markovics csapata. Ha valaki gyanútlanul tévedt volna a Ferences-kertbe, a római légiók egykori erődjébe, azt hihette volna, visszarepült az időben. Renegát gladiátorok, kelta és normann harcosok, bajvívók, solymászok és lovas nomádok ütöttek itt tanyát – azaz hagyományőrző csoportok, akiknek bemutatóiban gyönyörködhettek a nézők. Mindig telt ház fogadta a karneválszínház művészeit is – többek között Jordán Tamást, Ónodi Esztert, Hollósi Frigyest –, akik idén Hamvai Kornél Szombathelyi pajzánságok című darabját adták elő a nézők nagy derültsége közepette. A Kalandvár a gyerekek birodalma minden évben, ahol játékmesterek, zenészek, bábosok, ezerféle okos gyerekszórakoztató program várja a kicsiket. A Romkert is megélénkül: itt ókori, míg a Belsikátorban középkori a hangulat. A ferences templomban koncertek, a Borok utcájában Bacchus kedvenc itala, a Savaria téren pedig hamisítatlan csepűrágók várják a nagyérdeműt. Fakírok, mutatványosok, tüzes, vizes látványosságok állítják meg lépten-nyomon a járókelőket. Mindent meg sem lehet nézni négy nap alatt.

Fáklyás felvonulás délelőtt

A karnevál történetében idén először nem fogadta kegyeibe az időjárás a rendezvény talán legnépszerűbb programját, az esti fáklyás felvonulást, mely a szakadó eső miatt elmaradt. Vasárnap délelőtt azonban útjára indult, s ott kanyargott a város utcáin a jelmezes menet, élén a bigán érkező örök Claudiusszal, Jordán Tamással, a Nemzeti Színház igazgatójával és pretoriánus kíséretével.

Dr. Ipkovich György, Szombathely polgármestere a felvonulás alkalmából fehér-bíbor tógáját harci díszre cserélte. Idén is nagy érdeklődés övezte az elszánt tekintetű, a karnevál ideje alatt minden bizonnyal lelkileg is harcosokká szellemült légiósok vonulását. Pket követték a hófehérbe öltözött Vesta-szüzek, majd Savaria szenátorai, a város elöljárói, díszvendégei és a Collegium Gladiatorium gladiátoriskola harcosai meneteltek. A négynapos rendezvény talán legnépszerűbb eseményén Savaria civil lakossága is tiszteletét tette, felöltve történelmi öltözékét. A felvonulásból idén sem maradhattak ki a hagyományőrző csoportok, egyesületek gyalogosai és lovasai, a langaléta garabonciások, hastáncosok, végvári népek, s ki tudja, még kik integettek a hosszú menetben.

A történelem, ha üzlet

Szombathelyen bebizonyították: a történelemből is lehet üzletet csinálni, ráadásul ízlésesen, mindenki megelégedésére. Bár az idei színházi előadás egyes pikáns jelenetei kiváltották a ferences rend tiltakozását, a nézők túlnyomó többsége kitűnően szórakozott. A Savaria Történelmi Karnevál kultúra volt a javából. No, meg persze üzlet is. Pontos kimutatás nincs a városban a bevételek összegéről, de több százmillió forintra rúg (egyesek legalább 800 millióra becsülik) az az összeg, ami a városban marad a karnevál jóvoltából. Százezer látogató eszik, iszik, alszik, ajándékot és emléket vásárol, belépőjegyekre költ... A vendéglátó- és szálláshelyek jókora bevételre tesznek szert ilyenkor, aminek egy része helyi adók formájában a városi büdzsében köt ki. A Fő téri üzletekben azt mondják, a négy nap a nagy karácsonyi forgalom bevételét is eléri. Jelentős a pénzmozgás ilyenkor nemcsak a városközpontban, hanem a külv árosi multiknál is. A fesztivál egyértelmű eredményességgel jár minden esztendőben: nemcsak imázst és presztízst hoz a vasi megyeszékhelynek, hanem forintokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban is lesz új hangletapogató

Amerikából már érkeznek azok a mozifilmek, amelyek csak egy új fajta hangletapogató berendezéssel… Tovább olvasom