Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Forgatják A nagy füzetet Sopronban

Korabeli piac színterévé vált az Árvaház köz szerdán; az utca kövét szalma borította, az árusok kosarakat, ruhákat, zöldségeket ˝kínáltak˝, mellettük tyúkok szaladgáltak. A nem mindennapi életképre magyarázat, hogy Szász János A nagy füzet című filmjét forgatják a belvárosban.

A több helyszínt is érintő „háborús" állapotok még két napon át tartanak Sopronban. Mint arról korábban beszámoltunk, a film Kristóf Ágota azonos című regénye alapján készül. 

A soproni forgatás első napján ottjártunkkor Tóth Orsi (Nyúlszáj) jelenetét vették fel. Míg a kamera őt követte, amint száját eltakarva a piacra fut, a főszereplő ikerfiúk egyike, András mesélt tapasztalatairól lapunknak. - A szövegtanulás gyorsan megy, az eddigi feladatok többségét könnyen megoldottam. Testvéremmel együtt ez az első szerepem, a szüleink büszkénk ránk. A forgatást élvezem, sok a jó barát itt - fogalmazott a tizenhárom éves Gyémánt András.

Szász János rendező elmondta, a fiúk teljesen benne élnek a szerepükben. - Nem volt egyszerű dolgunk, amikor a megfelelő gyerekeket kerestük, hiszen ikreknek kellett lenniük, méghozzá olyanoknak, akik el tudják játszani a szerepet. András és László minden tekintetben jó választás volt - mondta Szász János.

A nagy füzet - Filmforgatás Sopronban. Fotó: Magasi.

A rendező véleménye Sopronról, mint helyszínről is ugyanez, a város a legjobb választásnak bizonyult. - Sopron őrzi a múltját, a belváros patinás, nincs ostoba módon átépítve - fogalmazott, hozzátéve, a forgatás a 34. napon tart, s ezzel az utolsó kétharmadába ért, a film egy év múlva lesz látható. Rendezőként a legnagyobb kihívás számára, hogy legalább olyan értéket teremtsen a filmmel, mint amilyet a regény.

Mint megtudtuk, a forgatás napi 12 órás munkarendben zajlik, így a Balfi utcában a kamerások, kellékesek mellett különböző karaktereket is láthattak a járókelők tegnap. Az SS-katonát alakító, egyenruhába öltözött Réthelyi András elmondta, az ő jeleneteit korábban már felvették, de a helyszínen várakozik, mert Szász János úgy döntött, a piacon is szeretné látni. - A rendező sokszor spontán alakítja az eseményeket, odafigyel a történésekre, mindenre gyorsan reagál, nagyon jó vele dolgozni. Ez igaz a stáb többi tagjára is, számomra külön izgalmas volt Ulrich Thomsen-nel együtt forgatni, aki a német tiszt szerepében látható - mesélte Réthelyi András.

A nagy füzet magyar-német-osztrák-francia koprodukcióban készül. Teljes költségvetése 953 millió forint, ebből 423 millió forint a magyar rész. Ebből a Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forintot, a kulturális államtitkárság 100 milló forintot biztosított.

Olvasóink írták

  • 1. vonLichthofen 2013. augusztus 07. 18:13
    „Már tüzes lóként fújtatok türelmetlenségemben hogy láthassam a produkciót Réthelyi Andrással amint SS katonaként nácizkodik.
    Ki tudná megmondani, hogy hol játsszák először az országban, mert nincs az a tetemes távolság amit meg ne tennék akár gyalog, mezítláb és menetfelszerelésben ezért az élményért.
    Kiváncsi vagyok lehet-e már jegyet venni rá mert semmi képpen sem akarnám elszalasztani.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játszótér épült a Deák téri iskola udvarán - Fotók

A Deák Téri Általános Iskola diákjai örömmel vették birtokba az iskola udvarán épült játszóteret… Tovább olvasom