Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Folytatódott az ebtenyésztő pere

Szakértői vélemények ismertetésével és tanúk meghallgatásával folytatódott szerdán a soproni Örsi András büntetőpere.
A megjelent hallgatóság többszöri rendre intésének közepette folytatódott tegnap a soproni Örsi András pere. Dr. Gajdos Anikó bíró először ismertette a felkért szakértő megállapításait. Ebből kiderült, a Sopronban tenyésztett mudi fajtájú kutyák igénylik a rendszeres munkát, a szellemi tevékenységet. Egyes kutyákat viszont a telepen rövid láncon tartottak, hiányosan tápláltak. Így éppen ellenkező hatást ért el, mint amit megcélzott, vagyis a fajta nemhogy sokszínűbbé vált ezáltal, hanem beszűkült.

A téves szemléletet tükrözi az is, hogy a mudit vissza akarta vadítani, miközben ez a fajta nem agresszív és erőszakos kutya, így nem is lehet visszavadítani. A szakértő szerint a jogszabály tiltja az örökletes betegségben szenvedő állatok tenyésztését, ennek ellenére Örsi András albínókat is szaporított.

Örsi András hozzászólásában megjegyezte, meg kellene nézni, hogy a tőle a menhelyekre elkerült állatok kövérebbek lettek-e, ugyanis vitatja azt az állítást, miszerint nem megfelelő körülmények között tartotta az állatait.

Erre a tanúként behívott gyepmester elmondta, a telepén tartott tizenhat mudi tisztább, barátságosabb és már nem félnek az embertől, de nem mondható, hogy híztak volna.

A behívott tanúk meghallgatása után dr. Gajdos Anikó berekesztette a tárgyalást. Mint elhangzott, a per szeptember 18-án folytatódik, ekkor várhatóan már megszületik az ügyben az elsőfokú ítélet.
Örsi András kutyáinak sorsáról lapunkban többször beszámoltunk. Legutóbb idén június elsején. Mint ismeretes, az ebtenyésztő Sopron melletti telepén 206 állatot tartott úgy, hogy az ételt a földre öntötte, közülük többen láncra verve tengődtek. A rendőrség az állatvédők feljelentése alapján indította el a büntetőeljárást, a kutyákat pedig bűnjelként foglalták le. A vádlott az eljárás során többször kijelentette: nem érzi magát bűnösnek. A tegnapi bírósági tárgyaláson szerettük volna megszólaltatni Örsi Andrást, aki a nyilatkozattól elzárkózott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a határhoz vezető utat

Jóllehet hazánk már több mint két éve tagja az Európai Uniónak, a schengeni egyezményhez való csatlakozás még várat magára. A hétvégén azonban ünnepélyesen átadták azt a mintegy 170 millió forintos Phare-CBC uniós támogatásból épült utat, mely Sopronkövesdet és az ausztriai Fülest (Nikitsch) köti össze. A két település lakossága ünnepségen köszöntötte egymást. Tovább olvasom