Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Folytatódniuk kell az átalakításoknak

A magyar gazdaság versenyképességének fokozása miatt is folytatódnia kell az ország átalakulásának, függetlenül attól, ki viszi azt tovább – jelentette ki dr. Parragh László Sopronban.

– Ha rossz az adórendszer, ha nem működik hatékonyan a foglalkoztatáspolitika, a közigazgatás, az igazságszolgáltatás, ha nem jó az oktatási rendszer, akkor nem lehet versenyképes az adott ország gazdasága – közölte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a minap Sopronban. – Az elmúlt három évben komoly átalakulások zajlottak le hazánkban az adórendszer, a segélyezés, A munka törvénykönyve, a közigazgatás és az oktatás területén. Ha ezek folytatódnak és tartóssá válnak, az ország gazdasági versenyképessége tovább erősödhet. Másrészt a múlt hibáiból tanulnunk kell: nem szabad úgy elkölteni az uniós pénzeket, mint az előző hétéves ciklusban, miként azt a csapdát is el kell kerülni, hogy a gazdasági növekedést hitelből generáljuk.

– A gazdaság versenyképessége szempontjából az oktatás és a képzés is meghatározó szereppel bír – folytatta a kamara elnöke. – Ha rosszul működnek a képzési paletták, megérzi a gazdaság. Ezért szeptembertől átalakítottuk a szakképzést, német–osztrák minta alapján a gyakorlatra helyeztük a hangsúlyt, munkahelyek bevonásával. Ez nagy kihívás, ugyanis idehaza ennek nincs még igazi kultúrája. A felsőoktatással kapcsolatban pedig hangsúlyozzuk, hogy annak gazdaságközelinek kell lennie. A felsőoktatás nem lebeghet mint Mohamed koporsója, ég és föld között, szükséges kapcsolódnia a szakképzésekhez, hogy egy tehetséges szakmunkás akár mérnöki diplomát is szerezhessen.

De egyúttal kapcsolódnia kell a gazdasági szereplőkhöz, a munkaerőpiachoz, csakúgy a felnőttképzéshez is. A kamara ezzel kapcsolatosan a magyar vállalati szféra véleményét összegezve részletes anyagot tett le a kormányzat asztalára. Találkoztunk olyan nézettel is, az egyetemi autonómiára hivatkozva, hogy helyben szabják meg az oktatás irányát és milyenségét. Mi azt mondjuk, nekünk is szavunknak kell lenni ebben, hiszen a felsőoktatást a vállalkozók, cégek, valamint a munkavállalók által befizetett adókból tartják fenn. Mi a józan észre, a gazdaság, az ország igényeire hivatkozunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állást keres?

A munkaügyi központ soproni kirendeltségének állásajánlatai. Tovább olvasom