Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Folytatódhat az építkezés

Tíz hónap után folytatódhat a városban nagy port felvert Bástya utcai építkezés, a Hotel Sopron mellett. A vizsgálatok során kiderült: a műszaki iroda jogszabályt sértett, amikor 2001-ben kiadta az első jogerős építési engedélyt.
illusztráció
Az eredetileg negyven lakás építésére vállalkozó cég még 2001. február 16-án jutott a jogerős építési engedély birtokába. A munkálatok elkezdődtek, de közel egy év múltán, 2002. január 31-én a polgármesteri hivatal műszaki irodája egy helyszíni szemlét követően harminc napra leállíttatta az építkezést. Külső szakértőjük számítása szerint ugyanis az építménymagasság meghaladta a tervben rögzítetteket. Az ügyben a megyei főügyészség is vizsgálatot indított, majd hoszszas jogi eljárás következett.


Óvott az ügyészség

– Az ügyészségi eljárás egyértelműsítette, hogy jogszabálysértő volt az építési engedély kiadása – mondotta Árvavölgyi Béláné, a cég ügyvezetője. – Ezért óvást nyújtott be a műszaki irodának, amely visszavonta az általa kiadott engedélyt. Az óvás egyik indoka az volt, hogy az építkezés helyszíne a város szabályozási tervében kertvárosias területként szerepel, ahol a vonatkozó előírások szerint telkenként négy-, illetve indokolt esetben hatlakásos lakóépület helyezhető el. A másik, hogy a tervezett épület magassága – a szakértői vélemény szerint – 7,38 méter, a helyi építési szabályzat azonban csak 5,5 métert enged meg.

Hibázott a műszaki iroda

Ezt követően hosszadalmas és bonyolult jogi procedúra következett, de azt senki sem vitatta, hogy alapvetően a műszaki iroda hibázott, amikor a kertvárosias övezetbe sorolt területre negyven lakás építését engedélyezte. A cég viszont minél előbb folytatni szerette volna az építkezést.
Ebből a helyzetből kellett kivezető utat találnia a városnak és az építtetőnek. Erre a legcélszerűbb megoldásnak az kínálkozott, hogy az önkormányzat kivonta a kérdéses területet a kertvárosias besorolásból és a tervek módosítására kötelezte az építtetőt, elsősorban a kilátásvédelem érdekében. Az épület magassága fontos tényező ebben a bonyolult ügyben, hiszen sokan féltették a páratlan kilátást a városra és a Lövérekre. Ezt úgy oldották meg, hogy a lépcsőházak tetejét alacsonyabb dőlésszögben tervezték újra, így ha a „lőréseken" is, de át lehet látni a városra. Az új jogerős építési engedélyt augusztus 21-én keltezték.

A vásárlók kitartottak

Árvavölgyi Béláné szerint a tízhónapos kiesés rendkívül sokba került, hiszen gyakorlatilag minden folyamatot – például a finanszírozási feltételek megteremtését is – elölről kellett kezdeni. A lakásvásárlók azonban kitartottak mellettük, mert abban bíztak, hogy végül felépülhet a Turányi Gábor tervezte ház, amelynek legújabb átadási határideje a következő év nyarának vége.
Az ügy kapcsán szerettük volna megkérdezni Koltai Miklósné dr. jegyzőt arról, hogyan fordulhatott elő olyan eset, hogy a műszaki iroda jogszabályellenes építési engedélyt adott ki és ebből milyen következtetéseket vontak le. A jegyzőt azonban tegnap többszöri kísérletünk ellenére sem sikerült elérnünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki jól jár, csak az állam fizet

Sopronban az önkormányzattól eddig tizenhárom ingatlant igényeltek vissza az egyházak. Részben… Tovább olvasom