Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C Még több cikk.

Folytatják az utak építését

Sopronban jó ütemben halad a Szőlőskert és a Thirring utca aszfaltozása: ha eső nem hátráltatja a munkát, a hét végére befejeződik az útkorszerűsítés.

– A Szőlőskert és a Thirring utcában az elmúlt hetekben megtörtént az alapaszfaltozás, s a héten a szegélykövezést is befejezik a kivitelezők. Ha az idő engedi, akkor a hét végére a kopóréteg is felkerülhet az úttestre – tudtuk meg a városrész önkormányzati képviselőjétől, Csonka Tivadartól, aki elmondta: hosszú évtizedek után végre sikerül korszerű burkolattal ellátni az idők során több mint hétszáz méter hosszúvá vált utat.
Ezzel együtt Sopron más térségében, a Kurucdombon is útkorszerűsítés zajlik: a Locsmándi közben befejeződtek a munkák, s a többi környékbeli utcát is aszfaltozzák.

– Sopronban ugyanakkor a kiépítetlen belterületi utak hossza még mindig meghaladja az 51 kilométert – mondta érdeklődésünkre Szóka Sándor, a városüzemeltetési iroda csoportvezetője. – A szilárd burkolattal el nem látott úthossz minden erőfeszítés ellenére évek óta nem csökken. Ennek az intenzív belterületbe vonás az oka: a Virágvölgyben, az Ágfalvi úton, a Kutyahegyen, a Pihenőkeresztnél új területek állnak az építkezők rendelkezésére.

Máffél kilométer új út 2005-ben

Tavaly az utak kiépítettségét közel másfél kilométerrel sikerült növelni. Jelentősebb mértékű aszfaltozásra 2004-ben került sor, akkor öt kilométert láttak el szilárd burkolattal. Az ilyen jellegű útépítés döntő többsége a peremterületeken valósul meg, de a Major köz, a Botond utca, a Hajnóczy utca is aszfaltozásra vár. Ezen túlmenően a Lövérek egyes negyedeiben és a bánfalvi régi településrészen is találunk még le nem aszfaltozott utcákat.

Az önkormányzatnál lehet pályázni

Az aszfaltos kiépítettséget segíti a soproni önkormányzat útépítés- és közműalapja, amelyre az építőközösségek folyamatosan nyújthatják be pályázatukat. Önrészként a költségek 35 százalékát kell vállalni. Az elmúlt esztendőhöz hasonlóan idén is 220 millió forint áll a pályázók rendelkezésére víz- és csatorna-, szennyvízcsatorna-, közvilágítás-, út- és járdaépítés céljára.

Júniusban újabb utcákról döntenek

– A pályázatokat a városfejlesztési bizottság negyedévente értékeli, s dönt a felhasználásról – mondta Varga Gyula, a testület elnöke. – Az idei első negyedévben – többek között – az Aranyhegy utcaiak, az Újdűlő soriak, a Lomb utcaiak, a Hajnalpír utcaiak és a Tűzoltó utcaiak pályázatát támogattuk. Júniusban 15-én, csütörtökön ül össze a testület a lakossági pályázatok elbírálására.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átmenetileg kétirányú lesz a Várkerület

A szakemberek június 12-én kezdik meg a Várkerület kétirányúsításának előkészítését. A munkálatok várhatóan a hónap végéig tartanak. A közlekedési rend megváltoztatását a Petőfi téri mélygarázs építése indokolja. Tovább olvasom