Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Folklórszemle Zágrábban: Sopron képviseli Magyarországot

Kilenc európai országból, Ausztráliából és Irakból, valamint Horvátország régióiból mintegy harminc tánccsoport vesz részt a kedden Zágrábban megkezdődött 47. Nemzetközi Folklórszemlén, amelyen Magyarországot a Sopron Táncegyüttes képviseli.

A közel félévszázados múltra visszatekintő rangos fesztivál idén az Úri színek elnevezésű kiállítás megnyitásával vette kezdetét, amely a polgári divatstílusok népviseletre gyakorolt hatását mutatja be az EtnoArt galériában.

A rendezvény sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott programismertető szerint a néptánccsoportok műsora szerdától vasárnapig két fővárosi szabadtéri helyszínen látható: Zágráb központjában, a Jelacic téren, valamint a parlamentnek és a kormányépületnek is otthont adó Gradec óvárosi negyedben.

A résztvevők Zágrábon kívül, más kulturális eseményeken is fellépnek. A szemle műsorának egy részéről a horvát közszolgálati televízió felvételt készít, amelyet a nézők több részletben láthatnak majd az év folyamán.
Kísérőrendezvényként táncműhely, valamint népzenei és egyházzenei koncertek is szerepelnek a programban.

Ausztráliát ír, Ausztriát stájer, Csehországot dél-morva, Irakot kurdisztáni, Németországot svábföldi, Spanyolországot baszkföldi táncosok és népzenészek képviselik. Rajtuk kívül számos horvátországi, valamint egy-egy görög, olasz, lengyel és szlovén csoport műsorát tekinthetik meg az érdeklődők.

A magyarországi Sopron Táncegyüttes pénteken, szombaton és vasárnap lép színpadra. A zágrábi közönségnek kalotaszegi, belső mezőségi, felcsíki, rábaközi, Palóc-vidéki táncokat mutatnak be, valamint magyarbődi (felvidéki) dallamokat szólaltatnak meg.

A Maráz István és Szabó Krisztina vezette Sopron Táncegyüttes a Pendelyes Táncegyüttes legidősebb tagjaiból alakult meg 2006-ban. Fő feladatuknak tekintik a magyarság tánckultúrájának megismerését, színpadra állítását és mindezeken túl a teljes paraszti hagyománykör feldolgozását.

Rendszeres résztvevői helyi és országos rendezvényeknek, továbbá számos alkalommal vendégszerepeltek már nemzetközi fesztiválokon is több európai országban - közölte Sipos Ferenc, a Sopron Táncegyüttes művészeti vezetője az MTI-vel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A VOLT-on már bizonyítottak

A soproni Red Eye Run ugródeszkának használja a VOLT Fesztivált. Nyár végére koncertet és demó CD-t… Tovább olvasom