Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Földúton szabad a határ?

Fertőrákos - Összefogtak Fertőrákos és Fertőmeggyes (Mörbisch) lakói és a meglévő határon átvezető út mellett egy másikat építettek. Céljuk, hogy az osztrákok szüntessék meg a korlátozást, a magyar oldalon pedig szélesítsék ki a kerékpárutat.

Saját használatú utat építettek azok a fertőrákosi és fertőmegygyesi lakosok, akik nem értenek egyet azzal, hogy a schengeni egyezmény életbelépése után is korlátozzák a szabad járműközlekedést. Az ellenzők saját erőből a már meglévő határátkelőtől mintegy ötven méterre egy mezőgazdasági célra használt földutat hoztak rendbe. Munkagépekkel, valamint kézi erővel egyengették el a földet, vágták át a bozótost. Az út korábban már megvolt, az osztrák és a magyar oldal csatlakozásánál kellett rendbe tenni.

Az út korábban már megvolt, az osztrák és a magyar oldal csatlakozásánál kellett rendbe tenni, hogy megoldják a szabad járműközlekedést. Fotó: Magasi Dávid

A két település lakóinak civil kezdeményezése figyelemfelhívásnak szánja a lépést. Egyrészt szeretnék elérni, hogy az osztrákok távolítsák el a behajtani tilos táblákat, másrészt, hogy a magyar oldalon a kerékpárutat szélesítsék ki és minősítsék át. A fertőrákosiakkal beszélgetve kiderült, a településen szinte mindenki a kezdeményezők mellé állt, és örülnek a határozott lépéseknek. Bögi Alajos – aki szakmáját tekintve pék – elmondta, már korábban többen is javasolták, hogy a helyi vállalkozók, valamint az önkormányzat fogjon össze és közösen bővítsék a jelenlegi kerékpárutat. Mindegyik félnek érdeke, hogy minél több turista forduljon meg a két településen.

– Tudjuk, a magyar oldalon autók nem közlekedhetnek, de ez önmagába záruló kör – fogalmazott Palkovits János, Fer tőrákos polgármestere. – A mostani kerékpárutat uniós forrásból szeretnénk kiszélesíteni. Ahhoz azonban, hogy indulhassunk a határon átnyúló pályázatokon, az osztrák fél beleegyezése is szükséges. Egy elvi hozzájárulás kell, hogy a járműforgalmat adminisztratív eszközökkel ne akadályozzák. A polgármestertől megtudtuk továbbá, jelenleg több mint háromszáz fertőrákosi írta alá a múlt héten útjára indított tiltakozó petíciót. A lapokat kizárólag a helybéliek szignózhatják. A tervek szerint az íveket február 10-én adják át a fertőmeggyesi és a szentmargitbányai (St. Margarethen) polgármestereknek. Mint arról lapunkban beszámoltunk (Kisalföld, 2008. január 22., Csak elvben szabad a határ) a fertőrákosi önkormányzat aláírásgyűjtésbe kezdett annak érdekében, hogy távolítsák el a behajtani tilos táblákat. Amennyiben ez nem történik meg, Brüszszelhez fordulnak  

PÉNTEKEN NEM TALÁLKOZTUNK
A TILTÓ TÁBLÁVAL

A fertőmeggyesi polgármesteri hivatal bejelentésére az osztrák járási hivatal az új útra is kitette a „privát terület, behajtani tilos" táblát. A fertőmeggyesi polgármester, Peter Vargyas szerint utat kizárólag hivatalos engedélyek alapján lehet kialakítani, miközben az építtetők ilyet nem kértek. Tegnap a helyszínen járva, mindenesetre nem találkoztunk a tiltó táblával. Vagy azért, mert a helyiek leszerelték, vagy az is lehet, hogy a hivatal lett engedékenyebb, hiszen a mezőgazdasági út már korábban is létezett.

Olvasóink írták

 • 5. Pleuel 2008. január 31. 12:34
  „Persze nyomjad csak neki Günther,Stefan,Hansi.Mit szamit a termeszet,az elövilag,vagy az hogy veletlenül egy termeszetvedelmi terület kellös közepen tolod neki.Csak igy tovabb emberek!Ja persze eljenek a magyar rendszamos versenyzök is!Eljen a kuruc-labanc testveri összefogas a termeszet nyugalma es ertekei ellen!”
 • 4. Virág 2008. január 28. 10:34
  „Szomorú, hogy a 21. században az emberek szabad mozgását korlátozzák bugyuta rendeletekkel. Akkor mire jó az Unió ? Mitöl félnek Ausztriában, hogy több pénz jut hozzájuk a turizmus miatt?”
 • 3. kendermagos 2008. január 28. 08:54
  „meggyes Sopron jobbágyfalva volt, jobban tennék ha szépen kifizetnék az elmaradt adót a táblarakosgatás helyett.”
 • 2. miki 2008. január 27. 17:55
  „Mi van a Szentmargitányai úttal? Behajtani Tilos tábla ellenére sokan mennek át kocsival is.... MOst lehet-e vagy nem???”
 • 1. Dresi 2008. január 26. 23:15
  „HAJRÁ FIUK CSAK IGY TOVÁBB !!!! Aki meg elvitte a táblát szégyelje magát :)))))))))))))))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízmű fokozatosan lecseréli az elavult azbesztcsöveket

Kistérség - Átfogó terv készül a falvakban lévő vízvezetékrendszer teljes rekonstrukciójáról. Első… Tovább olvasom