Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Föld napja: Veszélyben a globális ökológiai rendszer

Veszélyben van a globális ökológiai rendszer – hangzott el a Föld napja alkalmából kedden rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón Sopronban.
"A Föld Bolygó Nemzetközi Éve (2007-2009) a földtudományok világméretű ismeretterjesztő programja" – mondta dr. Roland Schlich, az European Geoscience Union kincstárnoka, aki bécsi konferenciáról dr. Szarka László, a nemzetközi év nemzeti bizottságának titkára meghívására érkezett Sopronba.

A geofizikus szakemberek a Föld állapotáról hangsúlyozták: környezettudományi megállapítások szerint a felszín alatti ivóvízbázist az emberiség sokkal nagyobb ütemben fogyasztja, mint ahogyan az utánpótlódik. Minden jel arra mutat, hogy az ember vált a Föld- és a klímarendszer megváltoztatásának egyik legfontosabb tényezőjévé. A jövőbeni energiaellátás megoldatlan: a szénhidrogén néhány évtizedre, a szén néhány évszázadra elég. A megújuló energiaforrások iránti elvárások túlzóak.

Az emberi tevékenység immár geológiai hatótényező: több anyagot mozgatunk meg, mint a felszíni geológiai folyamatok együttvéve. A Föld valószínűleg képes ellátni 9 milliárd embert (amely 20-30 év múlva várható), de az ökoszisztéma feláldozásával: minden talpalatnyi földet termőföldként kell hasznosítani. Veszélyben tehát a globális ökológiai rendszer.

Fotó: Gosztonyi Miklós
Fotó: Gosztonyi Miklós

Úgy tűnik, a természeti környezet és az emberiség tevékenysége között évezredeken át fennállt érzékeny egyensúly felborul. Az éghajlatváltozás az emberiség megszokott életmódját fenyegető veszélyeknek csak egyike. A problémák gyökere az, hogy a dinamikus létszám- és igénynövekedésünk beleütközik a Föld végességébe.

Néhány évtizeden belül globális élelmiszer-, energia- és felszín alatti víz-szűkösségre lehet számítani.

Olvasóink írták

  • 2. setretmc 2009. április 22. 22:39
    „Nem mert azért tenni kéne, könnyebb a a csapot megnyitni meg siránkozni hogy milyen drága a víz!!!!!”
  • 1. józanparaszt 2009. április 22. 08:20
    „ja,! néhány oldallal arrébb meg azt olvasom, hogy vezetékes vizet akarnak a kiskert tulajok, hogy ivóvízzel locsolják a krumplit! Ez NOOOORMÁÁÁÁ?LIS???
    Nem jó nekik az összegyüjtött esövíz?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint százötven zsák hulladék

A Rábaközi Vidékfejlesztési Egyesület (Leader-csoport) egyik munkacsoportjának szervezésében… Tovább olvasom