Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Fókuszban a Fertő

Egymilliárd forintos projekt keretében újítják meg a Fertő nádasát, valamint a tómeder vízpótló csatornáit. A nádasban pangó, oldott oxigénben szegény vizeket a projekt eredményeképpen oxigéndús áramló vizek váltják fel, a nádas élővilága esélyt kap a továbbélésre.

Zöld utat kapott a Fertő nádasainak és a tómeder vízpótló csatornáinak rekonstrukciója. A projekt teljes költségvetése megközelíti az egymilliárd forintot, amelynek 85 százalékát az Európai Unió, a többit a magyar állam fedezi. A munkálatokat a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciuma valósítja meg.

A projektnyitón Reischl Gábor, a nemzeti park igazgatója is részletezte az elvégzendő feladatokat. Fotók: Magasi Dávid
A projektnyitón Reischl Gábor, a nemzeti park igazgatója is részletezte az elvégzendő feladatokat. Fotók: Magasi Dávid


A minisztériumi tisztviselők, országgyűlési képviselők, megyei elöljárók, az érintett települések polgármesterei és civil szervezetek képviselői előtt a projektnyitó rendezvényen Reischl Gábor, a nemzeti park, illetve Janák Emil, a vízügyi igazgatóság első embere részletezte az előttük álló feladatokat. A nádas és a tómeder vízpótló csatornái rekonstrukciójának átfogó célja a tó déli „nádövének" belső vízellátását biztosító fő- és határcsatornák s az ezeket összekötő mellékcsatornák áteresztőképességének növelése.

A munkák eredményeként a hazai oldali nádöv vízellátása minőségi szempontból javul, akárcsak a nádasállomány egészségi állapota.
A munkák eredményeként a hazai oldali nádöv vízellátása minőségi szempontból javul, akárcsak a nádasállomány egészségi állapota.


Ennek érdekében egy új övcsatornát alakítanak ki a meglévő csatornahálózat 76 kilométerének rekonstrukciója révén. Mindez a nádöv jobb vízellátottságával, illetve a nádasok ökológiai feltételeinek javulásával jár. További cél a kedvező áramlási viszonyok létrehozása a Fertő magyar felén. A projekt eredményeként a hazai oldali nádöv vízellátása minőségi szempontból javul, akárcsak a nádasállomány egészségi állapota.

Annak következtében, hogy a nádasban jelenleg gyakran pangó, oldott oxigénben szegény vizeket a projekt eredményeképpen oxigéndús áramló vizek váltják fel, a nádas élővilága esélyt kap a továbbélésre. Különösen fontos mindez a fertői természetes halállományra vetítve, hiszen a nádas a tó halbölcsőjét jelenti. A kedvező beavatkozások azonban a halakon túlmenően a fertői vizekben és nádasban élő gerinctelen és gerinces fauna alkotta unikális életközösségek minden elemére is jótékony hatással lesznek.

Jelenleg a projekt tervezési szakaszban van. A kivitelezés várhatóan az év végén, jövő év elején indulhat el.

Olvasóink írták

  • 2. hideme 2012. május 12. 10:14
    „A pénz felhasználása a következő lesz: 150m tervezés, 300m projekt management, 150m váratlan kiadások, 100m kenőpénz, a többi talán a munkára... Eddig minden "nagyprojekt" ilyen hatékonyan működött...”
  • 1. encalaudus 2012. május 11. 14:44
    „Az elnyert pályázati pénzhez gratulálok a felhasználónak.
    A természetvédő-biológus szakemberektől pedig elnézést kérek, de szerintem hazánk jelenlegi állapotában más felhasználási területen talán jobban hasznosulhatna társadalmi összérdek szempontjából ez a pénzmennyiség.
    "Köszönjük" az Európai Uniónak, hogy ismét egy az ország gazdaságának "versenyképességét" növelő beruházást támogatott!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén eddig 69 esküvő volt és 62 válás

Hatvankilenc esküvőn és közel ugyanennyi váláson vannak túl a soproni önkormányzat anyakönyvvezetői.… Tovább olvasom