Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 4°C Még több cikk.

Főhajtás a hősi halottak sírjánál

Fodor Tamás polgármester és Brummer Krisztián polgármesteri irodavezető az 1921-es nyugat-magyarországi felkelés ágfalvi csatájának évfordulója alkalmából két hősi halott sírjánál tisztelgett.

Mint ismeretes, az osztrák kormány 1921. szeptember 7-én másodízben is kiadta az utasítást Sopron megszállására. Ágfalváig ezúttal is eljutott a félezres osztrák csendőrsereg. A magyar felkelők azonban megelőzték az osztrákokat. A második ágfalvi csata után az osztrák erők a történelmi határra vonultak vissza. Ennek az ütközetnek is köszönhető, hogy Sopron és környéke népszavazással dönthetett hovatartozásáról. Az ágfalvi csatában hősi halált halt Machatsek Gyula erdőmérnök-hallgató, tartalékos hadapród-őrmester és Szechányi Elemér bányamérnök-hallgató, tartalékos alhadnagy Szent Mihály-temetőben lévő sírjánál koszorúzással emlékeztek a történelmi tettre.

Olvasóink írták

 • 20. ggg 2010. szeptember 14. 10:44
  „és még valami ovinkor, ez tudod, Magyarország, tehát ne fájjon már senkinek se, ha a magyar hősöket ünneplik, megemlékeznek róluk. nyugodj meg, a "holokausztra" naponta emlékeznek, emlékeztetnek ebben az országban, és itt-ott gyalázatos módon még állnak a szerinted dicső vörös hadsereg barbár állat katonának nem nevezhető hordáknak emléket állító szobrok. ha nem tetszik, hogy itt megünneplik a magyar hősöket, akkor el lehet húzni ...<moderálva>”
 • 19. ggg 2010. szeptember 14. 10:41
  „ovinkor, <moderálva>
  hogy említheted a vörös hadsereget a rongyos gárdával egy lapon??? míg a vörös hadsereg magyar nők és lányok százezreit becstelenítette meg, magyar férfiak százezreit lőtte agyon, vagy hurcolta szibériába, addig a rongyos gárda igenis a hazáért küzdött, amit károlyi áruló mihály odadobott fegyvertelenül az antantnak. undorító az összes hozzászólásod, ömlik belőle a liberális magyarellenes uszítás. pfúúúj...”
 • 18. gyagyástóni 2010. szeptember 13. 18:18
  „17. hozzászólás Ovinkor 2010.09.13. 17:48
  "Gondolom elsősorban a honvédő Vörös Hadsereg 1919-es harcaira"

  Mielőtt felmagasztalod a vörös hadsereg "dicső" harcait, előtte tájékozódj, de ne a szocializmus alatt készült történeti művekből.”
 • 17. Ovinkor 2010. szeptember 13. 17:48
  „Csetneky 2010.09.13. 16:28

  Gondolom elsősorban a honvédő Vörös Hadsereg 1919-es harcaira és nem a Rongyos Gárda nem katonai csapatok ellen elkövetett gerillaakcióira gondolsz.”
 • 16. Csetneky 2010. szeptember 13. 16:28
  „Ezek a férfiak hősök voltak és szerintem mindenképpen jó dolog, hogy a polgármester tiszteletét tette a sírjuknál.
  Akik szerint a haza védelme nem hőstett, azokról természetesen van véleményem, de nem írom ide. Viszont el lehet képzelni.”
 • 15. Ovinkor 2010. szeptember 12. 01:45
  „SZILAJ 2010.09.11. 11:51

  Lehet, de akkor a magyar kormánynak nem szabadott volna aláírnia a békeszerződést, és nem kellett volna hivatalosan beleegyeznie a kiürítésbe. Az osztrák történetírás manapság nem állít olyat, hogy a határmódosítás önmagában igazságos lett volna, de szóvá teszi Prónay csapatainak rablásait, erőszakoskodásait, kegyetlenkedéseit. A tiszteket egyébként súlyos felelősség terheli a fehérterrorért.

  A Rongyos Gárda lefegyverzése egyébként nagy nehézségekbe ütközött. 1922-ben Prónay újabb felkelést akart kirobbantani, de ekkor már a magyar kormány közbelépett, lefegyverezték a csapatokat, a vezetőket perbe fogták. (Horthy kegyelemben részesítette őket.) Prónay egyébként a harmincas évek végén a Magyar Fasiszta Párt (létezett ilyen) alapítója volt.”
 • 14. Ovinkor 2010. szeptember 12. 01:24
  „Természetesen nem az országhatárokért vívott harcot vonom kétségbe általában, hanem ezeket a fehértisztek vezetésével végrehajtott terrorakciókat.

  A különítményes tisztek egyébként békésen üldögéltek Szegeden, miközben a Vörös Hadsereg honvédő harcát vívta a csehszlovák és a román hadsereggel.

  Álságos és hazug dolog ez az egész.”
 • 13. Ovinkor 2010. szeptember 12. 01:19
  „SC 2010.09.11. 17:28
  A Rongyos Gárdában soproniak nem - vagy legfeljebb elvétve - harcoltak. (Elég jól dokumentált a legénység összetétele, állításom visszakereshető.) Ez pusztán csak egy tényszerű megállapítás, de elgondolkodtató.

  Az ágfalvi orvtámadás köré font mítosz pedig nevetséges.”
 • 12. SC 2010. szeptember 11. 17:28
  „1. hozzászólás ödenbürger
  3. hozzászólás Ovinkor
  Ha soproniak vagytok,ássátok el magatok...Azok a fiatal srácok,családapák HŐSÖK voltak!A hazájukért a vérüket,életüket adták!!!
  Ti vonyítva menekülnétek,ha a sors úgy hozná,hogy fegyvert ragadjatok akár csak a városért is...
  És nem kell a maszlag,hogy akkor Sopron most a burgesz főváros lehetne...Hála a "rongyos Gárdának",nem az.”
 • 11. SZILAJ 2010. szeptember 11. 11:51
  „Burgenland elcsatolása gyalázatos, igazságtalan dolog volt. Ugyanúgy mint Erdély, a Felvidék és a többi magyar terület elvétele. Nekem ne akarja senki se elmagyarázni, hogy szegény osztrák csendőröket mi a bunkó magyarok megzavartuk az ünneplésükben...(miközben azt ünnepelték , hogy területet sikerült tőlünk rabolniuk) Nekünk magyaroknak jogunk volt, (van) a saját területünket megvédenünk.!
  Jahh, és nehogymár a rongyosgárdát leterroristázza valamilyen senkiházi SZDSZ-es komcsibérenc!!!
  TISZTELET A HŐSÖKNEK!”
 • 10. Feri1 2010. szeptember 11. 11:25
  „Természetesen az agymosottakat én is a "hambürger" félékre értem......”
 • 9. Feri1 2010. szeptember 11. 11:23
  „Ezek tényleg agymosottak, ilyeneknek köszönhetjük, hogy aláírták a békediktátumot.
  Egy kis emlékeztető, ők tényleg hősök voltak, életüket áldozták a hazáért.
  http://www.youtube.com/watch?v=INqhrDbiO8Y”
 • 8. elszámoltatás 2010. szeptember 11. 11:12
  „http://www.hvim.hu/sites/default/files/100918_rongyos_garda.jpg”
 • 7. JWK 2010. szeptember 11. 10:58
  „Úgy látom a Rongyos Gárda senkinek nem mond semmit....Szomorú.”
 • 6. ggg 2010. szeptember 10. 19:13
  „4. gyagyástóni
  ezek nem is agymosottak, inkább agyhalottak, akik az ausztria-soppingsziti-euro-metró bűvkörben élnek, és nem látnak tovább a saját orruknál. szégyen!!!
  a cikkíró meg leírhatta volna a harmadik hős nevét is, akinek ugyan nem ott van a sírja, de mégis a hazáért áldozta életét: Pehm Ferenc önkéntes, pénzügyi tisztviselő. csak a tisztesség kedvéért.
  TISZTELET A HŐSÖKNEK!”
 • 5. FREDDY/S 2010. szeptember 10. 18:17
  „Sajnálatos, hogy a 21-es szavazást még mindig magyarázgatják, pedig a helyes választási lehetőség akkor az itt lakoknak az lett volna, hogy a német többségű város önálló legyen, vagy Magyarországhoz csatolják, ugyanis 1946-ban Németországba száműzték őket és állampolgárságukat és vagyonukat az alapvető emberi jog megsértésével elvették, nemde...”
 • 4. gyagyástóni 2010. szeptember 10. 18:07
  „Nem igaz, hogy van még egy ország ahol ennyi agymosott lakik, ha megemlékeznek valakiről aki tett valamit az ország érdekében azt mindjárt leócsárolják. Más nemzet büszke a hőseire!”
 • 3. Ovinkor 2010. szeptember 10. 17:01
  „Az osztrák csendőrség a magyar kormány által is aláírt békeszerződés szerint járt el. A magyar kormány beleegyezett az A és a B-zóna szerinti kiürítésbe, a kiürítési menetrendet is elfogadta, s be is tartotta azt (másfelől viszont az ország más részein összetoborozta a Rongyos Gárdát, majd a szadista különítményes tisztek élén Sopron környékére szabadította).

  Az első és második ágfalvi csatában irreguláris csapatok léptek fel a törvényesen eljáró osztrák csendőrökkel szemben. A meglepetésszerű, törvénytelen támadás mind akkor, mind ma kimerítette a terrorcselekmény fogalmát. Jellemző, hogy az első ágfalvi csata előtt a bevonuló osztrák csendőrséget rezesbanda kísérte, nem gondoltak harcokra, inkább zeneszó mellett szerettek volna bevonulni Sopronba.”
 • 2. muskátli 2010. szeptember 10. 12:32
  „Biztos ott "köpködött, hogy ti hülyék miért csesztetek el mindent akkoriban!"”
 • 1. ödenbürger 2010. szeptember 10. 11:56
  „SZÉGYEN, HOGY ERRE MÉG MOST IS KELL EMLÉKEZNI!!!
  EGY KÖZÖS EURÓPÁBAN ÉLÜNK, a soproni polgármester pedig egy 1921-ben történt csatára emlékszik...
  csak egy szó passzol erre: KÍNOS!
  inkább rakjanak rendet a városban, a közlekedésben és járdákon, utcákban és terekben....
  fejleszteni kellene egy MODERN, KORSZERÜ SOPRONT, és ne állandóan visszanézni és sírni !
  ja, és nem tudom hogy manapság a város többsége Magyarország mellett választaná.
  Hol jobb az élet minösége és gazdasága - itt vagy ott ?!?! Büszke soproniak, nyugadtan írjátok véleményeitek. Egy dolog biztos a mai szempontból: nem tett jó Sopronnak, hogy Magyarországon maradt ez a város, mert régen lennénk régiós központ és burgenlandi föváros, autopályával összekötve Bécssel...
  ÉS REND LENNE.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Professzori kinevezések Sopronban

Schmitt Pál köztársasági elnök Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszterrel és Hoffmann Rózsa… Tovább olvasom