Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 12°C | 29°C Még több cikk.

Főhajtás a forradalom emléke előtt

„ Ma már szerencsére együtt és szabadon ünnepelhetünk. Ünnepünk egyben főhajtás is apáink és nagyapáink előtt” – mondta Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke Sopronban, ahol szombaton délelőtt emlékezett a megyei önkormányzat az 1956-os forradalomra és a köztársaság kikiáltására.

Megyei ünnepség Sopronban

Színpadi előadás a kapuvári emlékezésen. Csornán az iskolások és a pedagógusok is elhelyezték az emlékezés virágait. A győri Golgotánál a hősök emlékének méltón adózott a jelenkor. A politika is vissz
A megyei önkormányzat ebben az évben Sopronban tartotta megemlékezését az ’56-os forradalomról és szabadságharcról. A Liszt Ferenc Kulturális és Konferencia-központba meghívást kaptak a települések önkormányzatai és számos vendég, közöttük Pozsony megye önkormányzatának elnöke, dr. Pápai Lajos megyés püspök és dr. Szájer József európai uniós képviselő. Ünnepi beszédében Firtl Mátyás felidézte a 48 évvel ezelőtti október végi, november eleji napokat, a forradalom kitörését, győzelmét és a megtorlást. Szólt arról is, hogy Sopronban milyen szerepet vállaltak az egyetemisták azokban a sorsdöntő napokban.

– Erről a forradalomról az egész világ tudott. Csodált és bámult bennünket – mondta a szónok –, de sokan voltak, akik nem értették. Nem értették, mert fogalmuk sem volt a recski táborokról, a szegénységről, a nyomorról, a fekete autókról, az ÁVH-ról.
A forradalmat terror követte. A rendszer bosszút állt. 1956 csak a rendszerváltást követően válhatott nemzeti ünneppé.
A megemlékezést követően irodalmi összeállítás idézte a forradalom soproni napjait. Az ünnepség a soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar hangversenyével zárult.

Győr: Koszorúzás, díszközgyűlés

Győr koszorúzással és díszközgyűléssel ünnepelte október 23-át. A megemlékezés a győri Golgotánál kezdődött, ahol Dömötörné Holeczky Judit alpolgármester mondott beszédet. A történelmi áttekintésben a városvezető kiemelte: „A nemzeti zászló irányt mutatott, a kivágott címer helye komoran tátongott, de már reményt adott… Az 1956-os forradalom és szabadságharc visszaadta nemzetünk hitét. Bebizonyította, nincs nemzeti jövőnk demokrácia, önrendelkezés és önigazság, társadalmi igazságosság, megbékélés és közösen vállalt jövőkép nélkül."
Az ünnep ezt követően a városházán folytatódott, ahol díszpolgári címeket (Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozó, valamint Kadler Gusztáv sportvezető lett díszpolgár), illetve Pro Urbe Győr díjakat adtak át. Idén az athéni olimpián szereplő sportolók, illetve sportvezetők részesültek a rangos kitüntetésben.

Mosonmagyaróvár:

Az emlékezés kötelessége


– Kimondva csupán egy évszám, ám ezerfelé fut a gondolat 1956 hallatán – hangsúlyozta ünnepi beszédében Böröndi Lajos, a Flesch Károly Kulturális Központ igazgatója a mosonmagyaróvári városi megemlékezésen.
A szónok szavai szerint 1956 ünnepe mai szemmel nézve egyszerre Kelet és Nyugat kritikája is, hiszen a Szovjetunióval szemben kelt fel a nemzet, s a Nyugattól várta a segítséget, ám magára hagyták Magyarországot. Az igazgató azt mondta: mint forró gesztenyét a kézben, amivel igazából máig nem tudunk mit kezdeni, úgy dobáljuk 1956 eseményeit egyik kezünkből a másikba. Böröndi Szolzsenyicin a Gulág-szigetcsoport című regényének egy gondolatával zárta szavait, s az emlékezés jogára és kötelességére figyelmeztetett. „Aki állandóan a múltról beszél, annak folyjon ki az egyik szeme. Aki viszont soha, annak mindkettő" – mondta zárszóként.

Csorna: Időszerű üzenet

A csornaiak két alkalommal megemlékezhettek az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Pénteken délelőtt az önkormányzat, este a Korona Polgári Egyesület és a Fidelitas helyi csoportja rendezett ünnepséget. Délelőtt a Szent István téri 1956-os emléktáblánál Papp József polgármester köszöntője után Mécs Imre országgyűlési képviselő – aki műegyetemista volt 1956-ban – részletesen beszélt a forradalom eseményeiről. Úgy vélte, a bátorság az első, amit át kell vennünk ’56-ból, a másik, hogy bízzunk egymásban.
Este a Korona Polgári Egyesület és a Fidelitas csornai csoportja filmvetítéssel egybekötött pódiumbeszélgetéssel emlékezett. A vendég Cselényi László, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója volt, a téma pedig természetesen az 1956-os forradalom és szabadságharc. Ezt követően a résztvevők fáklyás menettel a Szent István térre vonultak és az 1956-os emléktáblánál Neuberger Imre, a polgári egyesület elnöke mondott köszöntőt. Többek között hangsúlyozta, hogy 1956 üzenete ma is időszerű: a nemzeti érdekek érvényesítése és a társadalmi szolidaritás követelése. A továbbiakban Csík László a szemtanú hitelességével idézte fel 1956 csornai eseményeit.

Kapuvár: „Megrengett a világ"

Rendhagyó módon, Wass Albert szavaival ünnepelték az ’56-os forradalom és szabadságharc évfordulóját Kapuváron. A polgármester személyes emlé-

keiből idézett. A szombati ünnepségek a temetőbeli koszorúzással kezdődtek, majd a művelődési központban a versmondóstúdió előadói szavaltak. Biró Péter polgármester beszédében személyes emlékeiből idézett. Tizennégy évesen győri gimnazistaként élte meg a neves napokat. Társaival a győri börtön elől hallotta a lövéseket és a sebesültek jajgatását. Biró Péter kiemelte, az a tizenkét nap megrengette a világot. A kapuvári ünnepség befejezéseként Wass Albert Üzenet az otthoni hegyeknek című színpadi játékát adta elő Kiss Törék Ildikó és Varga Vilmos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett a papréti zsinagóga

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma védetté nyilvánította a papréti… Tovább olvasom