Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Fogyatékos és ép színészek közös sikere

Európa egyetlen, értelmileg akadályozott és ép színészeket egyaránt foglalkoztató társulata az Isten pénze című musicalt mutatta be Budapesten olyan sikerrel, hogy december végéig tizenegy nagyvárosban várják őket újabb fellépések.

- Láttam már ezt a musicalt profi színészek előadásában, amatőr társulattól, de ilyen formában, ami képes ennyire intenzíven hatni rám, ahol ennyire összeérnek a szívek, még nem - mondta Tolcsvay László, a musical zeneszerzője, miután felment a színpadra, hogy gratuláljon a közel hatvanfős társulatnak.

A közönség mindeközben állva, könnyes szemmel tapsolta a két órás nagyszínpadi produkció szereplőit.

De párás lett a színészek tekintete is, hiszen a Művészetek Palotája Fesztivál Színházának deszkáin állva felsejlett előttük, hogy nagy utat tettek meg a 2004-es indulás óta.

A KOMISZ hat évvel ezelőtt alakult meg a Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Zsirai Otthonának lakóiból és a soproni Líceum Színtársulat tagjaiból. Idén pedig tovább bővült a kör a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Karának vállalkozó kedvű oktatóival és hallgatóival.

KOMISZ a MűPá-ban.
A KOMISZ a Művészetek Palotájában.


Az elmúlt években már sok látványos, megható produkcióval lepték meg közönségüket a KOMISZ tagjai, azzal a nem titkolt céllal, hogy a színjátszás erejével döntsék le az épek és fogyatékosok világát elválasztó falakat. A komoly munkának hála a komédiások híre messzire ért, tevékenységükre felfigyeltek a történelmi egyházak és a művészvilág is.

Széleskörű összefogás szerveződött, melynek első, látványos momentuma volt a Művészetek Palotájában bemutatott jótékonysági előadás.

Az Európai Unió a 2010-es évet „A szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem Európai Évének" nyilvánította. A Komédiás Integrált Színház és együttműködő partnerei, támogatói elhatározták, hogy egy jótékonysági előadássorozatot indítanak, amelyhez az Isten pénze című musicalt választották, mely az emberi megtérés szép példáját állítja a nézők elé.

a komédiások híre messzire ért, tevékenységükre felfigyeltek a történelmi egyházak és a művészvilág is.
A komédiások híre messzire ért, tevékenységükre felfigyeltek a történelmi egyházak és a művészvilág is.


A szombat esti előadást a tervek szerint még sok másik követi. Tolcsvay László, szerzőtársai: Müller Péter és Müller Péter Sziámi nevében is felajánlotta, hogy a Komédiás Integrált Színháznak jogdíjak fizetése nélkül, ingyen ajándékozzák oda a musical bemutatási lehetőségét.

Így szeptembertől a társulat az ország tizenegy nagyvárosában hirdetheti tovább a szeretet és a tolerancia fontosságát és azt, hogy: „Összefogással jobb lehet a világ!"

Erre mindjárt példa is jött, hiszen a társulat a szombat esti előadás teljes bevételét az árvízkárosultak megsegítésére ajánlotta fel.

Olvasóink írták

  • 2. Erneszto 2010. szeptember 27. 11:42
    „Igen a fogyatékkal élő ember egy-egy kapott jó szóért a vele való foglalkozásért, törődésért rendkivül hálás tud lenni. Ezt megtapasztaltam a közöttük eltöltött 9 év alatt. Többükben az átlagembertől eltérő többlet érzelem van, amit szinjátszásba való bevonásukkal, de a hétköznapok során is megtapasztalhatók. A velük való foglalkozás nagy türelmet, empátiát igényel. Az elért sikerekhez csak gratulálni tudok! Csak igy tovább...”
  • 1. sogorferenc 2010. június 25. 22:00
    „Gratulálok a társulatnak! Pályám kezdete a zsirai általános iskolához kötött, ezért mindig kiemelt figyelemmel kisérem a falu fejlődését, benne a szociális otthon életét. Majd visszatérve Sopronba négy évig értelmi fogyatékos gyermekekkel foglalkoztam, igy érthető, hogy mindig örülök ha sikereikről olvasok, hallok, vagy a társulat előadásain résztvehetek. Bizonyítottnak látom, hogy ők is értékes emberek lehetnek, csak másképp!
    Az csak a véletlen műve, hogy a cikkben sem a Hollósi Péter intézményvezető, aki kezdetektől segítette őket, sem Bartokos Tamás és Kalányosi Tamás rendezők, sem egy-egy kiemelt szereplő nem nevezendő néven! Még szerencse, hogy a képen felismerhetők! A kedves olvasó gondoljon csak a Pál utcai fiúk, a Valahol Európában vagy a Nyomorultak... cimű előadások általuk történt szinrevitelére.További sok sikert kivánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévzáró egyetemi diplomaosztó tanácsülés

Sopronban a Nyugat-magyarország Egyetem Faipari Mérnöki Kar diplomakiosztó ünnepélyén tartott… Tovább olvasom