Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Fogvatartottak színháza

Befalaztak szerdán egy asszonyt Sopronkőhidán, s az „állam katonái” mindezt szótlanul nézték végig. Sőt, a végén még tapsoltak is. Merthogy a dráma a büntetésvégrehajtási intézet falai közt elevenedett meg, ahol a Kőműves Kelement adta elő a fegyház színtársulata.
Megtelt a Sopronkőhidai Büntetésvégrehajtási Intézet étterme tegnap délelőtt. A székeken helyet foglalók színi előadásra gyülekeztek, hogy kultúrával ünnepeljék Szent István királyt. Az állami ünnep alkalmából ugyanis a Kőműves Kelemen című háromfelvonásos dráma premierjét tartotta a fegyház színtársulata. Függöny nem volt a teremben, fénytechnika sem, volt viszont valódi díszlet – fogvatartottak munkája –, feszültség nézőben, s előadóban egyaránt, s volt igazi átélés, színészi teljesítmény – nem is akármilyen.

Falak közt áll a fal

„ Én legjobban szeretnék hazamenni!" – mondja a tizenkét kőműves közül az egyik, s hihetetlenül őszintén hangzott ez a mondat. Másként, mint egy igazi kőszínházban. Többet jelentett a szavak puszta értelménél a válasz is: „Én félek itt maradni, és félek hazamenni". De hátborzongatóan igazul szólt az elítélt-színész szájából az élet bölcsessége is: „nagy dolgot nehéz csinálni", s megint másra gondolt a börtönben ülő nézősereg, amikor azt hallotta: „mi az az egy-két év az örökkévalósághoz képest?" Közel három órán keresztül viaskodott a tizenkét kőműves, s ezzel kivívták társaik és minden jelenlévő elismerését. A szövegtanulás és értelmezés, a fegyelem, az akarat még drámaibbá tette az egyébként is súlyos mondanivalókat hordozó történetet.

„ Amíg játszunk, kiszabadulunk"

– Mindez arra is jó, hogy megismerjük önmagunkat. Tanultunk a szövegünkből, többek lettünk általa. Kérdések is felmerülnek bennünk, amit saját magunknak kell megválaszolnunk – nyilatkozta – akár egy profi – a Boldizsárt alakító elítélt az előadás után. Nem sajnálta a munkát, ahogy a főszereplő Majreisz Zsolt sem. Kőműves Kelemen alakítója, a többiekhez hasonlóan, önként jelentkezett a színházi „játékra". „Olyasmit is megtanultam a próbák során, amire eddig nem is gondoltam" – mondta a hamarosan szabaduló címszereplő. Kuti Miklós – aki szabad életében két színházba is váltott bérletet – hozzáteszi: „amíg játszunk, kiszabadulunk innen...".

Szent István és az értékek

– A büntetésvégrehajtási intézetek feladata nemcsak a fogvatartottak őrzése, hanem a társadalomba való visszahelyezésük is. Ehhez foglalkoztatni, képezni, tanulásukat támogatni és szabadidejük hasznos eltöltésében segíteni is kell az elítélteket – hangsúlyozta a Kisalföld tudósítójának Oltyán István alezredes, a Sopronkőhidai Büntetésvégrehajtási Intézet fogvatartási ügyekért felelős osztályának vezetője. Az elítéltek kezdeményezésére létrejött színjátszó kör – sok más szakkörhöz, ezen kívül a „házi" zenekarhoz és az énekkarhoz hasonlóan – nemcsak élményeket, hanem elsősorban értéket igyekszik adni a börtönlakóknak.

– Szent István jól kezelte az emberi különbözőségeket. A fogvatartottak megszegték a szabályokat, amiért a társadalom kivetette őket. De a többség vissza fog térni, nem mindegy hát, hogyan. A művészet jó eszköz arra, hogy az elítélteket tanulásra ösztönözzük, morálisan változtassunk rajtuk és bennük, s erkölcsi értékrendjükön javítsunk – mondja az alezredes, aki valószínűleg tudja, amit Kőműves Kelemen: „nagy dolgot nehéz csinálni". De mindenképpen meg kell próbálni...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Ezer bor ünnepén

Kismartonban (Eisenstadt) augusztus 21-én kezdődik az „Ezer bor ünnepe” tíznapos… Tovább olvasom