Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Fodor visszahozná a kint dolgozókat

Az ide települőket a soproniak szolgálják ki lakásaikkal, a helyiek igényességén is múlik, a beköltözők milyen soproniakká válnak – véli Fodor Tamás, a Fidesz–KDNP jelöltje, jelenlegi polgármester.
  
Az elmúlt évek beruházásainak hosszú felsorolásával érkezett az interjúra Fodor Tamás polgármester. A listára végül nem volt szükség, más fontos témák kerültek terítékre.

– Az ipartelepítés kiemelt célja volt korábbi kampányainak. Belátja, hogy ehhez nincsenek meg a feltételek?

– Az ipart jelenleg is fontosnak tartom a 2009-es gazdasági világválságot követően, a feltételek pedig most váltak igazán jókká. A válságnak vége, az unió a következő években fog gazdaságfejlesztésre jelentős forrásokat mozgósítani.

– De nincs autópályánk és a futószalagok mellé állítható emberünk...

– Van viszont kiváló vasutunk és közel a schwechati nemzetközi repülőtér. Az autópálya is elkészül 2018-ig. Kétségtelen, a munkaerő kérdése nem ilyen optimális.

Fodor Tamás: Az a legfontosabb, hogy tisztességgel és alázattal szolgáljuk a soproniakat és a város visszanyerje régi fényét.
Fodor Tamás: Az a legfontosabb, hogy tisztességgel és alázattal szolgáljuk a soproniakat és a város visszanyerje régi fényét.


De meggyőződésem, hogy egyrészt a környékről lehet dolgozókat toborozni, másrészt tudom, az Ausztriában dolgozók közül sokan hazajönnének, ha lennének versenyképes bért nyújtó vállalatok. Nem csak termelő beruházásban gondolkodunk. Nagy jövője lenne például egy technológiai centrumnak, ahol a tőke a hozzáadott érték: a tudás.

– Milyen kitörési pontjai lehetnek még Sopronnak?

– A klasszikus, a gyógy- és konferenciaturizmus. A városban megvannak ennek a hagyományai, részben a feltételei is, de van még ezen a téren tennivaló.

– Neuralgikus kérdés Sopronban egyrészt a betelepülők nagy száma, másrészt az a több tízezer ember, akik Ausztriában adóznak, de itthon használják az infrastruktúrát, az intézményrendszert. Van stratégiája az ellentétek oldására?

– Összetett a kérdés és a probléma is. A gazdasági migráció a nyugati határszélen már a nyolcvanas években elkezdődött, például a fogorvosok idetelepülésével, aztán uniós csatlakozásunkkal tovább bővültek a lehetőségek. Sem jogi, sem emberi alapon nem lehet megtiltani a szabad munkahely- és lakóhely-változtatást, és nem is kell.

Az ide költözők többsége rendes, becsületes ember, akik hozzájárulnak a város fejlődéséhez. A soproniakon is múlik, hogyan illeszkednek be. Ha a kétszobás lakást tíz embernek adják ki, akkor nem kellene számon kérni másokon az igényességet. A kérdés másik fele is nehéz, hiszen úgy lenne igazságos, ha a kint adózó itthon is hozzájárulna a közterhekhez.

Erre azonban nem ad lehetőséget az európai jog. Oldhatná az ellentéteket, ha a kint dolgozók részt vennének soproni célok támogatásában. A klasszikus jó polgári szemlélettel kellene kezelni ezeket a problémákat – mindenkinek.

– Az elmúlt években Sopronban is tarolt a Fidesz. Hátradőlve várhatná a választás végét, ezzel szemben egymást érik a tájékoztatók, bemutatók, s az ön arcképe mosolyog ránk az utcákon. Szoros versenytől tart?

– Szeretnénk bemutatni, mit végeztünk és van mit, mert 2007 óta 36 milliárd forint értékű fejlesztéssel lett a város gazdagabb. Az a legfontosabb, hogy tisztességgel és alázattal szolgáljuk a soproniakat és a város visszanyerje régi fényét. A folyamat elkezdődött, Sopron jó pályára állt. 
   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tour de Voks: a kerékpárra szavaznak

A Tour de Voks elnevezésű országos kampány részeként Sopronban is meglátogatták a… Tovább olvasom