Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Fodor Tamás: Megélhetési válság fenyeget

Amennyiben a szocialista-liberális többségű parlament elfogadja a költségvetést, szociális katasztrófa fenyegeti a polgárokat – jelentette ki Fodor Tamás.
Sopron polgármestere hétfőn a következő évi – várható – közüzemidíj-emelésekről  adott tájékoztatót, amelyen jelen voltak az alpolgármesterek is.

Sopronban jövőre a helyi tömegközlekedés átalagosan 6,2, 8 vagy 10 százalékkal emelkedhet a testület elé kerülő előterjesztés szerint, a városvezetés azonban az első változatot támogatja. A temetői díjak 55 százalékkal, a kéményseprés 6, a fizetőparkolók díja 48 (parkolási díj 5, pótdíj 91 százalék) vagy 0 százalékkal emelkedhet. 

A víz- és csatornadíj variációi: 13,9, 16,5 (ezt támogatják), 18 százalék. A hulladékdíj 5 százalékkal nőhet, míg a távhő – és ez a legfájdalmasabb – az egyéni támogatás függvényében maximum 61,5 százalékkal emelkedhet.
– A nép megkapta a kormány karácsonyi ajándékát, amit az önkormányzatokkal csomagoltatnak be, de végül az emberekkel fizettetnek meg – mondta sajtótájékoztatóján Fodor Tamás polgármester, indokolva a következő közgyűlés elé kerülő előterjesztéseket. 

– A Gyurcsány-kormány a megszorításokat átterheli az önkormányzatokra és a polgárokra. A következő évi költségvetésről – amelynek már ismertek a számai – december 19-én vagy 21-én lesz a parlamenti végszavazás. A megnyomorító költségvetést a Fidesz nem szavazza meg, azonban a parlamenti többség elfogadhatja. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak is dönteniük kell egy díjemelésről szóló csomagról. Erre Sopronban december 21-én kerül sor. A város ugyanis a meglévő 12 milliárd forint adósság mellett  az áremelkedéseket nem tudja teljesen kivédeni, legfeljebb tompítani, de sokaknak még így is mellbevágó lesz.

Simon István alpolgármester szerint a következő évi országos költségvetésnek egyenes következménye lesz az infláció, csökken az önkormányzatok normatív támogatása – hét százalékkal –, elmaradnak a címzett és céltámogatások, az intézmények nem kapnak energiatámogatást. Az önkormányzat  igyekszik levenni a terheket a nehéz helyzetbe került emberek válláról, de a szociális védőháló lehetőségei végesek. A megoldás az lenne, ha a szocialista képviselők sem szavaznák meg a költségvetési törvényt a parlamentben. A parkolási díjakra visszatérve kiemelte, a városvezetés a nullaszázalékos emelés mellett foglalt állást, így remélve a belvárosban a gazdaságélénkítést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véget ért a cukorrépakampány

Az idei szezonban a petőházi cukorgyárban mintegy 517 ezer tonna cukorrépát dolgoztak fel. Tovább olvasom