Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Fodor Tamás: A kormány ellehetetleníti az önkormányzati fejlesztéseket

Csak a soproni költségvetést 458 millió forintos hiánnyal érinti a 2010-es központi büdzsé, ez lehetetlenné tesz bizonyos helyi fejlesztéseket – fogalmazott Fodor Tamás polgármester.

Hiába próbálják a helyi szocialisták elterelni a figyelmet a 2010-es országos költségvetésről, a számok egyértelműek: csak a soproni költségvetésből 458 millió forintos elvonást tervez a kormány – mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Fodor Tamás polgármester. – Az Állami Számvevőszék jelentéséből kiderül, Magyarországnak 2008-ban csak a felét sikerült lehívni a rendelkezésre álló EU-s forrásoknak a programok lassú beindulása miatt. Az Új Magyarország Fejlesztési Tervben meghatározott 25 milliárd eurós támogatásból a tavalyi év végéig csupán 1,4 millió eurót tudott lehívni a kormány. A kormány ezzel helyrehozhatatlan kárt tesz az országban. A Fidesz már régóta javasolja, hogy a pályázati rendszerben vissza kell szorítani a korrupciót és csökkenteni a bürokráciát.

A polgármester elfogadhatatlannak nevezte, hogy a helyi önkormányzatok fejlesztési feladatainak támogatásánál, a vis maior támogatásoknál, illetve és a hátrányos helyzetű kistérségek felzárkóztatásánál nulla forint szerepel a jövő évi költségvetés tervezetében.

Olvasóink írták

 • 18. TancsKaszabell 2009. október 09. 09:45
  „Hosszasan kerülgettem ezt a sajtónyilatkozatot mert zavaros volt első látásra.Talán azért mert nem is oly régen sikerekről szólt a polgármester úr.Ezzel egyet értettem.Volt benne ugyan némi sanda politikai felhang is ,már ami a sikereink "kovácsságát" illette. Mert ugye "a sz.rnak,kárnak nincs gazdája" de a sikerre sokan felcsatlakoznak manapság.

  Mostanában inkább protokoláris tevékenységet fejt ki,persze gondolom hoppmester azért neki is jár, mert az nem árt. Külföldre jár,barátkozik,képviseli a várost... ,igen tudom erre is szüksége van egy városnak.

  Igen,már vártam a megszólalását,- bár inkább az útjain tapasztaltakról,arról,hogy mit profitálhat a város ezekből a kapcsolatokból-,...,és azt hittem ő teszi fel a koronát erre a sanda propaganda akcióra,mert ez az,valami bombasztikus bejelentéssel, leleplezésekkel ahogy dukál olyan fideszes módra.
  Persze mindenképpen ragaszkodva a leírt anyaghoz...ma már ez a legfontosabb kötelesség,mert ha nem ,hát mehet felcsuti fociakadémiára raportra ...

  Nem ezt a sorrendet vártam,...de hát akkor nem is ő az ostor vége, ma, vagy már ?
  Mert azt tudjuk,hogy az élen csak névlegesen áll. Mások tesznek vesznek döntenek és találnak ki jobbnál jobb ötleteket, kézben tartva a város pénzügyeit,mert még van szabad pénzeszköz.A pénzügyekhez már régen tudjuk még a saját bizottságaiknak sincs köze,nem hogy abba beleszólhatnának.Gyakran olyan döntésekhez asszisztálnak ,bár a szavazataikra nincs is szükség hiszen a szavazógép teljes,amiről ott és akkor szereznek tudomást. Biztos sürgős volt az az előterjesztés ahhoz kétségem nekem sincs! SZMSZ előírásai,ügymenet, önkormányzatiság és az előírások ,emberi tisztesség ha más nem is,mit nekünk,azt tehetünk amit csak akarunk!

  Zűrzavar csak akkor van ha valaki rossz gombot nyom meg, vagy halaszthatatlan ügyben kisomfordál és az ülést vezető nagy varázsló nem vette észre és szavazást rendel el.

  Persze ezekben a nehéz időkben amikor ez a galád kormányzat nyomorgatja az önkormányzatokat,mit is tehetne egy városáért aggódó tisztességes polgármester ?
  Persze szigorúan a városi büdzsé biztosítása érdekében ?
  Hát lenne néhány javaslatom polgármester úr !

  De tudja mit,ne az én javaslataimat valósítsa meg ,nem fogok haragudni érte.Ezen a portálon számtalan javaslat hangzott már el, de önök meg sem hallották. Hiszen maguk körül minden a legnagyobb rendben van ?Ugye ? Nem lesz csőd ? Kánaán lesz itt........

  Nos ez az anyag rövid, érdektelen és valótlan is, az érvei pedig igen csak csorbák és nem a számszaki hiba miatt ! Némi átváltási zűrzavar...
  Miért ?
  Mert elég csak arra a portálra navigálni és még csak le se kell kérdezni de a valóságot
  látja ha ,-igaz nem a mi városunkra vonatkozóan láthatjuk-,rátekint az UNIÓS SZÁMLÁLÓRA.
  Ha belekérdez akkor :
  ÚMFT- 7 pályázat,4 elfogadott projekt 1,020 milliárd megítélt összeg és 3 pályázat a 2.fordulóba léphetett.
  NFT - 1 pályázat 1 elfogadott projekt 598,5 millió értékben.

  Ha ehhez még hozzáadhatnánk az Ön által megvédhetetlen okból "borítékolt" tételt, hát akkor ez nem is rossz eredmény , ugye ?
  Továbbá gondolja még hozzá,hogy ebben az eredményben az önök munkája is benne van! Ez köszönjük, a kötelező tisztelettel!!! Mert így van !”
 • 17. vitriol2 2009. október 09. 06:33
  „Érdekes modon a baloldalt szido reagálásokat nem törlik. Miért?
  egy ilyen-:
  "Patriot 2009.10.06. 20:13
  Dobjuk már ki ezt a szocialista-liberális bagázst a szemétre,odavalók! Az eddigi hangzatos hazugságaikból amit kormányprogramnak csúfoltak csak megszorítás,bezárás,leépítés, felszámolás,lopás,korrupció és egyéb köztörvényes bűncselekményt tudtak realizálni.

  Még is mi az <moderálva> voltak ezek kormányon ennyi ideig?"

  Ja ez megfelel a helyi"lapunk" IRÁNYVONALÁNAK"?????”
 • 16. Bokk 2009. október 08. 21:01
  „Kedves Intel,
  sajnos én már csak a moderálást látom. Hihetetlen, hogy a visszafogottabb emberek is egyre jobban kikelnek magukból. ;) Persze nehogy magadra vedd, csak a moderálási elveket - ha beszélhetünk ezen a portálon egységes elvekről - illettem némi szarkazmussal.

  A hírt szerintem nem lehet kommentálni, egy üzenete van, közelednek a választások. Helyi szinten is egyre többen állnak ki - már nem csak a közgyűlések után, a mai termés is egy szép csokor ebből - hogy elmondják, hogy hát az a másik fél, az milyen...

  Amúgy szerintem mindenkinek igaza van.
  Egyfelől van egy korlátozott hatáskörű kormányunk, amely csak néhány makroszámot tart a szeme előtt, nem megújít, hanem megszorít. Ilyen szempontból folytatja a korábbi gyakorlatot, úgy próbál változásokat elérni, hogy egyre kevesebb pénzt ad. Egészségügy, felsőoktatás, önkormányzatok. Mindegyiknél ez megy, de ez nem reform, a sz*r struktúra működik tovább. Összességében tehát legalább a makroszint jobban mutat, de közben minden rohad tovább, újabb elvesztegetett évek. A makroszintű adatok helyretétele önmagában nem gyógyszer. Pl. itt van a BKV és MÁV botrány. Ez megy már 20 éve. Lemondás nincs. Nem a csapokat zárják, a működést korszerűsítik, hanem a vasútvonalak egy részét. Tovább terhelik a rossz úthálózatot, újabb költségek jelennek meg, de mindent nem lehet leaszfaltozni. Egy kevés pénzt spórolunk ma, de milyen lesz a jövő? Arra nincsen koncepció. Más: étkezési támogatás. Mégsem harmadolják, ez választások előtt vállalhatatlan. Választások előtt a korábban gyakran hangoztatott rászorultsági elvről sem lehet szó. Ezt a költséget valamin vissza kell hozni. A távhő áfája nem csökken (mindegy, hogy most a kórházaknak juttatott többletpénzzel állították szembe, valamit-valamiért elvben akár az étkezés támogatásával is szembetehetjük). A távhő versenyképtelen, egyre többen kiszállnak, még versenyképtelenebb lesz. A városokban meg még több por, szmog, betegebb emberek. Ma megtakarítunk, de milyen lesz a jövő? Ezzel a makroszámokat középpontba helyező kormány nem foglalkozik.

  Másfelől itt az önkormányzat, hatalmas az adósságállomány, és nem a mostani 458millió miatt. Jelentős része az elmúlt 12 év termése. Innen nézve is feltehetjük a kérdést: milyen lesz a jövő? Alapvetően a helyi politikai réteg már nem is foglalkozik vele. Önkormányzati csődre az elmúlt 20 évben még nem volt példa, és jó helyen állunk a versenyben az első helyért. Megment a kormány? Akkor minden következő településnek felhívást adott a keringőre. Részlegesen kisegít? Ki tudja. Nagy változtatásokat már nem várhatunk, a választások előtt még néhány utat lebetonoznak, aztán úgy 2011 első felében kiderül mi lesz, ha elfogyott az összes kötvény.

  Szóval én már az ilyen választási benyögésekhez nem nagyon írok semmit, ha véletlenül megnézi egy pártember, még azt hiszi, hogy valakit érdekelt az adott cikk, és ezért újabb benyögésekkel terheli a sajtót. ;)”
 • 15. pulci 2009. október 08. 13:52
  „Azt sem szabd elfelejteni hogy a kormány sem tud mindenre pályázni, az önkormányzatoknak, állami vállalkozásoknak és a kis és középvállalkozásoknak is kell pályázni de nyilván az is igaz hogy túl bonyolult a pályázati rendszer és ezért sok az elutasított pályázat. <moderálva>”
 • 14. vitriol2 2009. október 08. 10:53
  „moderálva”
 • 13. gall 2009. október 08. 09:08
  „botrány,amit ez a kormány művel !!”
 • 12. Cerwin 2009. október 08. 07:50
  „Kicsit kutakodtam az új mo. fejlesztési tervről:
  "Hazánk 2007 és 2013 között 22,4 milliárd eurós uniós támogatásban részesül, hogy felzárkózhasson a fejlett országokhoz."
  http://www.nfu.hu/content/58 ezen az oldalon található a kifizetések és a megnyer pályázatok száma.”
 • 11. Cerwin 2009. október 08. 07:41
  „"25 milliárd eurós támogatásból a tavalyi év végéig csupán 1,4 millió eurót tudott lehívni a kormány"
  Ez tuti? 1 húszedredszeresét? Ez elírás, vagy valaki hülyeségeket beszél. Csak a GYSEV fejlesztése többszöröse...”
 • 10. vitriol2 2009. október 08. 06:05
  „moderálva”
 • 9. egysoproni_ 2009. október 07. 21:23
  „JAVíTÁS!!
  4587 millió 458 MILLIÓ AKART LENNI!”
 • 8. egysoproni_ 2009. október 07. 21:03
  „7. Intel!
  Látod a baj itt kezdődik. Nemtudom, nem emlékszem pontosan, de nemrég még mintha 700 milliós minuszról szóltak volna a hírek Sopronnal kapcsolatban ami most hirtelenjében 4587 millió lett. Talán lesz ez még kevesebb is...”
 • 7. Intel 2009. október 07. 20:08
  „6.
  Az Önkormányzat semmi olyan intézkedést nem hozott ami saját magán intézkedés jellegű lenne...
  Ők azok akik nem veszik ki a részüket a válságból...”
 • 6. egysoproni_ 2009. október 07. 18:48
  „A városházán minden ember kidolgozza a napi 8 órát? Hát nem. Felül kell vizsgálni és a feleslegtől meg kell válni. Feleslegesen pedig már nem kellene pereket indítani és akkor megmaradna talán néhány 10 millió Ft. Megkérdezném, hogy az önkormányzat hogyan és min spórol Önmagán?”
 • 5. TancsKaszabell 2009. október 07. 18:45
  „1.sz Hsz-re !
  Emlékezzünk régiekről....kedves fórumozók.
  Annyira ismerős nekem ez a népnevelő magatartás,... emlékeznek, néhány hónapig a moderátorral hosszas harcot vívott valaki13 és vagy húsz névre tett szert a küzdelme során mint valami partizán, de ott volt minden kilométer kőnél,akire ez jellemző volt.Kéretlenül ellátott bennünket hosszú és többnyire érdektelen olvasnivalóval.
  A moderátort nem sikerült kifárasztani és eltávolították a fórumról azt hiszem bírósági úton...
  Mit látok ?
  Ezt a becsatolt anyagot már másodszor olvasom a fórumon.

  Mit vár tőlünk kedves jó Beaubo ?
  Csak nem hasonlóan hosszú és érdektelen nekünk valamilyen ugyancsak megmagyarázhatatlan okból tetsző szociális értékeléseket válaszul,...persze azok nem célzatosan minket leszólók ,leértékelők lennének ,hanem rólunk szóló pozitív eredmények is ,mert ha hiszi ha nem vannak olyanok is...?

  Nem baj ha valaki nem kíván érdemben hozzászólni a témákhoz,de legalább tanúsítson érdeklődést és talán kérdezzen...Vagy tudja mit, értékelje a maga módján, a városi önkormányzat és annak polgármesterének tevékenységét, hiszen erről szól a téma.”
 • 4. beszélő 2009. október 07. 18:14
  „Mi lenne ha nem olyan kiadási adatokkal számolnánk a 2010-es költségvetést? Talán költsön a város kevesebbet és máris csökken a hiány, ez egyszerű matematika. Nem biztos, hogy ugyanazokra és ugyanannyit kellene költeni, mint a múlt évben/években. Mi történne, ha a 2010-es évben nem lenne annyi "helyi fejlesztés"? Csak kibírnánk! Emberek tolerancia, együttműködés, lojalítás! Miért megy ez más országban? Fontosabb számomra a külkereskedelem és a forint stabilitása, mint jövőre egy-két aszfaltos út!”
 • 3. Intel 2009. október 07. 18:03
  „<moderálva>
  Jó lenne ha Tisztelt Látó, és Bokk is megszólalna ez ügyben...”
 • 2. kertész 2009. október 07. 16:41
  „Fodor!
  Ha a Heti Válasza,veszett perekre, Melocco torzióra,huladéklerakóra eldurrantottak néhány milliárdot abból ez az összeg nevetve kitermelhető.<moderálva>.A saját tehetetlenségüket rákenni a kormányra már felháborító.A 17 milliárd adósságot nem kormány hozta össze hanem a tehetetlen városvezetés.A hiteleket könnyű felvenni,majd a lakossággal megfizettejük elmélet egy darabig működik ,de előbb-utóbb a városnak fizetni kell a pazarlást.”
 • 1. Beaubo 2009. október 07. 15:46
  „Életminőség: Magyarország a 46. helyen
  Magyarország a 46. helyen áll életminőség tekintetében a világ országainak rangsorában - ezzel Chilével van egy szinten, derül ki a HDI legújabb felméréséből. A legjobb élet a norvégokra vár, a legnehezebb körülmények között pedig Niger lakosainak kell élniük.
  Human Development Index (HDI) alapján
  A 46. helyre került Magyarország abban a hétfőn közzétett rangsorban, amelyben a Human Development Index (HDI) alapján állították sorrendbe a világ országait.
  Ami az egyes mutatókat illeti, Magyarországon a születéskor várható élettartam 73,3 év, amivel a 67. helyet jelenti. Az írni tudók aránya a felnőtt lakosság körében 98,9, a kombinált beiskolázási arány pedig 90,2 százalék, ami a 21., illetve a 30. helyre elég. A vásárlóerő-paritáson számított GDP pedig 18 755 dollárra rúg, amivel a 46. helyezett az ország a 182 rangsorolt ország között.
  Régió: élen az osztrákok
  A HDI alapján a térség államai közül leginkább Ausztriában (14. hely, 0,955) szép az élet, de a szlovénoknak (29. hely, 0,929), a cseheknek (36. hely, 0,903) és az észteknek (40. hely, 0,883) is sikerült megelőzniük Magyarországot.
  Térségünkből egyébként a legrosszabbul a 117. helyre rangsorolt, Mongóliával, Vietnámmal és Egyenlítői Guineával egy szintre sorolt Moldova szerepelt.
  Lemaradtak az ipari hatalmak
  A globális rangsort tavalyhoz hasonlóan, 0,971-es értékkel Norvégia vezeti, elsősorban hatalmas olajlelőhelyeinek és kitűnően kiépített jóléti rendszerének köszönhetően - a skandináv államot szintén két, nem a nagyhatalmak között számon tartott ország, Ausztrália és Izland követi. Érdekesség, hogy az ipari hatalmak közül az Egyesült Államok a 13., Kína pedig mindössze a 92. helyet szerezte meg.

  A lista végén - nem nagy meglepetésre - egy afrikai ország áll. Niger helyzetének súlyosságát mutatja például, hogy a várható élettartam mindössze ötven év, ami harminc évvel elmarad a norvég adattól.

  Japánban a leghosszabb az élet
  Igaz, ebben a tekintetben az összesítésben az utolsó előtti helyen álló, háború sújtotta Afganisztánban a legrosszabb helyzet, ahol átlagosan mindössze 43,6 évig él egy ember. A legjobb mutatóval ebben a tekintetben Japán rendelkezik, ahol 82,7 év a várható élettartam.

  Az országok fejlettségét hasonlítja össze
  A HDI egy olyan szám, amely a várható élettartam, az írástudás, az oktatás és az életszínvonal alapján hasonlítja össze a világ országainak fejlettségét - kiszámítása során olyan mutatókat vesznek figyelembe, mint például a beiskolázási arány és a vásárlóerő-paritáson számított GDP. Összességében tehát egy adott államban uralkodó jólétet, illetve életminőséget lehet vele mérni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléknap a Doborjáni-iskolában

Sopron - A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően emlékéremmel jutalmazták a kiemelkedően dolgozó… Tovább olvasom