Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Florasca: a befektetőket nem érdekli

Szeptember 2-án járt le a Florascára kiírt zártkörű pályázat – meghosszabbított – határideje,
A Florasca Környezetgazdálkodási Kft. az utolsó olyan cég, amely még (kettő) megyei önkormányzati tulajdonban van. Értékesítésére több kísérlet történt, eddig eredménytelenül. Központja Sopronban van, de az érdemi munkát már Osliban végzik, ahol a tőzeget bányásszák a különböző földkeverékekhez. Így a soproni, kurucdombi (Csányi utcai) központ, amely összesen hatvanezer négyzetméter, függetlenül attól, hogy mi lesz a kft. sorsa, feleslegessé vált.

Fontos terület

Az értékes terület fontos lehet(ne) Sopronnak, de eddig csak a céggel együtt akarták eladni. A szeptember 2-án lejárt pályázat – amelyre nem hívták meg Sopront – már a harmadik volt a Florasca eladására. Először a Vas megyeiek akartak túladni tulajdonrészükön 200 millió forintért, eredménytelenül. Ez követően a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat pályáztatott, ugyancsak sikertelenül. A legutóbbi pályázatot a két megye közösen írta ki. Az eddigi sikertelenség oka feltételezhetően a minimális vételár volt, amely információink szerint elérte a 450 millió forintot. Ezt például a lehetséges befektetők, de a soproni önkormányzat is soknak találta.

Lejjebb vitték az árat

A legutóbbi kiírásban ugyan lejjebb vitték az árat – hogy mennyivel, ezt üzleti titokként kezelték –, de úgy tűnik, ez sem segített. Beleznai László, a pályázatot gondozó Vas megyei önkormányzat alelnöke érdeklődésünkre elmondta, a zártkörű pályázatra azokat hívták meg, akik már korábban is érdeklődtek a cég iránt. Sopron valóban nem volt közöttük, mert már korábban elállt vételi szándékától.
– Az újabb sikertelen pályázatot követően elképzelhető, hogy nem egyben, hanem részenként értékesítjük a céget, vagy még lejjebb visszük az árat – tudtuk meg a Vas megyei közgyűlés alelnökétől. – Az is előfordulhat, hogy marad önkormányzati tulajdonban, de ez lenne a legrosszabb megoldás.

„ Érdekelt volna bennünket"

Hruby József alpolgármester annak idején a Kisalföldből értesült, hogy új pályázatot írtak ki.
– Meglepődtünk, hogy minket nem hívtak meg, annak ellenére, hogy valóban soknak tartottuk az eredeti vételárat, ismerve a cég kötelezettségeit, de egy új pályázat, új feltételekkel lehet, hogy érdekelt volna bennünket. Van olyan ár, amiért megvásárolnánk a céget. A kurucdombi terület ugyanis fontos része a városnak. A jelenlegi helyzetben ismét átgondoljuk lehetőségeinket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárják a peresztegi lerakót

Az utóbbi időben már csak „takarékon" üzemel Peresztegen az a lerakó, ahol az állati fehérje-feldolgozásból származó hulladékot helyezték el. Havonta egy-két teherautó szállította (szállítja) ide a mellékterméket, és csupán egyetlen alkalmazott dolgozik a telepen. A törvényi előírásoknak megfelelően, az Atev Rt. 2005. december 31-ével megszünteti a beszállítást. Tovább olvasom