Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Fizettettek velük a gyermekszakrendelésen

Fizetnie kellett két beteg gyereke után a gyermekszakrendelés igény- bevételéért Sopronban a hegykői Weiczer Szilviának.
Fizetnie kellett két beteg gyereke után a gyermekszakrendelés igénybevételéért Sopronban a hegykői Weiczer Szilviának. A kórház miniszteri rendelet alapján járt el, viszont szerdára helyreállt a régi rend. A pénzt visszakapják a szülők.

– Hegykőn nincs gyermekorvosi rendelő, ezért két apró gyerekemet, a hároméves Ferencet és a kétéves Pétert szükség esetén a soproni Erzsébet-kórház vidéki gyerekek számára kialakított szakrendelésére viszem – kezdett történetébe Weiczer Szilvia. – Kedden mindketten megbetegedtek. Legnagyobb döbbenetemre a szakrendelésen – mivel nem hoztunk a háziorvostól beutalót – az ellátásért a nagyobbik gyerek után 392, Péter után 358 forintot kellett befizetnem. Számlát is adtak, de kétségeink támadtak a fizetés jogossága miatt: úgy tudjuk, a vizitdíj csak február 15-én lép hatályba, s a gyerekek számára akkor is ingyenes lesz az orvoslátogatás.

– Weiczerék fizetési kötelezettsége független a vizitdíjtól, egészen másról van szó – magyarázta a helyzetet dr. Tóth Péter, a soproni Erzsébet-kórház osztályvezető főorvosa a Kisalföldnek. – Egy minisztériumi utasítás szerint a gyerekszakrendelést csak beutalóval lehet igénybe venni, minden más esetnél a betegség diagnózisával összefüggő költség 30 százaléka a szülőt terheli. A beutaló nélküli szakrendelés csak sürgős esetben, életveszély esetén ingyenes. Az új szabályozásnak megfelelően a hét elejétől fizettettük ezeket a díjakat, amelyek összege többnyire 3–400 forint között mozgott. Tegnap délután azonban ismét változott a helyzet, kiderült, mégsem kell fizetni a gyerekszakrendelésen történő ellátásért. Ezalól kivételt jelent, ha egy átutazó család kér vizsgálatot gyermeke számára 18 éves korig, aki nincs életveszélyben. Összegezve: a hét elejétől kezdve nem éri el a tízet azon szülők száma, akikkel az utóbb visszavont minisztériumi rendelet alapján fizettettünk. Számukra visszatérítjük az összegeket.

Mától fizetnek a kórházban gyerekükkel lévő szülők

A kórházakban mától térítési díjat kell fizetniük a gyermeküket ápolni kívánó szülőknek, ugyanis a továbbiakban az országos egészségpénztár ilyen jellegű költséget nem térít az intézmények számára. A soproni Erzsébet-kórházban a szoptatós kismamáknak napi 1500, a nem szoptatós édesanyáknak napi 2500 forintot kell fizetniük a kórházakban a napi háromszori étkezésért és a szállásért. Az összegek kórházanként eltérőek lehetnek, Szombathelyen például a gyermekükkel bent maradó anyák egységesen 3500 forintot fizetnek naponta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új igazgató, új szemlélet

Szilágyi Tibor helyett csütörtöktől Darvasi Ilona vezeti a soproni Petőfi Színházat, ahol Huszti Péter lesz a művészeti tanácsadó. A választásban szerepet játszott, hogy Sopron menedzser típusú vezetőt keresett a színház élére. Tovább olvasom