Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Fizetős orvosi vizsgálatok

Sopron - A társadalombiztosítás által nem finanszírozott orvosi igazolások és vizsgálatok áráról ajánlást adnak az önkormányzatok szakmai bizottságai. Érdemes tisztában lenni a tarifákkal...
A háziorvosunkat nemcsak akkor keressük fel, ha betegek vagyunk, hanem akkor is, ha valamilyen hivatalos engedélyhez vagy vizsgálathoz van szükségünk igazolásra. Ilyen például a jogosítványhoz szükséges alkalmasság igazolása, de ebbe a körbe tartozik többek között az is, ha kíváncsiak vagyunk a vércukorszintünkre, de egészségi állapotunk nem indokolja ezt az ellenőrzést.

A társadalombiztosítás nem finanszírozza ezeket a vizsgálatokat. Az önkormányzatok szakmai bizottságai – egyeztetve az orvosokkal – ajánlást adnak közzé az árakról, s a praktizálók ezeket alkalmazzák rendelőikben. Sopronban a szociális és egészségügyi bizottság a napokban juttatta el a háziorvosokhoz az ajánlott árlistát, amelyből most egy csokorral közreadunk.

A nem kötelező védőoltások beadása 1100 forintba kerül a háziorvosoknál. Ugyanennyibe kerül a vérvétel, ha az nem az orvos kezdeményezésére, hanem a beteg kérésére történik. Az ujjbegyből történő vércukor-meghatározás – ha az egyébként nem lenne indokolt – 550 forint. Egy lelet vagy egyéb szakértői anyag fénymásolása oldalanként 60 forint. Külföldi munkavállaláshoz, örökbefogadási alkalmassághoz vagy csecsemőúszáshoz az igazolás ára 3200 forint.

Ugyanennyit fizetünk, ha személyi higiénés vizsgálatra, járványügyi szempontból kiemelt munkakörhöz egészségügyi kiskönyvre van szükségünk. A továbbtanuláshoz, beiskolázáshoz, közösségbe, például kollégiumba szükséges igazolás ára 1100 forint. A lőfegyvertartáshoz előírt egészségi alkalmasság pszichológiai vizsgálata – ha az munkakörből eredő igény – első fokon 6300, másodfokon 10.500 forint.

A gépjármű-vezetői alkalmassági vizsgálat is pénzbe kerül: életkortól függően 1100 és 9400 forint között van a tarifa. A véralkohol ellenőrzéséhez szükséges vérvételért 4200 forintot kell fizetni, a kábítószer szintjének kimutatása pedig 5200 forint. A detoxikálásnak is ára van: 6300 forint.

– Ez egy ajánlás, amitől el lehet térni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a praktizáló orvosok ezekkel az árakkal dolgoznak – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Osváth András, a soproni önkormányzat szociális és egészségügyi bizottságának elnöke, aki egy érdekességre is felhívta a figyelmet. A táborozni készülő gyereknek is igazolnia kell, hogy egészséges, hiszen csak így mehet közösségbe.

Nem mindegy ugyanakkor, hogy az iskolaorvos adja ki az igazolást vagy a házi gyermekorvos. Előbbi ugyanis ingyen adja, utóbbinál viszont fizetni kell. Érdemes tehát még a tanév során beszerezni ezeket.

Olvasóink írták

 • 6. Jógyerek 2008. március 14. 15:51
  „ezek a díjak nem teljesen újkeletűek, ne aggódjatok! A jogosítvány hosszabítása eddig is pénzbe került. Az, hogy ha nem indokolt pl: egy vércukorszint mérés akkor úgy érzem, hogy teljesen jogos az 550 Ft! Aki ezt sokallja az vegyen egy vércukorszint mérőt és hosszabb távon már nyerni is fog vele hiszen kb 20 - 25 mérés után bejön az ára. Az, hogy valaki drog vagy alkohol hatása alatt vezet gépjárművet és a rendőr előállítja vérvételre azt is fizesse meg a páciens mert úgy gondolom, hogy ez igy fair.
  ha egy nem kötelező védőoltást szeretne valaki beadatni amit amúgy is pénzért vesz meg és nem az állam állja a költségét akkor igenis jogos, hogy fizetünk érte. Ha a detoxba kerül valaki azért eddig is fizetni kellett. Nemértem a felháborodost, hogy a vizitdí helett vannak ezek a dologok, stb...”
 • 5. istván21 2008. március 13. 06:16
  „igaz”
 • 4. FREDDY/S 2008. március 12. 18:28
  „A "fizettni" meg április egytől már múltidőben van és akkor helyes, nemde...”
 • 3. FJózsi 2008. március 12. 12:20
  „Fontos a tájékoztatás . Éppen az elöttem szóló kitünő példa. Ha bilobilt irat fel- mert úgy tűnik rászolgál feledékenysége miatt- az bizony csak 300 Ft. A vizitdíj (nem y-nal!) és a mennyit (2 n-el és nem eggyel!)s ezt, bizony az általános iskola 4.,5. osztályában tanultuk!(istván 21-nek címezve)
  Komolyra fordítva a szót széleskörben meg kell ismertetni a cikkben felsorolt díjakat!”
 • 2. istván21 2008. március 12. 06:30
  „mégcsak most volt a vizitdily eltörlésére a szavazás de az orvosok már megldották az ujabb adot.Azt nemirják ha bemegyek a rendelőbe csak ugy lazán menyit kell fizettni .majd felir valami senemárt senemhasznál gyogyszert ami jo sokba kerül”
 • 1. FREDDY/S 2008. március 11. 20:31
  „Ezek után már nem panaszkodhatnak az orvosok. Ha pedig hibáznak, azt is a beteg fizeti meg, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új polgármestert választanak Röjtökmuzsajon

Röjtökmuzsaj - Egészségügyi okok miatt lemondott a polgármesteri posztról Bak Gyuláné, Röjtökmuzsaj… Tovább olvasom