Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Firtl Mátyás a Parlamentben - Európai Örökség címet kapott a Páneurópai Piknik Emlékpark

A rangos nemzetközi elismerés olyan helyszíneknek jár, amelyek az európai történelemben, kultúrában és integrációban fontos szerepet töltenek meg.


A Páneurópai Piknik Emlékpark az 1989-es Páneurópai Piknik és határáttörés helyszíne, ahol 1989. augusztus 19-én soproni és debreceni, – akkori ellenzéki – szervezők határmenti pikniket szerveztek a vasfüggöny két oldalára, a Bontsd és vidd! jelszóval - mondta el parlamenti felszólalásában Firtl Mátyás (Fidesz-KDNP), Sopron országgyűlési képviselője.

Az eseményen mintegy 600 NDK-s állampolgár áttörte a Magyarországot és Ausztriát – a két világrendet – elválasztó határt és menekült Ausztrián át a szabad világba.

Így vált a világrendeket elválasztó határok elleni békés piknik határáttöréssé és egyben történelmi jelentőségű eseménnyé.

Az esemény hatásában túlnőtte Magyarország határait, mert egyértelműen megfordíthatatlanná tette azt a folyamatot, amely a berlini fal leomlásához és Európai újraegyesüléséhez vezetett.

Amint azt Kohl kancellár is megfogalmazta: „Ne feledjük, hogy a Brandenburgi Kapu alatti föld magyar föld!

A Berlini Fal lebontása Magyarországon kezdődött, a német újraegyesítés felé az első lépés a Páneurópai Pikniken történt."

A felszólalás teljes szövege itt olvasható el >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronikon - először, de nem utoljára

A Liszt-központban rendezték meg a soproni sikertörténeteket bemutató programot, a Sopronikont. Jó… Tovább olvasom