Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Firtl Mátyás a minisztert kérdezte: hány sávos lesz az M85?

Sopron és környéke országgyűlési képviselője azonnali kérdést intézett a szakminiszterhez az M85-ös gyorsforgalmi úttal kapcsolatban.
  
– Az M85-ös gyorsforgalmi úttá bővítése nemcsak Sopron városnak és a térségének fontos, de nemzeti érdek is. A gazdasági növekedésnek egyik motorja a főváros ugyan, a másik, nem kevésbé fontos hajtóerő azonban a megyei jogú városokban van - mondta a Parlamentben Firtl Mátyás.

Ezért is bíztak abban a soproniak a kormány bejelentéseinek alapján, hogy 2018-ig az autópályák országhatárig tartó kiépítésével a ciklus végéig végre megvalósul az évtizedek óta várt és ígért biztonságos, balesetmentes útfejlesztés, amelynek köszönhetően a térség évtizedes elszigeteltsége megszűnik.

Mindezek ellenére a korábbi terveknek ellentmondó információk láttak napvilágot: a tervezettel ellentétben első ütemben, takarékossági okokból 2×1 sávos autóútként épülne meg a gyorsforgalmi út.

Ez a megoldás nem szolgálja a fejlesztés egyetlen célját sem maradéktalanul, ezért a térségben lakók, a vállalkozóink joggal fogalmazták meg azt az igényt, hogy az eredeti elképzelések szerint valósuljon meg a Csorna–Sopron–országhatár útfejlesztés – foglalta össze a lényeget Firtl Mátyás, majd megkérdezte, hogy a korábbi bejelentéseknek megfelelően megvalósulhat-e az M85-ös Csorna–Sopron–országhatár útszakasz 2018-ig.

A miniszter távollétében Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára válaszolt. Elmondta, az elmúlt napokban olyan információk láttak napvilágot, amelyek egy szakmai álláspontot tükröztek, de nem egyeztek meg a kormány szándékaival.

– A kormány szándékai világosak: az M85-ös Csornától Sopronig tartó szakasza meg fog épülni hazai költségvetésből, 2x2 sávon – mondta az államtitkár.

Foglalkoztunk többször a témával

A témával a Kisalföld többször foglalkozott, legutóbb szombaton összegeztük az elmúlt hét történéseit (Három nap alatt lett négy sáv a kettőből). Abban a cikkben is szerepelt, hogy a hírt, miszerint az M85-ös főutat 2x1 sávosra tervezik megépíteni, a Magyar Közlönyben november 26-án megjelent 1696/2014. számú kormányhatározat tartalmazza.

Ahogy a lap fejlécében is olvasható, a Magyar Közlöny „Magyarország hivatalos lapja".
Az M85-ös Csornától Sopronig tartó szakasza is meg fog épülni hazai költségvetésből, 2x2 sávon.
Tasó László államtitkár

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A temetőnél fél óra parkolás ingyenes lesz Sopronban

Egy tervezet szerint a Pozsonyi úti temetőnél 30 perc várakozás ingyenes lesz, egy utcaszakasz pedig… Tovább olvasom