Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Firtl a Parlamentben: Sopron a hűség,a szabadság és a nemzet szolgálatában

Firtl Mátyás a Parlamentben is megemlékezett az 1921-es népszavazásról, Sopron szerepéről.
  

Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője a Magyar Országgyűlésben ma napirend előtti felszólalásban méltatta:
A hét végén ünnepeltük Sopronban a Hűség Napját.

1921. december 14-én Sopron és környező 8 település népszavazásban döntött arról, hogy a Trianoni Békediktátum ellenére Magyarországhoz kíván tartozni.

A népszavazás lehetőségét az „Ágfalva hősei-Sopron megmentői", a Rongyos Gárda néven is ismert felkelők véráldozata teremtette meg, a tárgyalások sikere nagyrészt gróf Bánffy Miklós külügyminiszter diplomáciai zsenialitásának köszönhető. A szavazattöbbség pedig a hűséges polgároknak: magyaroknak, németeknek és horvátoknak döntése volt.

A Nemzetgyűlés Sopronnak, a magyar hazához való tántoríthatatlan ragaszkodásáért a Civitas Fidelissima címet adományozta.

Nagy, nemzeti ünnepeink mellett, Sopron legnagyobb ünnepe, a Hűség Napja.

Ezen a napon adjuk át a Leghűségesebb Város legrangosabb kitüntetéseit, és büszkén mondhatjuk, hogy kitüntetettjeink a nemzet leghűségesebbjei közül valók.

Hűségük a közösséget szolgálja. Hűségük alapja a hazaszeretet, a nemzetszeretet.

Amint azt Melocco Miklós, Sopron idei Díszpolgára egy interjújában mondta:
„Semmi más nem fontos, csak az: Szolgálja-e a nemzetet?"

Melocco Miklóst alkotóként Sopronhoz az 1989. évi Páneurópai Piknik és határáttörés helyszínén felállított, Áttörés című szoborkompozíció kapcsolja.

A szobor-együttes a határáttörés, a rabságból a szabadságra-jutás és egyben a rendszerváltoztatás kőbe vésett emlékműve.

A negyedszázaddal ezelőtti kelet-európai kommunista rendszerek bukása 25. évfordulós évében látnunk kell azt, hogy a nagypolitika megegyezésén és akaratán túl, a rendszerváltás nem jöhetett volna létre a hazaszerető és a nemzet iránt elkötelezett polgárok nélkül.

Másrészt azt, hogy 25 évvel ezelőtt, – mint ahogyan 1956-ban, és 1921-ben is – a magyarok erkölcsi parancsnak engedelmeskedve vihették végbe a 20. század történelmének legkiemelkedőbb eseményeit.

Ennek az erkölcsi parancsnak ereje pedig: a hazaszeretet, a nemzetszeretet!

„Semmi más nem fontos, csak az: Szolgálja-e a nemzetet?"


Sopron legnagyobb ünnepében a hűség és a szabadság összeér.

Nem csak azért, mert 4 évtizednyi kommunista diktatúra után 1989-nek kellett eljönnie ahhoz, hogy a soproni hűséget ünnepelni lehessen, de azért is, mert, a rendszerváltoztatás évében a Sopron a nemzetszeretet és hűség szilárd erkölcsi alapján állva tett tanúbizonyságot a cselekvő szabadságvágyáról.

Rést bontott a vasfüggönyön, kinyitotta a határait és kiverte az első téglát a Berlini Falból.

Sopron, a Leghűségesebb Város, 1989-ben a rendszerváltozás évében a szabadság városává is vált.

Erkölcsi erővel a hűséget szolgálta, amikor kiállt a nemzet mellett 1921-ben, és erkölcsi tartással, bátorsággal a szabadságot szolgálta, amikor 1989-ben kiállt az európaiság mellett.

Melocco Miklós szobra mintegy oltárként őrzi magában a berlini fal egy tégláját.

Legyen minden szabadságszerető magyarnak és európainak zarándokhelye!

Az ünnep nemzetszeretettel, hazaszeretettel mér, ezért az ünnep küldetéses emberekre irányítja fényét minden közösségben.

Így dr. Szilágyi Lászlóra, a mecénás lelkű művészetpártolóra is, aki nem csak a kultúrában, de a ’89-es határáttörés eseményeinek elevenen tartásában is fáradhatatlan, a „Városért": ezért „Pro Urbe" díjjal tüntettük ki!

Mert kulturális gazdagság nélkül nincs gazdasági sikerekben erős város és ország.

A kommunista hatalom ugyanazzal a szándékkal igyekezett eltüntetni az 1921. évi nemzethűséget, mint ahogyan a Hűségzászlónkat, a Rongyos Gárdát, Bánffy Miklós emlékezetét, ugyanúgy, mint 1956-ot, és mint minden olyan értéket, amelyre igaz volt: „szolgálja a nemzetet".

A negyedszázaddal ezelőtti rendszerváltás újrateremtette a legnemesebb értékek és eszmék érvényesítése lehetőségét: önbecsülésünk, nemzettudatunk erősítésére.

Ezeknek az értékeknek és eszméknek egyetlen minőségi kritériuma van:

„Semmi más nem fontos, csak az: Szolgálja-e a nemzetet?"
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata Sopronban is jótékonykodik

Több soproni szervezetet is támogatnak, közel száz gyermek karácsonyát teszik szebbé. Tovább olvasom