Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 25°C Még több cikk.

Filmesek költöztek a soproni Fő térre

Kosztümös színészek sétálnak át a Fő téren, darus autóból operatőr néz be a Storno-ház ablakán, egy sötétkék autóbusz irodaként funkcionál a Kolostor utcában. Filmesek költöztek a soproni belvárosba, készül a Kossuthkifli, a hatrészes tévésorozat.
– A történet sokszínűsége ragadott meg. Nehéz is lenne műfaji keretek közé szorítani Fehér Béla regényét, mert klasszikus és népmesei elemek egyaránt vannak benne, paródia ugyan, de elgondolkodtató is. Zsongó-sodró, szellemes történet – magyarázza Rudolf Péter színművész, a Kossuthkifli rendezője, miközben az Ikarus-irodából a Storno-ház felé tartunk. A Fő téren műszakiak hada várja, hogy megkezdődjön a délelőtti beállítás, a színészek már öltöznek, sminkelnek, mindenhol készülődés. A belvárost most kezdik „belakni", a múlt héten a Bécsi úti Pékmúzeum volt a főhadiszállásuk.

– Száz színész dolgozik a produkcióban több mint száz helyszínen, három nagyjátékfilmnyi anyagot, összesen 312 percet forgatunk le hetvenöt nap alatt. Hónapokig készültünk. Most nagy a tempó, de szerencsére minden munkatársam profi és ugyanúgy megszállottak, mint én. Néha improvizálnunk kell, de ettől megy fel bennünk az alkotást segítő adrenalin – mosolyodik el Rudolf Péter és lelkesen mesél szűk utcán robogó postakocsiról, kalandokról, szerelemről, hegytetőre vonuló honvédhadseregről, Pozsonyból induló delizsánszról (postakocsi), amit egy halottas kocsi vesz üldözőbe...

Rudolf Péter a rendezői székből figyeli a soproni Storno-házban egy jelenet beállításait. Fotó: Magasi Dávid
Rudolf Péter a rendezői székből figyeli a soproni Storno-házban egy jelenet beállításait. Fotó: Magasi Dávid

Fehér Béla 2013-ban Aegon-díjra jelölt regénye, a Kossuthkifli több szálon futó, romantikával fűszerezett, „gyaloggaloppos", XIX. századi „road movie". 2014-ben kerül majd képernyőre. Az első részben láthatják viszont a soproniak a Storno-házban felvett jeleneteket, de Rudolf Péter elárulta, résen kell lenniük. A filmre kerülő ház külső képét ugyanis Kőszegen és Budapesten forgatták és egy pozsonyi otthonként szerepel... Merthogy a történet az 1848/49-es szabadságharc idején játszódik. Swappach Amadé, Kossuth seregének őrnagya és frissen megszöktetett szerelme, Estilla Pozsonyból útnak indulnak a kotnyeles grófnővel, a kocsihajtóval és egy láda bejglivel Debrecenbe, hogy végére járjanak az őrnagy által feltételezett hazaárulásnak. De nem sejtik, hogy üldözőbe veszik őket. Számos kalandba keverednek persze, miközben a nézők a képzelet és a valóság határán egyensúlyoznak. A film főszereplői Lengyel Tamás, Nagy-Kálózy Eszter, Trokán Nóra, Kálloy Molnár Péter, Reviczky Gábor, Haumann Péter és Kőszegi Ákos, de feltűnik majd többek között Törőcsik Mari és Básti Juli is.

A sorozat az Omnibus Film produkciója, a rendező-producer Rudolf Péter, aki Hársing Hilda dramaturggal együtt készítette a forgatókönyvet. Az operatőr Kapitány Iván, aki szintén részt vett az írásban. A széria költségvetése jelenleg 740 millió forint, melyből 480 millió forintot az MTVA finanszíroz, a fennmaradó összeg szponzori támogatásokból áll össze.

Míg a stáb készülődik a Storno-ház múzeumként működő, de a héten a forgatás miatt zárva tartó helyiségeiben, a Soproni Múzeum munkatársa árgus szemmel figyeli, nehogy a filmesek véletlenül is kárt tegyenek valamiben.

– Az autentikus helyszín sok mindent hozzátehet a történethez, ezért talán jobb is így forgatni. Sok munkát ad ugyan az állandó költözés, de hollywoodi mintára felépíteni egy stúdiót irgalmatlan pénzbe kerülne – jegyzi meg Rudolf Péter. 
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Széchenyis diákok a csillagászok európai konferenciáján

Csillagászok európai konferenciájára volt hivatalos a soproni Széchenyi-gimnázium ötfős csapata Lang Ágota tanárnő vezetésével. Tovább olvasom