Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Filmes höveji csipkekrónika

Hövej–Budapest - Filmetűd készült a höveji csipkevarrás jeles képviselőiről, az Ivánkovits testvérpárról. Az idén 85 éves Lujza és a 80 éves Katica szülőfalujukban élnek, és elődeikhez hasonlóan öregbítették a világon egyedülálló hímzés hírnevét.
A közelmúltban ünnepelte fennállásának 750. évfordulóját Hövej. A jubileumi emlékpark és a faluház avatása mellett csendben még történt valami: az érdeklődőknek levetítették a „Höveji csipke szívvel-lélekkel" című filmetűdöt. Az alkotók, a Budapesten élő Durkó Zsolt és Ivánkovics Zoltán azoknak a szorgos kezeknek állítottak emléket, „akik a höveji nép művészetét világhírűvé tették".

– Réka lányom néhány évvel ezelőtt tányérfestést tanult nagynénémtől Hövejen, gyerekkori nyaraim kedves falujában. Számos családi történet bukkant elő beszélgetéseik során, amely a késztetést adta: mindezeket meg kell örökíteni a jövőnek – mesélte érdeklődésünkre Ivánkovics Zoltán, a film ötletgazdája, vágója. – Katica néni a felvételek előtt hosszan és súlyos betegségben szenvedett, de a forgatásra testvérével, Lujzi nénivel együtt különös erőt adott nekik a visszaemlékezés lehetősége. Teljes szellemi-lelki frissességgel álltak a kamera elé, bár a végén megjegyezték: „A fejünk fölött elszállt az idő."


Így a film kicsit köszöntésnek is készült, hiszen Ivánkovits Lujza 85., testvére, Katica 80. születésnapját ünnepelte idén. A XIX. század második felében dédanyjuk, Horváth Borbála indította útjára a világon egyedülálló hímzést, amelyet a hövejiek „pókozásnak" neveztek el. Ez a sajátos művészi technika adott megélhetést évtizedeken keresztül a falu lányainak, asszonyainak. Harminc-negyvenféle mintát tudtak fejből. Kezük alatt annak idején – többek között – vőlegényingek, menyasszonyi ruhák, verbunkos kötények, később függönyök, miseruhák, oltárterítők születtek.

– Katica néni egy idő után tányérra is megfestette a maga tervezte mintákat. Ahogy Lujzi néni a filmben megjegyezte: „Katica annyit festett, hogy Hövejtől Kapuvárig ki lehetne velük rakni az utat." Sok kutatás előzte meg alkotásunkat, mégis a dokumentumok helyett azok a legendás, meseszerű történetek hitelesítik a filmet, amelyeket a múltat idézve ők mesélnek, mondanak el – hangsúlyozta végül Ivánkovics Zoltán.

Olvasóink írták

 • 2. R. Adél 2008. április 13. 17:10
  „Jó napot kívánok!

  Engem is a film érdekelne, hogy miként lehetne hozzájutni, hiszen a két néni oly közel áll szívekhez!

  Nagyon köszönöm!”
 • 1. Szabó Ákos 2007. december 04. 10:45
  „Jó napot kívánok!

  Mivel édesanyám höveji származású és én is személyesem ismerem a cikkben szereplő hölgyeket, szeretném megvásárolni a róluk készült filmet. Ebben kérném segítségüket, hol lehetne megvenni.

  Előre is köszönöm”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervmódosítás: fejlesztések indulhatnak Tómalmon

Sopron-Tómalom - Kemping létesítésére megfelelő terület kialakítását, valamint a tómalmi strand… Tovább olvasom