Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Film az etruszk kapcsolatról

A soproni Föld Arca Filmstúdióelsőként készített filmet az olasz dr. Mario Alinei nyelvészprofesszorról.
A soproni Föld Arca Filmstúdió – eddig elsőként Magyarországról – olaszországi otthonában készített filmet dr. Mario Alinei nyelvészprofesszorról. A tudós állítja: az etruszkok leszármazottai a Kárpát-medencében élnek.

dr. Mario Alinei nyelvészprofesszor Kattintson a képre >>
Az RTL Klub szeptember 29-én délelőtt 10.40-kor kezdődő műsorában a „Magyarok Etruriában" című film soproni rendezője, Czanik Csaba beszél arról, hogy az olasz nyelvész, Alinei professzor szerint az etruszk szövegek, sírfeliratok lefordíthatóak a magyar rovásírással. Czanik Csaba érdeklődésünkre elmondta: Itália területén a Kr. e. 3. évezredben élt etruszkok életmódja, nyelve a mai napig kihívást jelent a történészeknek, nyelvészeknek.

Dr. Mario Alinei – az utrechti egyetem professzora, a Societas Linguistica Europaea elnöke – húsz évvel ezelőtt kezdte el kutatni az etruszk nyelv sajátosságait, és tanulmányai során nem várt, megdöbbentő felfedezésre jutott.

Az etruszk nép nem tűnt el a történelem palettájáról, leszármazottai a Kárpát-medencében és a mai Magyarország területén élnek, s az etruszk nyelv kései változatát beszélik.

Ha ez a felfedezés végleg beigazolódik, akkor az nemcsak a magyar őstörténet újraértelmezését vonja maga után, hanem felborítja az évszázadok alatt bevésődött történeti feltételezéseket, igaznak hitt állításokat. A Föld Arca Filmstúdió – eddig egyedüliként Magyarországról – felkereste a professzort olaszországi otthonában, hogy beszámoljon felfedezéséről. A film nem hivatott arra, hogy eldöntse Alinei felfedezésének igazságát, csupán krónikásként közöl tényeket a tudományos törekvésről.

A filmben megszólal Kiss Dénes, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Írók Egyesületének főtitkára; Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke és Szabó T. Attila biológus, az MTA doktora is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évig feküdt holtan a lakásában

Sopronban a József Attila-lakótelep egyik lakótelepi lakásban már fél éve meghalt az az 58 éves férfi, akiről hosszú ideje mindenki azt hitte, elutazott. Úgy tudjuk, a férfi januárban kereste fel a közös képviselőt, hogy májusig előre kifizesse több havi költségeit. Azt mondta, elutazik, ami valószínű volt, hiszen orvosi vizsgálatra több alkalommal is befeküdt egy-két hétre gyógyintézetekbe. Tovább olvasom