Kisalföld logö

2018. 10. 24. szerda - Salamon 9°C | 14°C Még több cikk.

Film a Páneurópai Piknikről

Harmincperces filmmel emlékezik meg a német ZDF televízió a 15 évvel ezelőtti Páneurópai Piknikről. Vetítésére augusztus 10-én kerül sor. Az évfordulóhoz kapcsolódik, hogy az egyik legnagyobb példányszámú műsormagazin különszámot jelentet meg Sopronról.
Az emlékezetes Páneurópai Piknik hatását, következményeit számos írás és film próbálta elemezni, feltárni. A tizenöt éves évforduló alkalmából a német ZDF televízió most olyan filmet forgat, amelyben három volt NDK-s család idézi fel a történteket. Három olyan család, amelyek élete jobbra fordult az akkori NSZK-ban. A Most vagy soha című alkotás rendezője Konrad Herrmann.

– Nem dokumentumfilmet készítünk, hanem azoknak az embereknek a történetét szeretnénk elmesélni, akik itt voltak azon a napon és részesei voltak az eseménynek – mondta a határáttörés helyszínén Konrad Herrmann. – Sok-sok családból hármat választottunk ki, akik különböző utakon érkeztek Magyarországra.

– Megtalálták a Páneurópai Piknik német nyelvű szórólapjait, s ennek alapján jöttek ide 1989. augusztus 19-én – folytatta Konrad Herrmann. – Mindhárom családnak jól alakult az élete, talán szerencsések is voltak. Munkát találtak, boldogultak és végül nyertesei lettek ennek a történetnek. A filmben szeretnénk „megfogni" azt a pillanatot, amikor az embernek dönteni kell. Az ő esetükben: menni vagy maradni. Ezért választottuk a film címéül, hogy Most vagy soha. Ebben az évben is sokat mesélnek majd nálunk a berlini fal leomlásáról, de arról keveset hallani, hogy előtte milyen dolgok történtek Magyarországon. Erre már kevesen emlékeznek Németországban, ezért emlékeztetni kell az embereket. Ezért tartom fontosnak ezt a filmet.

Az öttagú stáb számos helyszínen forgat Sopronban és környékén – a Fertőn, a nemzeti parkban, Fertőrákoson – , de a középpontban az áttörés helyszíne áll. A Páneurópai Alapítvány felépíttette az egykori határkapu hasonmását, hogy minél hitelesebb legyen a film. A forgatáshoz tartozik, hogy pénteken 14 órakor a Lövér Szálló teraszán – ott, ahol 1989-ben volt a Páneurópai Piknik sajtótájékoztatója – részletesen beszámolnak a film készítésének körülményeiről, tapasztalataikról. Konrad Herrmann még érdemesnek tartotta kiemelni, hogy annyira szépnek találták Sopront és környékét, hogy a tervezett anyag kétszeresét vették fel, de már van elképzelése, hogyan dolgozza fel a rögzített képsorokat.

Nyerj és utazz!

A piknik évfordulójához és a filmhez kapcsolódik, hogy az egyik legnagyobb példányszámú német műsormagazin is bemutatja a három családot, és azon a héten, amikor a vetítésre kerül sor, soproni különszámot jelentetnek meg, bemutatva a város turisztikai vonzerejét – tudtuk meg Hans-Peter Gaultól, a lap munkatársától. Az olvasóknak játékot hirdetnek, s a nyertesek a Magyar Turizmus Rt. támogatásával Sopronba utazhatnak a 15. évforduló ünnepségeire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsúfoltak a helyi buszjáratok

Zsúfolásig telnek a soproni buszjáratok reggel és kora délután. A problémát az jelenti leginkább,… Tovább olvasom