Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Fiatalon a soproni mentállomás élén

Sikeres pályázata után a 27 éves Lükő Pétert választották a soproni mentőállomás vezetőjévé.
Péter tizenkilenc éves kora óta mentőzik, a Debreceni Egyetemen szerzett oklevele épp tegnap volt hároméves.
Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk (2005. június 11.), az országoshoz hasonlóan átalakítás előtt áll a soproni mentőszolgálat is. Ennek keretében meghirdették a soproni állomásvezetői posztot, melyre a mentőtisztek közül ketten nyújtottak be pályázatot. Közülük a 27 éves Lükő Péter nyerte el a tisztséget, melyet hivatalosan július elsejétől tölt be.

Átszervezték az állomást

Lükő Péter
– Nyolc éve mentőzök, öt évig ápolóként, azóta mentőtisztként dolgozom. Tiszti oklevelem, melyet a Debreceni Egyetemen szereztem, épp a minap volt hároméves – mondja Péter, aki korábban a Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Karán tanársegédként oktatott. Mint mondja, az egészségügy átszervezése hátrányosan érinti a soproni állomást, ugyanis a hatékony intézménnyé alakulás és szervezet-modernizálás jegyében felmondtak például a gazdasági vezetőnek. – Balogh Tamásné visszatérésére egyébként lesz mód. Méreteinél fogva a soproni úgynevezett „B" kategóriás állomásnak minősül, de a sok teendő megkívánná ezen pozíció betöltését.

– Jelenleg a soproni állomáson 38 fő dolgozik, abból 17 mentőápoló, 14 főállású gépkocsivezető, két főállású mentőtiszt, egy főállású szakorvos és három részfoglalkozású orvos. Összesen öt autóval végzik a munkájukat, kettő az úgynevezett 24 órás kocsi, melyeknek mindig bevethetőeknek kell lenniük. Ezekből az egyik az esetkocsi. – Naponta általában 15–20 sürgős riasztást kapunk, melyekből körülbelül nyolc esethez vonulunk az esetkocsival – mondja Péter.

Tanfolyamot szervez

Elmondása szerint hazánkban rendkívül alacsony azoknak a száma, akik ismerik az életmentéshez szükséges tudnivalókat. –  Ausztriában például a lakosság egyharmada képes újraéleszteni, ez az arány hazánkban elenyésző – mondja a tiszt, akinek tervei között szerepel, hogy életmentő-tanfolyamok szervezésével segítse elsajátítani az ehhez szükséges ismereteket. – Az azonnali beavatkozás valóban életet menthet – mondja, majd hozzáteszi, akiken az életmentők segítenek, előfordul, hogy visszatérnek köszönetet mondani. – Volt például, hogy egy esti összejövetelen rosszul lett egy férfi. Szerencsére közeli helyen történt az esemény, így hamar a helyszínre értünk az esetkocsival. Megállt a szíve, tehát gyakorlatilag meghalt, de a sikeres újraélesztést követően vissza tudtuk hozni. Azóta, ha találkozunk az utcán, mindig megállunk beszélgetni.


A soproni állomásvezető

Lükő Péter 1996-ban érettségizett a soproni Berzsenyi-líceumban, mentőtiszt-oklevelét 2002-ben szerezte Debrecenben. A 2004/05-ös tanévben tanársegédként dolgozott a Pécsi Tudományegyetemen, július elsejétől tölti be az állomásvezetői posztot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyköveti látogatás

Walter Dezső, Sopron polgármestere fogadta kedden a városházán Mushka Yuriit, Ukrajna magyarországi nagykövetét. Mint megtudtuk, a diplomata látogatásának célja Ukrajna és Magyarország – azon belül is a nyugati régió – sokoldalú együttműködésének élénkítése volt. A elmondta, amennyiben a negyvennyolcmilliós lakosú Ukrajna csatlakozik az Európai Unióhoz, azzal hazánkkal való kapcsolata még inkább erősödhet, kedvezve ezzel mindkét félnek. Tovább olvasom