Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Fiatalok sikertelen felvételi után

Idén az egekbe szöktek a felvételi ponthatárok. Rengeteg olyan diák akadt, akit nem vettek fel.
Az Oktatási Minisztérium adatai szerint 2005-ben 150.076 diák jelentkezett valamilyen felsőoktatási intézménybe. Ebből a tanulók 30,9 százalékának sikerült bejutnia főiskolára vagy egyetemre. Az OM honlapja szerint 2004-ben ugyanez az arány 30,8 százalék volt. Ez a 0,1 százalékos emelkedés akár pozitívan is jellemezhetné az előző tanévben bevezetett érettségi rendszert, ám 2005-ben soha nem látott magasságokba kúsztak fel a felvételi ponthatárok, és hiába volt egy-egy tanulónak több nyelvvizsgája és emelt szintű érettségije, sok esetben ez sem bizonyult elégnek. Ezek a diákok egy év kényszerpihenőre ítéltettek, és nagy részük most ősztől a tanulás mellett munkát is kénytelen vállalni.
A soproni Horváth Blanka 134 pontot gyűjtött. Ez a 90 százalékos biológiaérettségiből, emelt szintű történelemérettségiből, angol középfokú nyelvvizsgából tevődött össze. Blanka pszichológia szakokra jelentkezett több helyre az országban, ahova 135–139 ponttól lehetett bejutni.
– Így maradt a tanulás és a munka – mondta Blanka.


Februárban újra vizsgázik

– Reggeliztetőként dolgozom egy hotelben – folytatta Horváth Blanka. – Februárban újra emelt szintű vizsgát teszek történelemből – idén erre is nyílik lehetőség. Ha ez nem sikerül jól, még próbálkozhatok májusban is.
Blanka németből is fog nyelvvizsgázni. Maximális, 144 pont körüli értéket akar elérni majd az érettségin, úgy gondolja, csak így lesz esélye a felvételre. P nem az új rendszert hibáztatja, meglátása szerint nem rossz, csak még ki kell forrnia magát.

Lanczkor Kitti az ELTE jogi karára jelentkezett elsőnek, ahova a szükséges 135 pontból 133-at sikerült összegyűjtenie. Az ELTE nemzetközi tanulmányok szak 142-es ponthatáráról egy ponttal, míg a Corvinus Egyetem ugyanezen szakáról hattal maradt le. Emelt szintű történelemérettségivel és két középfokú nyelvvizsgával is rendelkezett. Az emlékezetes matematikaérettségit újraíratták – neki az első ötösre, míg a második négyesre sikerült...

Hiányolják a nyílt napot

– Jelenleg könyvtárosasszisztensként dolgozom – mondta el Kitti. – Emellett gőzerővel tanulok. Februárban megismétlem az emelt szintű történelmet, felsőfokú nyelvvizsgára is készülök. A maximális pontszámra hajtok.

Kitti szerint az új rendszer egyik hibája az volt, hogy számos tudnivalóról nem értesítették időben a diákokat, így nem maradt elég idő a felkészülésre egy-egy változtatás kapcsán. Sok felsőoktatási intézményben nem is rendeztek nyílt napot, ahol pedig hasznos információkra tehettek volna szert a középiskolások.

198 pályakezdő jelentkezett a munkaügyi központnál

A megyei munkaügyi központnak nincsenek számadatai azokról a diákokról, akik azért akartak munkát vállalni, mert nem vették fel őket. A soproni munkaügyi kirendeltséggel kapcsolatban megtudtuk, hogy itt 198 pályakezdő munkanélkülit regisztráltak, ebből 104 középiskolát, 53 pedig egyetemet vagy főiskolát végzett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Középkori kápolnát tártak fel

Kora középkori kápolnára bukkantak a régészek a soproni Kecske-templom sekrestyéjében. Tovább olvasom