Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Fiatalkorúak börtöne épülhet

Fiatalkorúak börtöne épülhet meg  Sopronkőhidán. Ez lesz a Dunántúl egyetlen ilyen intézménye. Jelenleg harminc régióbeli fiatal tölti büntetését Szirmabesenyőn, Tökölön, illetve Kecskeméten.

Dr. Hankó Faragó Miklóssal, az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkárával tárgyalt tegnap Sopronban Walter Dezső polgármester a Sopronkőhidán létrehozandó fiatalkorúak börtönéről. Az intézmény ötlete a polgármestertől származik, s az elképzelés illeszkedik a tárca törekvéseihez. A jogszabály szerint  a lakóhelyük szerint legközelebbi intézetben kell a szabadságvesztést letölteni, a Dunántúlon viszont nincs a fiatalkorúaknak börtöne.

– Sopron polgármestere keresett meg az ötlettel, hogy Sopronkőhidán érdemes lenne fiatalkorúak börtönét létrehozni. Ezt az elképzelést csak támogatni tudjuk – szögezte le a Kisalföldnek az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkára, dr. Hankó Faragó Miklós, miután az elképzelésről tárgyalt a soproni városvezetőkkel.

Állami és magántámogatásból?

– Nem a jövő héten megvalósuló tervről van szó, de egy-két év alatt megépülhet az intézmény – tette hozzá az államtitkár, hangsúlyozva, a részletek további tárgyalásokon dőlnek majd el.
Egyelőre az a legnagyobb kérdés – derült ki –, hogy ki finanszírozza a beruházást. Az államtitkár szerint a központi költségvetésnek erre egyelőre nincs forrása, az önkormányzat viszont részt vállalhatna a terhekből. De az sem kizárt, hogy az állami és magánszektor együttműködésén alapuló, úgynevezett PPP-módszerrel építik meg Sopronkőhidán a régió egyetlen fiatalkorúak fogva tartására alkalmas intézményét.
Az ötven-nyolcvan  fő befogadására alkalmas börtön tehát magántőkéből is létrejöhet, de mint az államtitkár hangsúlyozta, az őrzés mindenképpen állami feladat marad.

Túlzsúfolt intézmények

A megyénkben működő két büntetés-végrehajtási intézet rendkívül túlzsúfolt. Győrött 210 fogva tartott és négy fiatalkorú él a 158 férőhelyen, 54 zárkában, Sopronkőhidán pedig 424 helyen 701 elítélt tölti büntetését. Kézenfekvő a kérdés: miért nem ezen a zsúfoltságon próbálnak meg egy újabb intézménnyel enyhíteni? A kérdésre az államtitkár újra a magánszektor együttműködésének lehetőségével válaszolt. – Ismert, hogy két, egyenként 700 fős büntetés-végrehajtási intézet létesítését tervezzük a magántőke bevonásával, s az egyik a nyugati régióban lesz. Ez jelentősen enyhít majd a zsúfoltságon, ugyanakkor nincs a térségben egyetlen fiatalkorúak börtöne sem. Győrből, Sopronból, Szombathelyről és a térségből Szirmabesenyőre, Tökölre vagy Kecskemétre kerülnek a fiatalkorúak.

Nem tartanak ellenzéstől

A munkahelyteremtésre, a fejlesztésre helyezte a hangsúlyt Walter Dezső polgármester, aki szerint a kőhidai hektárokat így lehetne jól kihasználni. A tárgyalópartnerek hangsúlyozták, tervről még nem, legfeljebb támogatható elképzelésről van szó, a tárgyalásokat ugyanakkor folytatják. Attól egyik politikus sem tart, hogy az ötletet ellenezné a környék lakossága.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felszámolják a Pilis-Investet

Ismét elmaradt a Pilis-Invest küldöttgyűlése. Dr. Szekeres Csaba ügyvéd szerint a cég vagyona… Tovább olvasom