Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Feszült hangulatú kópházi közgyűlés

Viharos közgyűlésre számítottak kredden este Kópházán. Ehhez képest bár feszült hangulatban, de a testület meglehetősen egységesen leszavazta a napirendek közül kiemelkedő, a polgármester által előterjesztett rendeletmódosítást.

Elutasított napirend

A pénzügyi bizottság javaslatára tegnap este a kópházi képviselő-testület nem fogadta el az idei költségvetési rendelet módosítását. A Pilsits Mária polgármester által előterjesztett napirendet azért utasították el a képviselők, mert szerintük az intézmények működtetésére fordítják azokat a bevételeket, amelyeket beruházásokra és fejlesztésekre kellene felhasználni. Az önkormányzat vagyona – az adóbevételek növekedése ellenére – folyamatosan csökken. Az utóbbi évek vagyonfelélése elérte a 18 millió forintot Firtl Katalin bizottsági elnök szerint.

A bevételek nem fedezik a kiadásokat

– Valóban igaz, hogy a működési bevételek az idén nem biztosítják a kiadásokat, de több évet vizsgálva megállapíthatjuk, hogy volt olyan esztendő, amikor a fejlesztésekre költött összegek 4–5 millió forinttal meghaladták a tervezettet. Összességében tehát kiegyenlítődött, illetve valamelyest valóban csökkent a fejlesztési kiadás. Megnyugtató azonban, hogy működési hitelt egyik évben sem kellett felvennie az önkormányzatnak – adta meg a választ Pilsits Mária.
Azt is többen kifogásolták, hogy a régi kultúrotthon lebontásának, illetve a településfejlesztési koncepció elkészíttetésének megpályáztatása szerintük szabálytalan volt, mert az előbbi nem került a testület elé, míg az utóbbinál szakszerűtlen szerződéseket kötöttek. A polgármester válaszában kifejtette, hogy a kihirdetéstől a pályázat elnyeréséig minden nyilvánosan, a képviselő-testület által ellenőrizhetően történt. Mindkét esetben két évig benne szerepelt a költségvetésben a két feladatra szánt összeg, amit a képviselők meg is szavaztak. A településfejlesztési koncepciónál három ajánlat közül a legjobbat, az anyagilag legkedvezőbbet fogadták el. Ami pedig a kultúrotthon bontását illeti, Pilsits Mária szerint szintén a törvényben előírtak szerint történt.
Firtl Mátyás képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a testületnek nem a korábbi évek gazdálkodásáról, hanem a 2002-es költségvetésről kell szavaznia. Knull László szerint mindenkinek be kell látnia, hogy az önkormányzat szabálytalanul gazdálkodott.
A meglehetősen egységes véleményeket tükröző szavazás után a testület még öt napirendi pont megtárgyalását vállalta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Advent első tüze

Alig ünnepeltük advent első vasárnapját, de Sopronban sajnos már a karácsonyhoz kapcsolódóan… Tovább olvasom