Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Fesztiválon népszerűsítik a pulykát

Újkér - Évente mintegy tízmillió pulykát vágnak le Magyarországon, a mennyiség negyede újkéri cégekhez köthető. Ennek apropóján a településen immár második alkalommal rendeztek pulykafesztivált.

– Az országban mindenütt a térség sajátosságait kihasználva rendeznek fesztivált. Újkér több pulykával foglalkozó cégnek a székhelye, sokan dolgoznak a környéken az ágazatban, ezért a mi nevünk ezzel a szárnyassal kapcsolható leginkább össze – mondta Hettlinger Károly polgármester.

A település első emberétől megtudtuk, hogy Újkéren nemcsak vállalkozók foglalkoznak pulykatenyésztéssel és -feldolgozással, hanem maga a község is. Azon szerencsések közé tartoznak, ahol a rendszerváltás idején sikerült megmenteni a hajdani tsz-t, mára jövedelmezővé – több tízmilliós a mérleg szerinti eredmény – tették a szövetkezetet. Harminc helybelinek adnak munkát, és a bevételek jó része a veszteséges marha- és sertéstelep felszámolása után ugyancsak a pulykatenyésztésből származik. Az előnevelt pulykát egy helyi cégtől vásárolják, és a jószágokat 16, a bakokat 21 hetes korban 9–10, illetve utóbbiakat 17–18 kilósan adják át az ugyancsak újkéri érdekeltséggel is bíró feldolgozónak. A most 40 ezer darabos állományt szeretnék a közeljövőben megduplázni.

 
A focicsapat tagjai is fakanalat ragadtak. Úgy, mint tavaly, most is pulykapörköltet készítettek. Fotó: Magasi
A focicsapat tagjai is fakanalat ragadtak. Úgy, mint tavaly, most is pulykapörköltet készítettek. Fotó: Magasi

Kövesi Ottó 1989-ben csirketelepét számolta fel, illetve tette alkalmassá pulykák fogadására. Azóta évente 2 millió pulykát ad le, ezzel az országban a harmadik legnagyobb tenyésztő az ágazatban.
– Nem könnyű a helyzet mostanában. Elszabadultak a takarmányárak, a húst pedig alig lehet eladni, hiszen egyre fogy az emberek pénze. Szinte mindent visszaforgatunk a vállalkozásokba, mindent magunk csinálunk a takarmány-előállítástól a feldolgozásig, és automatizáltuk a technológiát. Újkér környékén 90 család kenyere származik pulykatenyésztésből, a feldolgozóüzem pedig 700 embernek ad munkát. Bizakodóak vagyunk, nem adjuk fel – tette hozzá a cégvezető.

A szombati rendezvényen összesereglett a település apraja-nagyja, volt motorosfelvonulás, zene, tánc, tűzijáték és bál is. És mivel a magyar ember a hasát igen szereti, nem maradhatott el az össznépi főzőcske sem. A főszereplő a pulykahús volt, a többit az alkalmi szakácsok kreativitására bízták. Az Újkér FC csapatkapitánya – a bogrács mellett – Németh László volt. Elmesélte, csakúgy, mint tavaly, most is pulykapörköltet készítettek, de művüket ezúttal némi füstölt szalonnával és füstölt pulykacombbal is megbolondították. A jó hangulatot látva úgy tűnik, az ötletgazdák elérik a céljukat. A környékbeliek biztosan megszeretik a pulykát, ami nemcsak finom, hanem egészséges is. Mindemellett ellenőrzött magyar baromfi, ami ezer szállal kötődik megyénkhez.
 

˝Újkér környékén 90 család kenyere származik pulykatenyésztésből, a feldolgozóüzem pedig 700 embernek ad munkát.˝- mondta Kövesi Ottó
˝Újkér környékén 90 család kenyere származik pulykatenyésztésből, a feldolgozóüzem pedig 700 embernek ad munkát.˝- mondta Kövesi Ottó

Olvasóink írták

  • 2. Fater 2009. augusztus 11. 13:05
    „Ottó!
    Mint mindíg, most is jól megtámogattad a rendezvényt. Köszi.”
  • 1. janika 2009. augusztus 11. 11:06
    „Jobb lett volna, ha nem népszrűsítik a pulykákat, mert még valaki kitalálja "pulyka-influenzát"! Ami, azt követi, hát a kiírtásuk akár élve is a darálóba mint a kacsákat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több panasz az orvosokra

Sopron - Az Egészségbiztosítási Felügyelet tapasztalatai szerint egyre több a panasz az orvosokra. A… Tovább olvasom