Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Fesztiválon mutatták be folklórjukat

Sopron - Immár ötödik alkalommal rendezték meg a Fő téren a soproni kisebbségek kulturális fesztiválját. A rendezvényen bolgár, cigány, horvát és német együttes – közte Ki mit tud?-győztes tánccsoport – szórakoztatta a népes közönséget.
Olyan, mintha egy kis utazáson vennénk részt – ha külföldön járunk, ott sem mulasztjuk el soha a folklórprogramokat.

Dr. Szöllősi András
– Hazánkban tizenhárom népcsoport él; a nemzetiségek és etnikumok folklórjának, kulturális értékeinek bemutatása, a hagyományok őrzése az egész országot gazdagítja – hangoztatta fesztiválnyitó beszédében Rádonyi László, a soproni önkormányzat képviselő-testületének tagja, aki – mint mondta – a horvát kisebbséghez sorolja magát.

– A strandolás és a fesztivál között kellett döntenünk, mi az utóbbira voksoltunk, s nem bántuk meg – említette dr. Szöllősi András sebész, aki Tünde feleségével és két kisgyermekével, Milánnal és Bálinttal látogatott ki a Fő térre.

– Annak idején a Soproni Horvát Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezésére jött létre a fesztivál. Sajnos a részt vevő nemzetiségeknek azóta sem sikerült közösen egy olyan dátumot kijelölni, amely az évenkénti fesztivál fix időpontja lenne – nyilatkozta lapunknak dr. Payrits Ferenc, a soproni horvát önkormányzat elnöke. – A városban és környékén mintegy kétezer a horvát identitásúak száma. Idén a horvát néphagyományokat a Sopronban rendezett Nemzetközi Tambura- és Tánctábor fiataljai – közte szlovákiai, magyar és az anyaországból való horvátok – elevenítették fel. E rendezvénytől is reméljük, az eddiginél is több fiatal fordul majd a horvát kisebbségi önkormányzat és a horvát kulturális egyesületek felé.

Az idei fesztivál a bolgár kisebbségeket képviselő Martenica néptáncegyüttes fellépésével kezdődött. – Együttesünk 1983-ban Ki mit tud?-győztes lett, emlékszem, akkor egy soproni tánccsoport is esélyes volt az első helyezésre – említi Deli Levente, a többszörösen kitüntetett Martenica művészeti vezetője. – Magyarországon mintegy öt-hatezer bolgár él, akik főként bolgárkertészettel foglalkoznak a nagyobb városokban.

A cigány kisebbség részéről a Kónyai Gipsy Band adott műsort. Sallai Árpád, a nemrég megszűnt soproni cigány önkormányzat egykori elnökhelyettese szerint a városban és környékén 300–400 roma család él, a munkaképes korúak mintegy húsz százalékának gondot jelent az elhelyezkedés.

A nemzetiségi fesztivál záróblokkját a német kisebbség szolgáltatta a városlődi Die Waschludter Johan’s Kapelle műsorával. – A helyi németség pavilont állított fel, ahol babstercet és vörösbort kóstolhatott a közönség – utalt a jó hangulatra Krisch Magdolna, a helyi német kultúrklub elnöke.

Gosztonyi Miklós

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füstölt este a gimnázium

Sopron-Kismarton - Kigyulladt tegnap este a soproni Széchenyi-gimnázium Templom utcai épületének második emelete. Az összehangolt magasból mentés gyakorlásában a soproniak mellett a kismartoni tűzoltók is részt vettek. Tovább olvasom