Kisalföld logö

2018. 08. 22. szerda - Menyhért, Mirjam 20°C | 31°C Még több cikk.

Fesztiválfaluvá vált Hegykő

A nem egészen ezerháromszáz lelket számláló Hegykőn osztrák és magyar avantgárd képzőművészek kiállításával ma este kezdődik a település közel kéthetes művészeti fesztiválja.
Az elmúlt években egyre több próbálkozás történt Hegykőn, hogy „teszteljék" a kulturális események helyi turizmusra gyakorolt hatását. A képzőművészként is ismert hegykői polgármesterrel, Völgyi Jánossal az élen a képviselő-testület tagjai egy emberként álltak a közösségi kezdeményezések mellé. Szabadtéri színpadot hoztak létre, útjára indították a „Hegykői vigasságokat", és a Szent Mihály-templom is koncerteknek ad otthont.

Elkényeztetett turisták

– A kedvező tapasztalatok és az igények felmérése után idén elérkezettnek láttuk az időt, hogy Hegykő nagyszabású, közel kéthetes művészeti fesztivált rendezzen, hazai és külföldi résztvevőkkel – összegzett dr. Jakab Zsolt, a település jegyzője. A régióba ellátogató turisták igazán kényeztetve érezhetik magukat: Sopronban az ünnepi hetek, Hegykőn a művészeti fesztivál kínál igényes kikapcsolódást. A szerda esti megnyitón például Claudia Götzendorfer, Gerlinde Dorffner és Rudi Treiber avantgárd képzőművészeknek a Tornácos-házban, Völgyi Jánosnak a Kertész-házban rendezendő szoborkiállítása ígér izgalmas perceket.

A közel két hét folyamán orgona- és zongorakoncertek, kamaramuzsika, asszonykórus, a Budapest Ragtime Band, az Union Brass Quintet, továbbá sramlimuzsika éppúgy a fesztivál részét képezi, mint a bortörténeti előadás, s a gyermekek részére szervezett hagyományőrző kézműves foglalkozás. Fellép a bécsújhelyiek harmonikaegyüttese, és a soproni színház művészeinek musicalgálája is a fesztivál egyik fénypontját jelenti.

Megyei és helyi támogatással

A rendezvénysorozat közel másfél millió forintos költségét az önkormányzat részben az idegenforgalmi adóbevételeiből, másrészt szponzorok felajánlásaiból állja. A szervezők támogatást kaptak nemcsak a megye s a környék nagyobb cégeitől, hanem kisvállalkozóktól, sőt, magánemberektől is.

Programok falusi portákon

Nem hagyományos helyszínen, Kertész Jánosék Szent Mihály utcai portájának udvarán rendezik meg Völgyi János képzőművész szoborkiállítását. – Amikor hallottunk a Hegykői Művészeti Fesztiválról, s szóba került a szabadtéri szoborkiállítás ötlete, örömmel ajánlottuk fel udvarunkat erre a célra – mondja Kertész Jánosné, Ilus néni.
„ A házunk százötven éves, hangulatos hátteret biztosít majd a modern alkotásoknak."

– A tőlünk nem messze fekvő Fenc-ház kertjében pedig koncertek lesznek, még dunántúli lakodalmast is előadnak.
– A programok lebonyolításában jó lenne, ha a hegykői fiatalok is besegítenének, hiszen a sok külföldi miatt kiváló lehetőség adódik a nyelvgyakorlásra – említi a fesztivállal kapcsolatban Vágóné Horváth Mónika gyesen lévő édesanya. – A helybéliek büszkék lehetnek arra, hogy egy olyan kis falu, mint a miénk, összefogással igenis képes nagyszabású rendezvénysorozat létrehozására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időközi választás Sopronban

Szájer Józsefnek, Sopron egyéni országgyűlési képviselőjének le kell mondania mandátumáról, miután… Tovább olvasom