Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Fészket építettek a széplaki gólyáknak

Egy ideje eltűntek a gólyák Fertőszéplakról. Ám idén egy fiatal gólyapár elfoglalta otthonát a település tájházának udvarán, s három fiókával népesítették be fészküket.


– Egy ideje eltűntek a gólyák Fertőszéplakról. Tavaly érkezett két példány, sétálgattak, vadászgattak a településen, de mire eldöntöttük, hogy segítjük a letelepedésüket, beköszöntött az ősz, s a madarak elköltöztek – kezdte történetét Kishegyi Gyula, a település tájházának a gondnoka. – Nagyon vártuk vissza őket, a tájház udvarára leástunk egy oszlopot, rá egy fémkeret került, amit faágakkal tettünk valódi fészekhez hasonlatossá. Minden tavaszi napon lestük, vajon visszatérnek-e a gólyáink. Május elején hárman érkeztek, de végül csak a fiatal gólyapár maradt. Birtokba vették az otthonukat, s június 8-án három fiókával népesítették be a fészket.

Kishegyi Gyula, a tájház gondnoka és Széll Péter gólyaszakértő a fiókák gyűrűzése közben.
Kishegyi Gyula, a tájház gondnoka és Széll Péter gólyaszakértő a fiókák gyűrűzése közben.

Nemrégiben meggyűrűztük a jövevényeket, s azóta valamennyi vendéget a tájházban arra kérünk, nevezzék el az apróságokat. Gyűlnek a javaslatok, s ősszel, amikor elköszönünk a madarainktól, nevet adunk nekik. E-mailben valamennyi ötletadóval közöljük majd, milyen elnevezések mellett döntöttünk. Bízunk abban, hogy évről évre több gólya telepedik le Fertőszéplakon, s az újak immár önerőből is képesek lesznek fészekrakásra – tette hozzá a gondnok.


Olvasóink írták

  • 2. janika 2010. augusztus 10. 20:38
    „Hát még gólya influenza nem hírlik!”
  • 1. anuvuk 2010. augusztus 10. 14:32
    „Szép gesztus a gólya fészek építés, csak nagyon kell vigyázni, amennyiben nincs beton gyám, a fészek nagyon hamar bajba kerülhet. A fészek nagysága, súlya, évente jelentősen növekedni fog! ( Vihar!)
    Azt a bilincses megoldást, melyet a képen látni, szintén, kapásból, megkell erősíteni!

    "Madárvédelem - Természetvédelem"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eljárás indult a kikötött kutya ügyében

Eljárás indul a Soproni Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen a Harkán kikötött kutya ügyében.… Tovább olvasom